10 syytä miksi en lue sanomalehtiä tai katso uutisia. 3. toukokuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 0

Tunnustan avoimesti, että en seuraa maailman tapahtumia kovin tarkasti. En ole vuosiin tilannut sanomalehtiä enkä myöskään lue niitä työpaikalla tai vapaa-ajallani. Joskus kahvilassa saatan silmäillä iltapäivälehteä, mutta sekin on satunnaista. Toistaiseksi minulla on televisio kotonani, mutta uutisia en sieltä juuri katso. Tunnustan olevani jossain määrin tietämätön päivänpolttavista tapahtumista. Miksi sitten olen päätynyt tähän vaihtoehtoon? Seuraavassa lyhyt lista syistä:

1.) Lehtitilaukset vievät rahaa. Sanomalehtitilaukset vievät rahaa. Jos on kiinnostunut uutisista voi lukea ne myös ilmaiseksi internetissä tai käydä kirjastossa/kahvilassa lukemassa sanomalehdet ilmaiseksi.

2.) Uutisten aktiivinen seuraaminen vie aikaa. Monet ihmiset käyttävät lehtien lukuun tai uutisten katsomiseen TV:stä tunnin joka päivä. Jos uutisia seuraa joka päivä tunnin, niin 60 vuodessa tästä kertyy yhteensä 2.5 vuotta kulutettua elinaikaa. Itse koen, että voin tuon 2.5 vuotta elämästäni käyttää paremminkin.

3.) Sanomalehdet vievät tilaa kotona (ja mielessä). Kaikenlainen turha roina on ärsyttävää ja energiaa kuluttavaa. Lukemattomat lehdet pitää varastoida jonnekin ja mielessä saattaa pyöriä ajatus, että ne pitäisi jossain vaiheessa lukea. Kaikki tämä on turhaa energian haaskaamista.

4.) Uutiset ovat aina samoja. Uutiset eivät ole oikeastaan uutisia. Asiat, joita tapahtuu ympäri maailmaa ovat periaatteessa aina samoja. Ainoastaan ihmiset ja olosuhteet vaihtelevat. Julkisuuden henkilöiden avioerot, sairastumiset ja konkurssit ovat osa jokapäiväistä elämää. Minusta on mielenkiintoisempaa seurata asioita, jotka tapahtuvat tuntemilleni ihmisille, kuin julkisuuden ikoneille. Luonnonmullistuksia, sotia ja tieteellisiä löytöjä on aina tehty. Jos ne ovat riittävän merkittäviä, niin niistä kyllä kuulee väkisinkin muualtakin.

5.) Tärkeät uutiset saa tietää joka tapauksessa. Asiat, jotka kiehtovat ihmisten mieltä tai joilla voi olla oikeasti merkitystä arkipäivän elämässä, saa kuulla muualta joka tapauksessa. Työpaikalla, sukulaisten ja ystävien kanssa keskustellessa tärkeät uutiset välittyvät joka tapauksessa. Tiedän Islannin tulivuorenpurkauksesta, Kreikan talousongelmista, elintarvikealan lakosta ja kuka on SM-liigan mestari tänä vuonna ilman ainoankaan lehden avaamista.

6.) Uutisista keskusteleminen voi olla hauskempaa kuin niistä lukeminen. Helppo tapa aloittaa keskustelu ventovieraan kanssa on kysellä uutisista. Mitä onkaan tapahtanut viime päivinä? Kavereiden kanssakin eivät jutunaiheet lopu kesken, kun voi aina puhua uutisista, jos ei keksi muuta keskusteltavaa.

7.) Uutisointi voi olla manipuloivaa. Valtamediassa kerrottavat uutiset ovat usein negatiivissävytteisiä ja niillä pyritään vaikuttamaan ihmisten toimintaan. Sikainfluennsaepidemian uutisointi suorastaan lietsoi hysteriaa. Iltapäivän lööpit ovat usein sensaatiohakuisia ja korostavat ihmiselon nurjia puolia. Maailmassa tapahtuu joka päivä miljoonia hyviä asioita. Valtamedia keskittyy kuitenkin negatiivisiin asioihin. Syynä tähän on kaksi perimmäistä motiivia; valta ja raha.

8.) Uutisten seuraamisen sijaan voin kehittää omaa luovuuttani ja sivistyneisyyttäni. En missään tapauksessa halveksi sivistyneisyyttä tai tietoa. Uteliaisuus ja luovuus ovat hyvin tärkeitä asioita kaikkien elämässä. Kyse on pikemminkin valinnoista, joilla haluan hankkia tietoa. Luen mielummin Montaignen esseitä kotonani tai nautin hyvästä keskustelusta asioista perillä olevan ystäväni kanssa, kuin tuijotan puoli tuntia TV-uutisia.

9.) Uutiset eivät ole kovin laadukkaita. Uutisia tuotetaan liukuhihnalta. Ne ovat kulutustavaraa siinä missä monet muutkin asiat nyky-yhteiskunnassa. Toimittajat esittävät usein suorastaan virheellisiä tietoja, ihmisten yksityisyyttä ei kunnioiteta joskus toimittajat eivät hallitse edes yhdyssanojen oikeinkirjoitusta. Katson mielelläni laadukasta dokumenttia, joka on tuotettu asiantuntevien ihmisten toimesta.

10.) Elämänlaatuni on parempi ilman uutisia. Uskon, että olen onnellisempi ja tiedostavampi, koska en seuraa uutisia. Maailmassa tapahtuu joka hetki asioita, joista en voi tietää ja joihin en voi vaikuttaa. En ymmärrä mitä hyötyä minulla olisi lukea asioista, joihin en pysty millään tavoin vaikuttamaan. Tsunami tappoi 200 000 ihmistä muutama vuosi sitten. Tsunamissa kuolleiden ihmisten läheisille tämä oli tragedia. Tsunamin jälkivaikutukset aiheuttivat valtavasti sairauksia ja kärsimystä. Maailmassa tapahtuu jatkuvasti tragedioita ja kärsimystä. Tosiasiassa kuitenkin asioita vain tapahtuu. Oma mielemme luokittelee ne hyviksi ja pahoiksi. Haluan keskittyä asioihin, joihin pystyn vaikuttamaan, kuten omaan ja lähipiirini elämään. Haluan tehdä oikeita ja hyviä asioita elämässäni. Uskon, että se riittää. Kenenkään ei tarvitse kantaa koko maailman taakkaa harteillaan. Maailma olisi kovasti erilainen paikka, jos käyttäisimme tunnin päivässä itsemme tutkiskeluun uutisten seuraamiseen sijaan. En sano, että maailma olisi parempi tai huonompi, mutta erilainen se joka tapauksessa olisi.

 

Kommentit: 0

Email again:

Lisää kommentti