10 vinkkiä yksinkertaiseen elämään 4. lokakuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 5
"Taloni sisustus, jonka olin osittain tehnyt itse – ja jonka kustannukset olen ottanut tarkoin huomioon laskuissani – käsitti vuoteen, pöydän, kirjoituspöydän, kolme tuolia, kolmen tuuman läpimittaisen peilin, hiilipihdit ja tulisijan ristikon, kattilan, pienen jalallisen padan, paistinpannun, kauhan, pesuvadin, kaksi veistä ja kaksi haarukkaa, kolme lautasta, yhden lusikan, kannun öljyä ja toisen melassia varten, sekä mustaksi kiilloitetun lampun."
Henry Thoreau - Elämää metsässä

 

 

1. Poista turhat tavarat.

Katso ympärillesi, etenkin kotonasi. Ovatko kaikki esineet ympärilläsi tarpeellisia, hyödyllisiä ja esteettisiä? Jos ei, niin siivoa, myy ja lahjoita turhakkeet pois. Voit aloittaa vaikka yhdestä huoneesta, komerosta tai laatikosta kerrallaan.

2. Poista turhat sitoumukset

Katso kalenteriasi, katso erääntyviä laskuja. Sovella samaa periaatetta, ovatko nämä kaikki sitoumukset minulle tärkeitä ja hyödylllisiä. Poista turhat sitoumukset. Jos tämä tuntuu vaikealta, poista edes yksi sitoumus elämästäsi ja tarkkaile, miltä se tuntuu.

3. Älä osta lisää

Turhista tavoroista luopuminen ei auta, jos heti ensi viikolla riennät ostamaan lisää samppanjavispilöitä ja sähköisiä korkinavaajia. Tärkeintä elämässä on sisältö, ei tavarat. Osta ainoastaan, jos todella tarvitset jotakin. Jos haluat ostaa jotakin, lykkää ostopäätöstä vaikka parilla viikolla. Jos kahden viikon päästä tuntuu vielä siltä, että tarvitset jotakin, niin osta se.

4. Vähennä tekemistäsi

Tee asioita, joilla on merkitystä enemmän. Tee vähemmän merkityksellisiä asioita vähemmän. Koko ajan ei ole pakko tehdä jotakin. Voit vain olla rauhassa ja ajattelemattakin. Jätä joskus vaikka elokuva väliin ja mene luontoon kävelemään. Istu rauhallisella puistonpenkillä. Jos et voi nauttia nykyhetkestä, miten voisit nauttia huomisesta?

5. Vähennä tavoittaitasi

Jotkut ihmiset asettavat tavoitteita. Olin itsekin tällainen joskus. Minulla oli10 tavoitetta ja usein huomasin, että suurin osa jäi toteutumatta. Nykyään minulla on vuositasolla yksi tavoite, joka on linjassa arvojeni ja laajemman tarkoitukseni kanssa.

6. Selvitä itsellesi arvosi

On vaikeaa löytää suuntaa elämässä, jos ei tiedä mitä haluaa. Pysähdy rauhassa tutkailemaan elämääsi. MItä haluaisit tehdä elämässäsi? Mistä nautit? Millaiset ihmiset ovat sinulle tärkeitä? Mistä pidit lapsena? Älä huolestu, jos et löydä vastauksia saman tien. Tärkeintä on aloittaa kyselemään.

7. Syö yksinkertaisemmin

Syö tuoretta ja terveellistä ruokaa. Ruuan valmistaminen voi olla hauskaa. Tiedät ainakin varmasti, mitä syöt, kun olet valmistanut sen itse. Tänä aamuna nautin itse luonnonmukaisesti viljeltyjä tomaatteja, kotona tehtyä leipää ja itse valmistettua levitettä. Yhdessäkään aineosassa ei tarvinnut miettiä, mitä lisäaineita ruoka sisälsi.

8. Liiku luonnossa.

Luonto kertoo meille, mikä meille on hyväksi. Luontoa pitää vain kuunnella. Lähde metsäpolulle kävelemään, meren rannalle hölkkäämään, peltojen laidoille pyöräilemään. Hyvä mieli tulee kaupan päälle ja vieläpä ilmaiseksi.

