Konkreettisia askeleita, Osa II. Kirjanpidon edut.

 

Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot.

 

Jos olet pitänyt kirjaa säntillisesti kirjaa menoistasi parin kuukauden ajan sinulle alkaa muodostua kuva, mihin rahasi menevät. Osa menoista on välttämättömiä menoja. Välttämättömiä menoja ovat perustarpeet esim. Asunnon vuokra tai vastike, joukkoliikennelippu töissä käymiseen, ruoka, lämmitysenergiamaksu (sähkö tai öljy), vaatteet, vesimaksu. Osa menoista on halujen tyydyttämiseen käytettyjä menoja. Haluja ovat esim kirjojen ja lehtien ostot, elokuvaliput, baari-iltaan menneet rahat, ulkomaan matkat, taksimatka lounastunnilla ravintolaan, yms. Eräs ystäväni kävi vuosia eräässä harrastustoiminnassa taksilla, nykyisin hän kävelee sinne parantaen kuntoaan ja säästää yli sata euroa kuukaudessa tällä toiminnan muutoksella.

Menojen seuraamisen tavoitteena on löytää sellaiset menoerät, joista saatava arvo ei vastaa siihen kulutettua rahaa. Muista, että rahaa saat ainoastaan vuokraamalla oma elämääsi työnantajalle eli kaikki ostokset mitä teet, maksat omalla kulutetulla työajalla eli elämälläsi. Jos tienaat vaikka 2700 euroa kuukaudessa bruttona, niin saat käteen ehkä 2000 eur. Siitä voit  vähentää työkulut eli työmatkakulut ja lounaskulut, joten oikea nettopalkkasi on 1850 eur / kk. Tuntia kohden se on 11 euroa.

Voit huomata esimerkiksi, että ostit viime kuussa kirjoja sadalla eurolla, jotka olisit voinut lainata ilmaiseksi kirjastosta. Sanomalehtitilaus maksoi kymmeniä euroja, vaikka uutiset olisi voinut lukea internetistä. Olet kenties maksanut osamaksukorkoja tuotteista, jotka olisit voinut ostaa käteisellä. Kävitkö viikonloppuna juhlimassa? Sinne meni 200 euroa.

Baari-iltaa kohden työskentelit 18 tuntia eli noin 2,5 työpäivää elämästäsi. Kirjoihin meni hieman yli 1 työpäivä elämästäsi. Tuottiko näihin kulutettu raha maksimaalista arvoa sinulle? Jos tuotti, niin kaikki on hyvin. Jos sinusta taas tuntuu, että olisit voinut käyttää rahan tai rahan ansaitsemiseen kulutetun ajan paremmin, niin on syytä mietiskellä asioita syvemmin. Ehkä päätät, että haluat sijoittaa tulevaisuudessa rahasi paremmin.

Ota itsellesi yksi tavoite heti. Käy läpi kaikki menosi ja mieti asioita siltä kannalta, saatko tarpeeksi iloa, arvoa ja onnellisuutta kulutettuun rahaan nähden. Muista, että jokainen euro jonka kulutat on myös peruuttamattomasti kulutettua elämääsi!

Jotta voisit saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden, sinun täytyy pystyä säästämään. Säästämällä saavutat sekä rahaa että aikaa. Yritä säästää nettotuloistasi 10% ensi vaiheessa. Esimerkin palkalla se tarkoittaisi 200 euron kuukausisäästöä. Sinun ei tarvitse luopua paljosta, voit tehdä samoja asioita, kunhan vain kulutat 10-20% vähemmän rahaa. Voit edelleen lukea kirjoja – lainaat ne vain kirjastosta. Mistään ei tarvitse luopua saavuttaakseen taloudellisen riippumattomuuden.

Joku voi sanoa, että 200 euron säästö kuukaudessa ei riitä tuomaan taloudellista riippumattomuutta. Mutta siitähän on hyvä aloittaa! Jos aloitat 20-vuotiaana ja säästät 200 eur / kk ja saavutat 10% vuosituoton sijoittamalla säästösi osakemarkkinoille, tulevaisuudessa säästösi karttuvat seuraavasti:

30-vuotiaana 45000 eur

40-vuotiaana 153 000 eur

50-vuotiaana 436 700 eur

60-vuotiaana yli miljoona euroa!

Esimerkissä ei ole edes otettu huomioon sitä, että pystyt säästämään vuosi vuodelta enemmän tuloistasi ja että palkkasi nousee myös vuosi vuodelta. Eräs tuttavani säästi palkkatuloistaan alle kymmenessä vuodessa yli 100 000 euron osakesalkun. Hän teki sen lisäksi myös pari ulkomaan lomamatkaa vuodessa ja hän ei ollut erityisen suurituloinen.

Ennen kuin voi aloittaa sijoittamaan, on säästettävä itselleen vararahasto, jotta ei tarvitse turvautua luottokortteihin ja osamaksulainoihin. Vararahaston suuruus pitäisi olla noin 3-12 kuukauden elinkustannukset. Rahassa tämä olisi ehkä noin minimissään 3000 euroa. Näitä rahoja ei sijoiteta osakkeisiin, vaan pidetään likvidissä muodossa esim. määräaikaistilillä, rahamarkkinarahastossa tai korkeakorkoisella säästötilillä.