Konkreettisia askeleita, osa III. Sijoittamisen perusteista.

"An investment operation is one which, upon thorough analysis promises safety of principal and an adequate return. Operations not meeting these requirements are speculative"

Benjamin Graham - Intelligent Investor

 

Vapauden tavoittelussa tarvitaan väistämättä jonkin verran rahaa. Toki joissain olosuhteissa voisi kuvitella mahdolliseksi täydellistä luontaistaloutta, mutta itse olen sen verran realistinen, että en ainakaan omakohtaisesti näe sitä mahdolliseksi. Teknistynyt yhteiskunta on tuonut monia hienoja asioita käyttöömme, kuten esimerkiksi internetin. Oma lähtökohtani tässä maassa elämiselle on siis se, että siihen tarvitaan jonkin verran rahaa. Ei välttämättä kovin paljoa tosin. Mitä pienemmäksi pystyy minimoimaan menonsa, sitä vähemmän tarvitaan rahaa. Useimpien tavallisten ihmisten on helpompi pienentää menojaan, kuin kasvattaa tulojaan.

 

 

Rahaa saamme vuokraamalla aikaamme työnantajalle tai perustamalla yrityksen, jolloin olemme omia työnantajiamme. Muualtakin rahaa voi saada, mutta itseäni ei valitettavasti ole siunattu lottovoitolla tai rikkailla sukulaisilla, niin joudun tyytymään palkkatyöläisen osaan.

Varallisuuden kerryttäminen siis voidaan katsoa lisäävän suoraan vapauttamme. Joku viisas onkin joskus todennut, että "aika on rahaa". Tämän yksinkertaisen lauseen sisältö on erittäin mullistava. Aikaa meillä on vain rajallinen määrä käytettävissämme. Toisaalta, jos pystymme keräämään paljon rahaa, niin voimme saada lisää aikaa, koska voimme välttyä 8 tunnin työpäiviltä ja jopa teettää esimerkiksi joitain arkiaskareitakin ulkopuolisella työvoimalla.

Sijoittamalla voimme kasvattaa varallisuuttamme. Sijoittamiseen toisaalta sisältyy AINA riski. Riski tarkoittaa sitä, että voi menettää osan varallisuudestaan, pahimmassa tapauksessa kaiken. Toisaalta riski sisältyy myös siihen, että ei sijoita varallisuuttaan. Rahan arvo on perinteisesti alentunut vuosien saatossa keskimäärin 4% vuosivauhtia. Eli suo siellä ja vetelä täällä. Jos et sijoita, niin säästösi ovat lyhyellä aikavälillä turvassa, mutta pitkällä aikavälillä inflaatio syö rahojen ostovoiman. Jos taas sijoitat, niin lyhyellä aikavälillä varallisuutesi arvo saattaa pudota jopa 50%, jos esim olisi viimeisen parin vuoden aikana pitänyt kaikki rahasi osakemarkkinoilla. Pitkällä tähtäimellä (30v) osakemarkkinat ovat voittaneet kaikki muut sijoitusmuodot.

Sijoittaminen on siis kovasti henkilökohtainen asia. Päätös siitä, että sijoittaako varojaan, on tehtävä itse. Vastuu päätöksestä on kannettava itse. Pankkien ja sijoitusyritysten neuvonantajat eivät voi tätä päätöstä tehdä puolestamme. Pankkien ja sijoitusfirmojen intressi on MYYDÄ omia sijoitustuotteitaan, ei tuoda maksimaalista voittoa asiakkailleen.

Riski ja tuotto sijoittaessa kulkevat käsi kädessä. Ilman korkeaa riskiä ei voida saada korkeaa tuottoa. Toisaalta riskiä voidaan pienentää eri hajautusmenetelmillä ja saada kohtuullista tuottoa pienemmällä riskillä. Nollariskillä ei voi saada tuottoa lainkaan. Parhaiten voi rikastua nopeasti sijoittamalla yhteen yritykseen, jonka kurssi kymmenkertaistuu. Tosin yrityksen nimi voikin olla Enron tai Lehman Brothers, joten koko omaisuus voi haihtua yhdessä yössä taivaan tuuliin...

Mikä siis neuvoksi? Itse olen tehnyt päätöksen, että sijoitan sellaista varallisuutta korkeammalla riskillä, jonka voin menettää hyvillä mielin. Sijoitukset kannattaa hajauttaa eri omaisuusluokkien välillä, siten että kohtalainen turvallisuus on taattu. Eri omaisuusluokkia on käteinen, obligaatiot, osakkeet, kiinteistöt ja raaka-aineet. Eri omaisuuslajeihin sijoittaessa riski pienenee huomattavasti. Hajauttamismallia kutsutaan asset allocation malliksi. Henkilökohtaisesti suosin tätä mallia. Tällä mallilla tosin äkkirikastumisesta on turha haaveilla. William Bernsteinin kirja "Four Pillars of Investing" on erittäin hyvä kuvaus tästä mallista.

Toinen keino vähentää riskiä on sijoittaa ajallisesti hajauttaen. Erityisesti osakemarkkinoilla on havaittavissa ilmiö "reversion-to-mean" eli osakekurssit reagoivat hetkellisesti ylös- tai alaspäin. Pitkällä aikavälillä kurssit kuitenkin palautuvat kohti keskiarvoa. Sijoittaja voi hyötyä tästä sijoittamalla säännöllisesti esim kerran kuukaudessa markkinoille. Kun kurssit ovat alhaalla, sijoittaja saa ostettua samalla rahalla enemmän osakkeita.

Ensimmäinen askel kohti sijoittamista on perehtyä sijoittamisen perusteisiin. Tässä artikkelissa on mainittukkin jo muutamia hyviä kirjoja. Myös suomalisen Seppo Saarion kirjat "Miten sijoitan pörssiosakkeisiin?" "Sata ikivihreää pörssivinkkiä" ovat ihan kelvollisia. Ne ovat siinä mielessä hieman vanhentuneita, että niissä ei juurikaan puhuta indeksisijoittamisesta. Indeksirahastoihin sijoittaminen tarjoaa hyvän hajautuksen ja alhaisen kulurakenteen edut. Kannattaa mennä kirjastoon tutkimaan, mitä sijoitusaiheisia kirjoja sieltä löytyy.

Omaa rahaa ei kannata sijoittaa, ennen kuin on ymmärtänyt, mistä sijoittamisessa on kyse. Muiden neuvoja ei kannata kannata juurikaan kuunnella. Tärkein asia sijoittamisessa on muistaa se, että itse vastaa omista sijoituspäätöksistään. Hukatuista rahoista ei voi syyttää ketään muuta kuin itseään.

Jatkan tästä aiheesta kirjoittamista ja asset allokaatiomallin kuvaamista jatkossa.