Velka orjuuttaa Sep 24

Vapaakulkija · Comments: 1

Vapautta ei voi saavuttaa haalimalla suurta määrää velkaa itselleen. Kulutukseen käytettävä velka on kaikkein suuri este useimmilla ihmisillä saavuttaa vapaus ja taloudellinen riippumattomuus. Joissain tapauksissa velka voi olla hyväkin asia osaavan ihmisen käsissä. Velkaa voi ja ehkä kannattaakin ottaa, mikäli sen käyttää asiaan, jonka arvo nousee. Minkä arvo sitten nousee? Historiallisesti katsottuna ainakin oman asunnon. Asumiskulut pitäisi joka tapauksessa maksaa vuokran muodossa, joten miksi ei maksaisi vuokraa itselleen ja saisi samalla pääomaa säästöön. Asuntolaina on myös valtion korkotukemaa, joten se lienee edullisinta lainaa, mitä on olemassa. Eli jos asuntolainan korko on 5% ja veroprosenttisi on 30%, niin todellisuudessa maksat korkoa vain 3.5%, joka on tällä hetkellä noin inflaatiovauhti eli käytännössä saat korotonta lainaa.

Sen sijaan kulutusluotot ovat pahimpia orjuuttajia maailmassa. Korot ovat korkeita usein jopa 15-20% ja niistä ei saa verovähennyksiä. Pahinta kulutusluotoissa on mielestäni kuitenkin se, että niillä hankitaan tavaraa tai elämyksiä (esim lomamatkoja), joiden taloudellinen arvo romahtaa välittömästi hankinnan jälkeen. Otetaan seuraava esimerkki. Suomalaisen keskiansio on n 2500 eur / kk. Verojen jälkeen käteen jää 1900 eur. Palkan tienaamiseen joutuu todennäköisesti maksamaan jonkin verran työkuluja, vähintään kuukausilipun joukkoliikenteeseen ja työlounaat. Todellisuudessa siis oikea nettopalkka on jotain 1700 euron luokkaa.  Todellinen nettotuntipalkka olisi tällöin 10 eur / tunti.

Ostetaanpa kulutusluotolla uusin taulutelevisio hinta 1200 eur. Kulutusluoton korko  15% vuodessa. Maksellaan telkkaria 3 vuotta 41.60 eur / kk. Telkkarin hinnaksi tulee 1497.60 eur. Eli jouduttiin maksamaan 297.60 eur ylimääräistä television hankintaa varten. Television arvo putoaa saman tien, kun olet ostanut sen johonkin 700-800 euroon. Eli käytännössä häviää kulutusluotolla 697.60 eur saman tien. 10 euron tuntipalkalla saa tehdä töitä tauotta 10 päivää elämästään tienatakseen tuon PELKÄN ARVONALENNUKSEN JA KORON maksettua.  Vasta sen jälkeen maksetaan itse tuotteesta tuo 700-800 eur.

Kulutusluottoa ottamalla vaihtaa siis tavaran tulevaisuudessa tehtävää palkkatyötä=elämää vastaan, siksi että saa heti haluamansa tavaran/elämyksen. Valitettavasti elämää on meillä kaikilla vain hyvin rajallinen määrä ja se on ehkä arvokkain resurssi mitä omistamme, joten vaihtokauppa ei mielestäni kuulosta kauhean hyvältä.  Monilla ihmisillä kulutusluottoja ei suinkaan ole vain tuo 1 taulutelevision laina, vaan on useita luottokortteja, osamaksulainoja ja tekstiviestivippejä. Tällöin on tilanne se, että käytännössä tekee orjatyötä velkojien hyväksi. Näin se nykyajan kapitalistinen yhteiskunta toimii. Jos kulutusluotoista ei hankkiudu eroon, on tuomittu tekemään palkkatyötä koko elämänsä ilman vapautta.

Miten vapauteen pyrkivä ihminen hankkisi sitten taulutelevisionsa? Noh tietenkin juuri päinvastoin kuin edellisessä esimerkissä. Ensin säästetään televisiota varten 50 eur / kk vuoden ajan, jolloin kasassa 600 eur. Ostetaan käytetty televisio 600 eurolla. Arvonalennuksen maksaa edellinen ostaja ja korkoa ei tarvitse maksaa ollenkaan. Voi tietenkin olla, että säästettyään vuoden tuota taulutelevisiota varten taloudellisesti riippumaton tulee siihen johtopäätökseen, että oikeasti tuo taulutelevisio ei ole tuon 60 tunnin eli 8 työpäivän arvoinen uhraus elämälle. Hän saattaa tehdä jopa niin, että ostaa 300 eurolla todella hyvän kuvaputkitelevision ja sijoittaa 300 euroa osakkeisiin tai asuntolainan ylimääräiseen lyhennykseen.

Mitä tehdä jos on paljon kulutusluottoja?

 Ensimmäinen askel on leikata kaikki luottokortit halki ja lopettaa kulutusluottojen käyttö ja hankinta siihen paikkaan. ET SAA ENÄÄ KOSKAAN OTTAA KULUTUSLUOTTOA! Syöt vaikka kaurapuuroa joka päivä siihen asti, että olet maksanut kulutusluottosi pois. Tämä päivä saattaa olla lähempänä kuin luuletkaan, sitten sinulla on varaa syödä vaikka sisäfilettä.

Tilanne on kuitenkin pelastettavissa. Ensin kannattaa yrittää yhdistää kulutusluotot yhdeksi verovähennyskelpoiseksi lainaksi. Jos asut omistusasunnossa, voit ottaa pankista remonttilainaa alhaisella korolla, joka on verovähennyskelpoista. Lyhennä tämä laina sitten erittäin nopeassa aikataulussa pois.  Ehkä sinulla on jotain muita vakuuksia, jolla saat pankista edullisella korolla lainaa.

Jos edellä mainittu ratkaisu ei ole mahdollinen, niin tee seuraavasti. Valitse pienin kulutusluotoistasi. Lyhennät tätä kulutusluottoa niin aggressiivisesti pois kuin on mahdollista. Kaikkiin muihin lainoihin maksat vain minimimaksut tai korot. Pyrit poistamaan pienimmän kulutusluoton pois kokonaan. Kun olet maksanut pienimmän kulutusluoton pois, niin siirryt lyhentämään seuraavaa luottoa. Nyt sinulla on käytettävissä lyhennyksiin jälleen enemmän rahaa. Tätä kutsutaan lumipalloefektiksi. Lumipallo, jolla alat lyhentämään lainojasi on ensin pieni, mutta kasvaa koko ajan kuin lumipallo, jota vierii mäkeä alas. Lopulta lumipallo on niin valtava, että se räjäyttää luottosi pois ja olet ottanut tärkeän askeleen kohti vapautta!

Tuo lumipalloefekti todella toimii, sitä ovat käyttäneet tuhannet ihmiset maailmassa päästäkseen eroon kulutusluotoistaan!

Comments: 1

Kalle
"Velaton" vaihtoehto taulutv:n hankkimiseen. http://www.omaraha.org/kuinka-saastaa-taulutelevision-ostossa/
Email again:

Add a comment