Vinkkejä työelämän yksinkertaistamiseen 23. marraskuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 0

Valmistautuminen taloudelliseen riippumattomuuteen käy työelämän kautta. Suurin osa meistä on työelämässä ainakin osapäiväisesti. Suuri osa on kokopäivätyössä, jotta saisi elatuksen itselleen ja perheelleen sekä voisi säästää itselleen ylimääräistä pääomaa haaveiden toteuttamista varten. Kokosin tähän muutamia vinkkejä, jotka voivat helpottaa arkityöstä selviämistä.

1. Etsi työstäsi positiiviset puolet

Arkityössä viihtyy paremmin, jos kokee tekevänsä edes välillä jotain hyödyllistä. Useimpien työssä on kuitenkin myös paljon hyviä puolia. Voi kokea auttavansa muita ihmisiä, työpaikka antaa mukavaa struktuuria elämään, työpaikalta löytyy myös monille mukavia työkavereita ja ehkä samoja asioita harrastavia ihmisiä.

2. Rytmitä työssäoloaikasi oman vireystilan mukaan

Monilla on mahdollista vaikuttaa työssäoloaikaansa. Liukuva työaika on varsin yleinen toimistotyössä. Itse olen aamuvirkku, joten pyrin tulemaan toimistolle hyvin aikaisin. Aamuisin on hiljaisempaa ja pystyy paremmin keskittymään. Virkeänä on mukava tehdä vaativia työtehtäviä. Iltapäivisin voi nuokkua sitten kokouksissa tai muissa vähemmän tärkeämmissä tehtävissä.

3. Ole valikoiva mihin palavereihin osallistut

Itse pyhitän 7-10 välisen ajan kokonaan itselleni. En osallistu mihinkään kokouksiin tuona ajanjaksona kuin poikkeustapauksissa. On hyvä varata itselleen vähintään 2 tunnin jakso työpäivän aikana ilman häiriötekijöitä. Kaikkiin kokouksiin ei ole tarvetta osallistua, joihin saa kutsun. Priorisointi kannattaa.

4. Etsi vaihtoehtoja työpanoksen suorittamiseen

Monilla työpaikoilla on mahdollisuus tehdä osa töistä etänä. Keskittymistä vaativat tehtävät ja kirjoitustyöt voi tehdä kotonakin tuottavamminen kuin meluisessa avokonttorissa. Tiedustele rohkeasti työpaikallasi etätyön mahdollisuutta. Asia kannattaa perustella tehokkuusnäkökohdilla. Joissakin työpaikoissa on mahdollista tehdä 10 tuntista päivää ja työskennellä vain 4 päivää viikossa.

5. Piristä työpäivääsi

Työpäivää voi virkistää monin tavoin. Joskus voi mennä aurinkoisella ilmalla ulos kävelemään kahvitunnin sijaan. Joskus voi viettää hieman pitemmän lounastunnin kivassa seurassa mukavassa ravintolassa. Monissa paikoissa on mahdollista osallistua taukojumppaan tai jopa hierontaan. Tehokasta työaikaa ei kukaan ihminen pysty tekemään 8 tuntia päivässä. On parempi virkistäytyä välillä ja tehdä oikeat työt mahdollisimman tehokkaasti.

6. Yksinkertaista työympäristösi

Sekainen työpöytä, täynnä oleva kalenteri, tehtävälista ja sähköposti aiheuttaa stressiä. Siivoa pöytäsi, järkeistä kalenterisi ja tehtävälistasi. Tyhjennä sähköpostisi ja arkistoi vanhat viestisi. Ihminen pystyy hahmottamaan vain seitsemän yhtäaikaista asiaa. Järkeistä työympäristösi siten, että sinulla ei ole kuin korkeintaan 7 yhtäaikaista asiaa hahmotettavana yhtäaikaa.

7. Opi sanomaan "Ei"

Työelämässä voi sanoa välillä "ei". Työtoverit, pomot ja alaiset yrittävät siirtää tylsiään tehtäviään kaikille mahdollisille tahoille. Jos olet liian kiltti, huomaat pian tekeväsi kolmen tai useamman ihmisen töitä. Mieti, mikä on oman tehtäväsi focus ja tee vain niitä asioita. Toki välillä voit auttaa kolleegaa, joka tarvitsee apua, mutta mieti tykönäsi, mihin pyyntöihin voit vastata "ei".

8. Rationalisoi lomasi

Lomat ovat tärkeitä työssä jaksamisen kannalta. Lakisääteiset lomat ovat joskus valitettavan lyhyitä. Järkeväsi kalenteria tutkimalla voi saavuttaa useiden päivien hyötyjä yhdistämällä lomat arkivapaiden ja pyhäpäivien yhteyteen. Tutki kunkin vuoden kalenteria ja työehtosopimusta ja suunnittele lomasi etukäteen. Voit saavuttaa jopa viikon ylimääräisen loman vuosittain rationalisoimalla.

9. Käytä hyödyksesi yhteiskunnan tuki työelämässä

Yhteiskuntamme tarjoaa monia hyviä asioita työelämän tukemiseen. Näitä ovat mm opinto- ja vuorotteluvapaat, vanhempainvapaat, jne. Jos kaipaat hengähdystaukoa työelämästä, niin tutki näitä vaihtoehtoja.  Jos jaksamisen kanssa tulee ongelmia, niin työterveyshuolto tarjoaa palveluitaan myös psyykkisen puolen ongelmiin. Mediassa on ollut viime aikoina paljon juttua nuorten aikuisten jaksamisesta työelämässä. Nuori ikä ei siis takaa henkistä jaksamista nykypäivän hektisessä aherruksessa. Ei ole mikään häpeä kääntyä työterveyshuollon puoleen, jos ei tunne jaksavansa.

10. Työ ei tekemällä lopu

Kukaan ei kuolinvuoteellaan varmaankaan toivo, että olisi viettänyt enemmän aikaa toimistolla. Muista, että työ on vain osa elämää, ei koko elämä. Ihminen tarvitsee myös muita asioita elämäänsä, perhe ja sosiaaliset suhteet, taide ja kulttuuri, liikunta, harrastukset ja henkiset asioita ovat kaikki yhtä tärkeitä osia elämässä. Kannattaa pitää huolta siitä, että elämän kaikki osa-alueet ovat hyvässä tasapainossa keskenään. Silloin voimme viettää tasapainoista ja onnellista elämää.

 

Kommentit: 0

Email again:

Lisää kommentti