Matkusta yksinkertaisesti

 

Matkailu avartaa

 

Matkustaminen on hauskaa. Perimässämme lienee vieläkin jälkiä muinaisilta ajoilta, jolloin ihminen oli keräilijä/metsästäjä. Pysyviä asumuksia ei ollut, vaan ihminen siirtyi ravinnon mukana paikasta toiseen. Kuljettiin paikasta toiseen taivas kattona ja metsä olohuoneena. Välillä leiriydyttiin ja sitten taas jatkettiin matkaa. Liikkuva elämäntyyli piti ihmiset luonnostaan terveinä ja yhteys luontoon oli jokapäiväinen ja luonnollinen asia. Vasta maanviljelyksen yleistyttyä ihmiset alkoivat asettua aloilleen ja rakentaa taloja.

Matkustaminen vie meidät uusiin paikkoihin, uusiin kulttuureihin ja tutustuttaa meidät uusiin ihmisiin. Oli kyse sitten kotoisessa pohjolassa retkeilystä tai eksoottisista kaukomaista. Olen huomannut, että matkustaessa on luonnostaan avoimempi uusille kokemuksille ja ihmisille. Matkustaessa tuntee itsensä välillä rohkeaksi ja välillä haavoittuvaiseksi. Usein matkalla ollessaan saattaa kotimaan arki pikku hiljaa kadota kokonaan, arkielämän rutiinit ja ihmissuhteet unohtua. Ja mikä parasta, matkalta kotiinpaluu saa meidät arvostamaan oman kotimaamme luontoa, turvallisuutta, puhtautta ja nykyajan mukavuuksia.

Joku voi kysyä, miten matkustaminen, yksinkertainen elämä ja ekologisuus sopivat yhteen? Tämä on hyvä kysymys, jota olen kovasti puntaroinut. Pohjoismaissa voi harrastaa retkeilyä, kävellen voi liikkua kymmeniä kilometrejä päivässä ja polkupyörällä liikkuen jopa satakin kilometriä. Leiriytyä voi teltassa, mökeissä leirintäalueille tai ystävien luona. Kotimaamme luonto on varsinkin kesällä uskomattoman kaunista, Turun saaristo tai lapin erämaat ovat maailman mittapuidenkin mukaan ainutlaatuisia kohteita. Retkeily on terveellistä ja opettaa meidät tulemaan vähin varustein toimeen. Retkeillessä saa hyvän yhteyden luontoon. Tunnelmaa, joka vallitsee öisessä metsässä yöpyessä tai keväisen suon laidalla aamuyöllä herätessä, ei voi sanoin kuvailla. Retkeily on myös turvallista. Eläimet, myös petoeläimet kavahtavat ihmistä ja niitä ei tarvitse pelätä. Ainoa poikkeus on, jos eläimellä on poikasia mukanaan. Tilastot kuitenkin puhuvat puolestaan susien tai karhujen tappamia ihmisiä on viime vuosikymmeninä vain muutamia. Punkit, ampiaiset, kyyt, puhumattakaan liikenteen aiheuttamista kuolemista ovat moninkertaisia. Sitä paitsi retkeillä voi antoisasti myös kulkemalla asutuksen keskellä ja tavallisia teitä pitkin.

Ulkomaille matkustaminen ei ole aina niin ekologista. Jokainen tehkööt omat ratkaisunsa omatuntonsa mukaan. Itse olen päätynyt siihen, että voin matkustaa ulkomaille lentokoneella, jos käytän äkkilähtöjä tai reittilentoa (peruutuspaikalla). Nämä lennot lähtisivät minusta riippumatta ja on ekologisempaa täyttyy paikat koneessa mahdollisimman täyteen kuin jättää tyhjiä paikkoja. Itse olen erityisen kiinnostunut aasialaisesta kulttuurista ja etenkin kauko-idästä. Sesonkien ulkopuolella voi  kaukoitään matkustaa hyvin edullisesti ja yöpyminen maksaa halvimmillaan vain n 10 euroa / yö. Japanissa voi yöpyä Suomen neljän tähden vastaavissa hotelleissa alle 40 eurolla / yö, kun matkustaa sesonkien ulkopuolella.

Keräsin tähän artikkeliin muutamia vinkkejä matkustamisen helpottamiseksi.

