Anteliaisuus

 

Aito anteliaisuus on luonnollista

 

Luonto ja maailmankaikkeus on rajattoman antelias. Aurinko antaa meille rajattomasti energiaa, valoa ja lämpöä. Maapallo antaa meille eläville olennoille vettä, ruokaa ja suojaa. Aurinko ja maa eivät varmaankaan mieti, mitä he itse saavat anteliaisuutensa palkaksi. Jos ne sitä miettisivät, niin tuskinpa antaisivat meille ihmisille mitään, sillä melko kiittämättömästi ja itsestäänselvyyksinä välillä tunnumme ottavan tämän olemassaolomme ja kauniin planeettamme. Välillä emme edes muista, että kehommekin on lahja. Emme muista, että emme omista edes omaa kehoamme. Kehomme on peräisin maasta, siinä virtaavat nesteet ovat peräisin meristä ja sateesta, sen lämpö ja energia on peräisin auringosta, ilma jota hengitämme on kasveilta saatua. Kehossamme majaileva tietoisuus on mysteeri, joka on peräisin kaikkialla vallitsevasta elämänvoimasta.

Näin viime yönä hyvin voimakakaan ja visuaalisen unen. En useinkaan muista uniani, mutta tämä uni oli hyvin mieleenpainuva. Sen keskeinen teema oli itsekkyys. Uni päättyi seuraavaan "kohtaukseen". Olin torilla, jossa keski-ikäinen ikääntyvä hyvin tyylikäs nainen potki puluja. Naisella oli erittäin kalliit ja tyylikkäät vaatteet. Hän oli täynnä vihaa ympärillä parveilevia lintuja kohtaan. Lopulta erään onnettoman kyyhkysen kohtaloksi tuli joutua Guccin korkokengän lävistämäksi. Tämä loppukohtaus oli hyvin voimakas ja symbolinen. Unen merkitystä ei ole kovin vaikea löytää. Turhamainen ihminen, ehkä minä itse, ei ole sopusoinnussa luonnon ja oman luontonsa kanssa, vaan pyrkii tuhoamaan sen. Ei mikään erityisen kaunis kuva.

Me ihmiset emme ole usein kovin anteliaita. Usein antamiseen liittyy toiveita, että saa itselleen jotain, vähintään hyvän mielen. Antamiseen saattaa liittyä jopa kärsimystä ja tuskaa - joutuu luopumaan jostain omastaan. Ongelman aiheuttaa jälleen kerran meidän rakas egomme. Ajattelemme, että minä annan sinulle ja takerrumme antamiseen. Tosiasiassa emme anna yhtään mitään, vaan tunnemme kärsimystä luopumisesta.

Jos "itsen" pystyy "hävittämään", katoaa myös lahjan antaja, lahjan saaja ja itse tapahtuma. Jäljelle jää vain puhdas anteliaisuus, joka täyttää kaiken olevaisen ilolla. Kun anteliaisuuden motiivina on myötätunto ja myötäilo lähimmäistä kohtaan, syntyy aitoa anteliaisuutta. Monet meistä ovat aidosti anteliaita huomaamattaan. Pikkulapselle annetaan peittoa, kun hän on potkinut sen päältään. Ystävää lohdutetaan hädässä. Autetaan vanhaa ihmistä kaupassa tai liikenteessä.

Anteliaisuutta pystyy harjoittelemaan. Hyvien tekojen tekeminen aluksi itsekkäistäkin motiiveista, vahvistaa mielen hyvien ominaisuuksien kehittymistä. Buddha sanoo "Anteliaisuuden harjoittamisella pystyy voittamaan sisäiset esteet ja kärsimyksen." Tietoisen elämän ja anteliaisuuden harjoittaminen todellakin nostaa meidän tietoisuuttamme kohti uusia tasoja. Tiedän tämän omasta kokemuksestani, sillä olen ollut erittäin itsekäs ihminen. Pienten anteliaisuuden tekojen ja harjoittamisen kautta, olen jo parin vuoden aikana havainnut spontaanin anteliaisuuden voimistuneen itsessäni. Se on hämmästyttävä tunne itsekkäälle ihmiselle. Joissain tilanteissa olen huomannut harjoittavani spontaania anteliaisuutta ja se on ollut erittäin iloa tuottavaa. Yleensä olen havainnut nämä tilanteet vasta jälkikäteen.

Kun joudutte seuraavan kerran tilanteeseen, että törmäätte ihmiseen, joka tarvitsee teiltä jotakin, olkaa iloisia, että voitte harjoittaa anteliaisuutta.

"Jos heidän, jotka valaistumista toivovat, on annettava pois jopa ruumiinsakin, Miten paljon enemmän tämän pitäisi koskeakaan aineellisia esineitä? Siispä anna anteliaasti ilman toivoa tuloksesta tai palkkiosta, on Bodhisattavan harjoitus."