10 vinkkiä lomalta paluuseen 3. elokuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 0

Kesälomilta töihin palaaminen saattaa tuntua vaikealta. Mitä pitempi loma, sen vaikeammalta paluu saattaa tuntua. Ruumiimme ja mielemme ovat tottuneet loman aikana uusiin rytmeihin, mielemme on saanut levätä hiljaisuudessa, unirytmimme on saattanut muuttua radikaalisti, olemme ruokailleet ja liikkuneet eri tavalla kuin arkena. Kaikki nämä luontaisen rytmin muutokset saattavat vaikeuttaa töihinpaluuta. Keräsin tähän muutaman vinkin helpottamaan paluuta työelämään.

 1. Ensimmäinen päivä kannattaa ottaa mahdollisimman rauhallisesti. Töihin voi mennä vähän aikaisemmin kuin yleensä, jotta työpäivä käynnistyisi rauhallisissa merkeissä. Aamun aikana voi käydä läpi saapuneet viestit ja palauttaa mieliin lomaa edeltävän työtilanteen. Ensimmäisen päivän aikana voi pitää pitempiä taukoja kuin tavallisesti ja lähteä aikaisemmin kotiin.

2. Lomalta on palannut varmaan muitakin ihmisiä samaan aikaan. Heidän kanssaan on mukava käydä läpi kulunutta lomaa ja jakaa töihin paluun fiiliksiä. Lomalta paluu on aina pienimuotoinen kriisi ja kriisitilanteissa on hyvä päästä purkamaan tilannetta keskustelun kautta.

3. Turhaa kiirettä ja stressiä kannattaa välttää ensimmäisen työviikon aikana. Ei kannata ryhtyä hätiköidysti vaativiin tehtäviin, sillä kuukaudenkin poissaolon jälkeen on saattanut tapahtua muutoksia, joista ei ole tietoinen tai on yksinkertaisesti unohtanut tiettyjä asioita. Kannattaa rauhassa perehtyä tilanteeseen, ennen kuin alkaa huhkimaan kunnolla.

4. Muutaman ensimmäisen päivän aikana kannattaa välttää vaativia asiakaspalavereja tai julkista esiintymistä.

5. Jos haluaa tosissaan minimoida töihinpaluun stressiä, voi edeltävänä viikonloppuna jo palautella mieleen työhön liittyviä asioita, muuttaa vuorokausi- ja ruokailurytmit vastaamaan arkisia rutiineja ja siistiytyä sisäisesti ja ulkoisesti. Ajaa parta, käydä parturilla, yms.

6. Elämä ei lopu, vaikka työ alkaakin. Töiden jälkeen kannattaa tehdä samoja asioita kuin lomallakin. Kesää on vielä pitkälti jäljellä. Töiden jälkeen ei kannata passivoitua sisälle ja television ääreen, vaan lähteä lenkille, uimarannalle, ihmisten pariin tai kulttuuritapahtumiin. Vaikka olo tuntuisi väsyneeltä työpäivän jälkeen, niin uutta energiaa saa lähtemällä tekemään asioita, ei jämähtämällä sohvalle.

7. Hanki uusia harrastuksia tai tapahtumia! Loman aikana mieli on virkistynyt ja avoin uudelle. Vaikka työelämään paluu harmittaisikin, niin nyt on oiva tilaisuus jatkaa vanhoja tai aloittaa uusia harrastuksia. Itse olen saanut intoa työpäiviin järjestelemällä harrastukseeni liittyvää tapahtumaa syksylle.

8. Muista arkenakin hiljaiset hetket! Ennen töihinlähtöä on hyvä pysähtyä seuraamaan hengitystään ja tyhjentää mieli. Kiire on itse tekemäämme, voimme aina herätä 15 minuuttia aiemmin, jotta meillä on aikaa pysähtyä. Itselläni pysähtymisenä toimii meditaatio, joillekin se voi olla rukous, kävelyretki ulkona tai vaikka pienet askareet  ennen töihinlähtöä. Tärkeintä on pysähtyä ja tyhjentää mieli ajatuksista. Työpäivän aikanakin voit aina silloin tällöin pysähtyä minuutiksi, keskittyä hengitykseen ja katsella ulos ikkunasta.

9. Muista EI. Jotkut kollegat ovat saattaneet odottaa sinua kieli pitkällä omiin projekteihinsa. He voivat olla kimpussasi kuin nälkäiset hyeenat heti ensimmäisenä työpäivänä. Muista, että oma hyvinvointisi on tärkeää ja että sinulla on oikeus määrätä omista rajoistasi. Voit kieltäytyä kohteliaasti ja todeta, että sinun pitää varata itsellesi pari päivää keskeneräisten asioiden hoitamiseen ja tilanteeseen perehtymiseen.

10. Jos töihinpaluu ahdistaa ja masentaa voimakkaasti, stressaat, kärsit unettomuudesta tai vaikkapa päihdeongelmista, niin hakeudu työterveyshuollon piiriin. Keho saattaa reagoida voimakkaasti työhönpaluuseen, eikä ole mikään häpeä käyttää terveydenhuollon palveluja. Ilman muiden apua ei kukaan ihminen (työ)elämässään pärjää!

Kommentit: 0

Email again:

Lisää kommentti