1. Matkusta kevyesti

Oli kyse sitten kotimaan retkeilystä tai kaukomaiden matkasta, niin pakkaa kevyesti. Itse olen jo vuosikausia matkustanut pelkän 32 l repun tai käsimatkatavaran turvin. Lentokentillä ei tarvitse jonottaa matkalaukkuja ja raskaiden matkalaukkujen raahaaminen saattaa olla hyvin stressaavaa. Paikasta toiseen siirtyminen on helppoa jopa jalkaisin, oli kyse sitten kotimaasta tai ulkomaista.

2. Käytä keveitä ja tarkoituksenmukaisia vaatteita

Retkeilyvaatteet ovat erinomaisia myös ulkomaille matkustaessa. Ne ovat kestäviä ja keveitä, niitä voi pestä helposti pesualtaassa ja ne kuivaavat nopeasti. Retkeilyvaatteet soveltuvat hyvin myös kerrospukeutumiseen, joten niillä voi liikkua alueilla, joissa lämpötilan vaihtelut ovat suuria. Matkustaessa on tärkeää kuljettaa mukanaan mahdollisimman vähän painoa. Vaatekertoja ei tarvitse monia, koska vaatteet pystyy pesemään ja kuivaamaan yhden päivän aikana. Muutaman viikon mittaisesta reissusta selviää kolmilla alusvaate, sukka, paita yhdistelmillä. Jos on tarve pukeutua muodollisemmin, niin paikan päällä voi käyttää pukuvuokraamoja hienompia tilaisuuksia varten.

3. Hanki hyvät kengät

Kenkiin kannattaa panostaa. Matkustaessa pidän erityisesti kävelystä. Usein kuljen metro/juna-asemilta hotelliin jalkaisin. Jalkaisin liikkuen aistii kaupunkien tunnelman ja asemakaavan huomattavasti paremmin kuin julkista liikennettä käyttäen. Kengät pitää siis olla hyvät. Kenkiin kannattaa panostaa rahallisesti selvästi eniten ja kengät tulee olla sisäänajettu ennen matkaa. Hyvät kävelylenkkarit tai retkeilykengät ovat hintansa arvoisia.

4. Käytä monikäyttöisiä tarvikkeita

Käytä mahdollisimman monikäyttöistä tarvikkeita, kuten lusikka/haarukkayhdistelmää, käytä saippuoita, joilla voi pestä kehon, hiukset, hampaat ja vaatteet. Matkalle on hyvä varata noin 100 dollaria, jolla voi ostaa päivittäistavarat, kuten partakoneet, hammasharjan tms. Ne ovat usein halvempia kuin Suomesta ostettuna ja niitä on turha kantaa mukana.

5. Ole aktiivinen myös matkustaessasi

Hosteleissa ja internetkahviloissa voi usein törmätä muihin matkustajiin, heidän kanssaan on helppo vaihtaa vinkkejä. Internetistä löytyy yhteisöjä, joiden kautta voi tutustua paikallisiin asukkaisiin esim ruokailun tai kahvilan merkeissä. Jos onnistuu löytämään matkakohteesta paikallisia ystäviä, niin matkasta tulee heti noin sata kertaa antoisampi, koska voi päästä paikoihin, joihin turistien on muuten vaikea päästä. Jos harrastat liikuntaa tai kulttuuria, niin voit jatkaa sen harrastamista myös matkallasi.

6. Pidä matkapäiväkirjaa miniläppärilä

Matkalla on mukava kirjoitella tuntojaan ylös. Niitä on hauska vanhempana lukea vaikka lapsilleen tai ystävilleen.  Miniläppäri on erinomainen kapistus bloggaamiseen. Lisäetuna voit säilyttää siinä luettavaa, valokuvia, musiikkia tai elokuvia pitkien juna/bussimatkojen ajaksi tai sadepäivien ratoksi. Tuotettu materiaali kannattaa heti siirtää talteen jollekin webbi-sivustolle, kuten Google dokkareihin.

7. Matkusta sesongin ulkopuolella.

Matkustaminen ja majoittautuminen on halvinta, kun matkustat sesongin ulkopuolella. Samalla tuet paikallisia yrittäjiä. Toukokuu on usein edullinen kuukausi matkustaa. Sesongin ulkopuolella ei tarvitse varata kalliita hotellihuoneita, vaan voit vain marssia hotelliin ja pyytää tarjousta. Usein kannattaa tinkiä ja ehkä jopa teeskennellä lähtevänsä pois, jos hinta tuntuu liian kovalta. Usein viimeisestäkin tarjouksesta lähtee vielä puolet pois.