Vinkkejä rauhallisempaan (työ)elämään 2. joulukuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 0
Varhainen lintu madon nappaa

 

Monet meistä joutuvat elämään kiireen keskellä. Aamulla herätään pahalla päällä, hotkitaan pikainen aamupala, lapset kuskataan tarhaan/kouluun, istutaan aamuruuhkassa kärsimättömänä, tullaan töihin, puhelin soi, juostaan kokouksesta toiseen, pomo antaa uusia tehtäviä, stressitaso nousee, työpäivä päättyy, haetaan lapset tarhasta, laitetaan ruoka, lähdetään lenkille jos jaksetaan, katsotaan televisiota, valvotaan myöhään, mennään nukkumaan, työasiat pyörivät mielessä. Ja seuraavana päivänä kaikki toistuu uudestaan. Viikonloppuun ladataan odotuksia, ne eivät toteudu, on liian väsynyt. Jokainen minuutti kallisarvoisesta elämästämme on askel kohti vääjäämätöntä loppua. Kuulostaako tutulta? Haluatko todella elää näin? Minä en. Kokosin tähän arkielämää helpottavia vinkkejä.

 

1. Herää aikaisemmin

Aikaisin heräämisestä on mahdottoman paljon etuja. Ehdit rauhassa herätä uuteen päivään, on hiljaista, voit ehkä istua 10 minuuttia hiljaa ilman ajatuksia, voit nauttia kiirettömän aamupalan, voit ajaa töihin ilman ruuhkia ja mitä parasta töissä on hiljaista vielä pitkään, sillä aika harvat tulevat kovin aikaisin töihin.

2. Tee vähemmän

Kannattaa tehdä mielummin muutama asia kunnolla, kuin hosua paikasta toiseen kuin hullu. Jos aiemmin olet yrittänyt päivän mittaan saada vaikka kymmenen asiaa hoidettua, niin vähennä tuo kolmeen tärkeään asiaan. Jos aikaa jää, niin voit tehdä kolme pienempää asiaa lisää. Tekemällä vähemmän tehokkuutesi itse asiassa nousee.

3. Tee yksi asia kerrallaaan

Keskity asiaan mitä teet. Tee se kunnolla. Tietokoneet ovat tuoneen nykyaikaan moniajon ja välillä tuntuu, että se on tarttunut ihmisiinkin. Tutkimukset osoittavat, että monen asian yhtäaikainen tekeminen, ei ole hyväksi aivoille. Keskity ja fokusoi, jos joku häiritsee, niin sano, että teet tämän asian loppuun ja palaat myöhemmin asiaan. Älä lue sähköposteja tai puhu puhelimeen, samalla kuin teet jotain muuta.

4. Pidä kunnon taukoja

Pidä pari kunnon taukoa päivän mittaan. Tee taukojen aikana jotain, mikä ei liity töihisi mitenkään. Käy ulkona, kun on valoisaa. Juttele mukavia.

5. Syö hitaamminen

Pyhitä ruokatuntisi. Joskus voi venyttää ruokatuntia hieman myöhemmäksi tai pitää sen aiemmin. Näin voi välttää ruuhkan ja kiireisen tunnelman. Keskity ruokailuusi, syö hitaasti ja tietoisesti, älä puhu työasioista.

6. Nauti siitä mitä teet

Kun voit keskittyä vain muutamaan asiaan mitä teet, niin voit myös nauttia tekemisestäsi enemmän. Tee työtehtäväsi tietoisesti ja nauttien. Yritä löytää kaikesta tekemisestäsi tarkoitus. Tarkoitus voi olla vaikka tehdä joku työtoverisi iloiseksi. Tarkoitus voi olla tehdä joku asia mahdollisimman hyvin. Jos pystyt ajattelemaan työtäsi ta edes osaa siitä leikkinä, niin se on varmasti hauskempaa.

7. Älä tee mitään

Ruumille ja mielelle tekee hyvää levätä. Kerran tunnissa on hyvä pitää 1-5 minuutin tauko, jolloin vain on. Voi katsoa ulos ikkunasta ja hengittää. Keskittyä siihen, miten ilma kulkee kehossamme, sisään ja ulos. Ajatuksia voi nousta mieleesi, anna niiden tulla ja mennä.

8. Tee joka päivä jotain hauskaa

Kun pääset töistä ja velvollisuudet on hoidettu, niin älä mene heti sohvalle löhöämään television ääreen. Tee itsellesi tapa tehdä joka päivä jotain, mistä todella nautit. Se voi olla puutöitä, liikuntaa, kielten opiskelua, mitä tahansa, joka antaa elämällesi merkitystä ja tarkoitusta. Kun keskittyneesti puuhailee jotain mistä pitää, niin arkielämän huolet ja murheet kaikkoavat. Mieli tyhjentyy ja olo rauhoittuu.

9. Mene aikaisemmin nukkumaan

Jotta pystyt heräämään aiemmin, sinun täytyy myös mennä nukkumaan aiemmin. Joillekin se voi olla aluksi hankalaa. Nukkumisajankohtaa voi siirtää vähän kerrassaan aiemmaksi, esimerkiksi puoli tuntia aiemmaksi joka toinen viikko. Tärkeintä on mennä sänkyyn aiemmin. Hyvä keino nukahtaa on lukea kirjaa nukkumaanmenon yhteydessä. Paras kirja on sellainen, mikä ei ole liian tylsä, mutta ei liian mielenkiintoinenkaan.

Kommentit: 0

Email again:

Lisää kommentti