9. Vähennä sähköistä viestintää

Pitääkö kännykän, netin olla koko ajan päällä? Pitääkö postit tarkistaa 10 kertaa päivässä? Vähennä konnektoitumistasi. Pidä päivä viikossa, jolloin sinua ei tavoiteta sähköisesti.

10. Lisää inhimillistä viestintää

Juttele perheesi, naapureidesi ja ystäviesi kanssa enemmän. Kuuntele ihmisiä enemmän. Auta ihmisiä enemmän. Tarkkaile ihmisiä kaupungilla kävellessäsi. Mitä onkaan ihmisyys? Millainen ihminen minä olen?

 

Kommentit: 5

paul
Raha on ehdottomasti kaikennielevä voima, on sitä tai ei ole. Se tuottaa huolta. Järkevintä olisi pohtia, mitä kaikkea tarvitsee ja sen jälkeen ostaa ne. Kun on löytänyt yksilöllisen kulutusrajansa, tulisi siinä pysyä - ja ostaa ainostaan tavaroita hajonneiden tai kuluneiden tilalle. Yksinkertaista.
Yasmn
Liian kiireisessä elämäntyylissä unohtaa helposti ne yksinkertaiset asiat joista todella nauttii. Itse pidin useamman kuukauden kesäloman ja aikaa oli yllin kyllin tehdä asiat rauhassa. Löysin asioita, joita en ole tehnyt viiteen kiireiseen työvuoteen ja joita olen todella kaivannut. Yhtenä esimerkkinä tästä oli itse tehty uunituoreleipä viikonloppuaamuna ja sen nauttiminen kaikessa rauhassa parin tunnin aamiaisella. Miten hyvältä voi maistua aivan tuore lämmin leipä pelkällä nokareella voita.. Kirjasin kaikki pienemmät ja isommat mukavaa oloa tuovat asiat ylös, kiinnitin ne jääkaapin oveen muistuttamaan, mitä voi tehdä kun on luppoaikaa. Iso ongelma nykyjuoksemisessa on se, että kun vihdoin tulee aikaa tehdä omia juttuja, ei enää edes muista, mitä haluaisi tehdä ja vain täyttää aikansa jollain tyhjänpäiväisellä. Kun kiirehdimme liikaa, kadotamme itsemme kiireeseen. Ihminen ei voi rentoutua nappia painamalla..
Vapaakulkija
Seurasin konkreettisesti esimerkkiä kohdasta 3 eilen. Olen pitkään halunnut ostaa digitaalisen vaa'an. Meinasin ostaa sellaisen 25 eurolla, sitten tuli tarjous 20 eurolla. En kuitenkaan ostanut, ajattelin että voin punnita itseni uimahallilla ilmaiseksi. Eilen sitten näin tarjouksen vaaka kympillä! Kaupat tuli. Pieni odottelu säästi liki 60% alkuperäisestä hinnasta :-) Samalla heitin yhden vanhan CD-soittimen kierrätykseen, joten kotiini ei tullut ylimääräistä tavaraa...
Jori
Muuten ihan hyvä kirjoitus, mutta tuo kohta sähköisistä korkinavaajista tai sampanjavispilöistä osoittaa, että rahaa kirjoittajalla taitaa ainakin olla, ja rahahan se näyttää olevan tässä maailmassa oleellisin asia vapautta tavoitellessa - ei vapaus tavaroiden hankkimisena vaan vuokran ja ruoan maksamisena. Jos elämänlaatu paranee sillä ettei osta ylimääräistä sampanjavispilää, niin asiat taitavat olla jo alunperinkin melko hyvin.
Jukka
sähköiset korkinavaajat ja shampanjavispilät kuvaavat hyvin sitä, mihin kaikkeen turhaan ihminen on valmis hukkaamaan rahansa, oli sitä paljon tai vähän. Tunnen monta sellaista ihmistä, jotka ostavat krääsää paetakseen haitallisten taloudenhoitotapojensa kohtaamista ajatuksella "Kun kerrankin on varaa niin ostetaan kun saadaan halvalla ja säästetään satanen!".
Email again:

Lisää kommentti