Tavarat

"Things we own end up owning us"

Tyler Durden - Fight Club

"Huoleton on hevoseton mies"

Tuntematon

 

 

 

Fight Club on hieno elokuva. Se pursuaa hienoja ajatuksia materialistisesta elämänmenosta. Väkivaltaa en tosin kannata missään muodossa, mutta muuten elokuva on katsomisen arvoinen. Omakohtaisesti olen havainnut, että tietyssä vaiheessa tavaroiden hankkiminen ei enää tarjoa tyydytystä ja lisäarvoa elämään. Melkeinpä päinvastoin.

 

 Kuva - Valitettavasti tekijänoikeudet estävät Fight Club aiheiset valokuvat. Googlella niitä kyllä löytyy.

Jokaisen tavaran hankkiminen kuormittaa elämäämme. Otetaan esimerkiksi joku huonekalu, kuten sohvapöytä. Sohvapöydälle pitää varata tila, siitä pitää pyyhkiä pölyt, pöydän päälle saattaa kerääntyä muita tavaroita pölyä keräämään. Kotimme ilmentää mieltämme ja vaikuttaa henkiseen tilaamme. Mitä selkeämpi ja tilavampi on kotimme, sitä selkeämpi on myös mielemme.

Kesämökit, veneet, moottoripyörät, golf-välineet ovat kivoja, mutta niitä pitää huoltaa, ne pitää vakuuttaa, niitä pitää pestä, niille pitää varata säilytystila, niistä saattaa olla huolissaan. Henkinen kuormitus vähenee, kun luopuu tiettyjen asioiden omistamisesta. Veneen, kesämökin ja moottoripyörän voi vuokrata ja jättää omistamisen taakan jollekin muuulle. Monia asioita voi toteuttaa ilmaiseksikin tai lähes ilmaiseksi. Veneiden miehistöön saattaa päästä ilmaiseksi, tekemällä palveluksia (esim mökkitalonmiehenä) voi saada kesämökin käyttöönsä ilmaiseksi. Liiallisista tavaroista luopumisen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että luopuisi iloa tuottavista elämyksistä nauttimisen. Lisäksi näistä hankinnoista säästyvät varat on mahdollista sijoittaa tuottavasti, puhumattakaan siitä, että ei tarvitse maksaa kulutusluoton korja

Suosittelen, että jokainen kävisi läpi omistamansa tavarat ja varsinkin isommat asiat. On helppoa varata itselleen vaikka puoli tuntia viikonloppuna ja aloittaa isoimmista hankinnoista. Hyviä kysymyksiä, mitä voi esittää itselleen ovat; Käytänkö tätä asiaa säännöllisesti? Tuottaako se minulle pysyvää iloa? Tunnenko huolta tämän asian omistamisesta? Tunnenko tämän asian huoltamisen vaivalloiseksi? Onko tämän asian omistaminen taloudellista?

Yksi keino on kerran viikossa pitää "poistopäivä". Otetaan roskapussi ja käydään läpi tietyn huoneen pinnat, kaapit ja laatikot. Pannaan täysin turhat tavarat kierrätykseen tai myyntiin. Mikäli on epävarma jostain tavarasta, niin siirretään se esim autotalliin tai kellarikomeroon. Mikäli vuoden päästä ei ole kertaakaan tarvinnut jotain asiaa, sen voi poistaa lopullisesti. Musiikin, elokuvat ja valokuvat voi tallentaa sähköiseen muotoon ja siirtää esim ulkoiselle kiintolevylle.(Muista varmuuskopiointi!).

Kaupassa käydessä voi tarkkailla omaa mieltään. Ostohalu tulee usein impulsseina, "haluan ostaa tämän, minun on pakko saada tuollainen, tarvitsen tätä". Kun tarve syntyy mielessä, on hyvä pysähtyä tarkkailemaan omia motiivejaan. Tärkeitä ostopäätöksiä ei kannata tehdä hetken mielijohteesta. Usein kannattaa nukkua vähintään yön yli, vielä parempi on odotella pari viikkoa. Usein impulssi hankkia jotain turhaa katoaa parissa viikossa. Ihmisillä on taipumusta käyttää ostamista "korvaustoimintona". Ostamalla voi saada lyhytaikaista mielihyvää, sillä voi torjua masennusta, jne. Ostaminen ja tavaran haalinta ei kuitenkaan tarjoa pysyviä ratkaisuja mielenrauhan saavuttamiseksi.

Jokainen ihminen päättää mitä tavaroita, tarvitsee elämässään. Kenenkään tarpeet eivät ole parempia tai huonompia kuin toisten. Avain selkeämpään elämään ja mielenrauhaan syntyy tietoisuudesta. On hyvä tiedostaa tavaroiden vaikutus elämäämme, ostamisen vaikutuksesta elämäämme. On myös tärkeää tiedostaa tavaroiden ja kuluttamisen vaikuttaminen henkisiin arvoihimme ja maailman tulevaisuuteen. Pöydälläsi oleva radio tai CD-soitin on rakennettu todennäköisesti halpatyövoimalla kehittyvissä maissa, sen rakentamiseen on käytetty uusiutumattomia luonnonvaroja. On hyvä joskus pysähtyä miettimään, mitä oikeastaan haluaa elämältä. Onko se mitä pohjimmiltaan haluaa, tavaraa vai jotain muuta? Minkälaisia arvoja haluaa antaa omille lapsilleen?

Mikä lopulta on tärkeää?

 

“First you have to give up, first you have to know… not fear… know… that someday you’re gonna die.”

Tyler Durden - Fight Club