10 halpaa hauskuutusta 17. helmikuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 0

 

On asioita, joita teemme joka päivä. Muistamme aamuisin kaikki harjata hampaamme ja lähteä töihin. Muistamme iltaisin käydä kaupassa ja löhötä TV:n ääressä sohvalla. Muistammeko nauttia elämästä joka päivä? Edes pienen hetken? Muistammeko nauraa joka päivä? Hauskinta on nauraa itselleen. Silloin voi olla varma siitä, että ei loukkaa ketään. Paitsi itseään, joskus olen kyllä ollut todella loukkaantunut itselleni, joka on keksinyt mitä oudoimpia tapoja nöyryyttää minua. Kävipä kerran nuorena opiskelijana niin, että tiskialtaan viemäri meni tukkoon. Mistään ei löytynyt karhupumppua, joten fiksuna poikana päätin käyttää pölyimuria viemärin puhdistamiseen. Hetken homma tuntuikin toimivan, kunnes sain varsin mojovan sähköiskun pölyimurin varresta. Toivuttuani sydämenpysähdyksestä minua nauratti niin helvetisti. Huvittavinta tilanteessa nimittäin oli se, että olin samana vuonna aloittanut opiskelemaan sähköinsinööriksi. Huomaan jälleen ajautuvani sivuraiteille. On kuitenkin vaarattomampiakin ja edullisempiakin tapoja viettää vapaa-aikaansa kuin sähköiskujen vastaanottaminen.

1. Pelit

Pelien pelaaminen on mukavaa. Pelin pelaamisessa yhdistyy sosiaalinen kanssakäyminen, jännitys ja aivotkin saa jumpata. Mikäpä on mukavampaa kuin kokoontua porukalla viettämään aikaansa pelikorttien tai lautapelien ääreen. Hauskoja pelejä on lukemattomia. On Alias, Scrabble, Pictionary, Trivial Pursuit, Shakki, Tammi. Korttipelejäkin piisaa satoja erilaisia. Oma suosikkini on huuto- tai marjapussi. Pelien pelaaminen on ilmaista, jos haluaa siemailla viiniä voi järjestää peli-illan kotonaan ja pyytää kavereita tuomaan omat eväät mukanaan.

2. Luontoretki

Luontoretkessä yhdistyvät monta mukavaa asiaa. Raitis ulkoilma, liikunta, esteettiset elämykset ja kulinaristiset nautinnot. Retken voi tehdä yksin tai seurassa mielentilasta riippuen. Eväsretkellä voi pysähtyä niitylle tai järven rannalle herkuttelemaaan. Voi hiljentyä hetkeksi ja jäädä tarkkailemaan luonnon ihmeitä. Voi kiivetä puuhun taikka veistellä kaarnaveneen. Voi onkia tai olla onkimatta.

3. Keskustelu

Keskustelu on mukavaa ja ilmaista ajanvietettä. Keskustella voi ystäviensä, tuttaviensa tai vaikka omien lapsiensakin kanssa. Jos juttuseuraa ei löydy, voi lähteä vaikka lähipubiin ja etsiä jonkun pahaa-aavistamattoman uhrin keskusteluseuraksi. Jos baarit eivät kiinnosta, voi mennä vaikka johonkin harrastusryhmään tai keskustelukerhoon. Hätätilassa voi keskustella naapurinsa tai kadulla vastaantulevan ihmisen kanssa. Jos ei muuta keksi, niin voi aina kysyä tietä jonnekin hankalaan paikkaan. Jos keskustelukaveria ei millään tunnu löytyvän, voi aina pitää monologin.

4. Valokuvien katselu

Kun kahden tunnin monologi on saatettu päätökseen ja ulkona edelleen tulee vettä kuin saavista kaatamalla, voi kaivella esiin vanhan valokuva-albumin tai valokuvakirjan. Olen viehättynyt valokuviin siitä yksinkertaisesta syystä, että ne ovat vanginneet ainutlaatuisen hetken ajan virrassa. Vanhoissa valokuvissa on ihmisiä, jotka ovat jo kuolleet. Valokuvat ovat vanginneet heidän ilmeensä ja tunnetilansa. Joskus joku ihminen on ollut niin täynnä elämää valokuvaa otettaessa, että se välittyy hyvin voimakkaasti kuvasta. Vanhat valokuvat palauttuvat vanhoja ajatuksia ja tunnetiloja hyvin tehokkaasti. Valokuvat saavat meidät muistamaan oman elämämme rajallisuuden. Nyt on meidän hetkemme elää tätä elämää. Huomenna saatamme olla vain muistoja muiden valokuva-albumeissa.

5. Leikkiminen

Leikkiä voi aikuisten ja lasten seurassa. Omien lasten seurassa leikkiminen on kovasti antoisaa, koska tulee nähtyä maailmaa lasten silmin. Mikään ei ole mahdotonta. Lohikäärme muuttuu koiraksi silmänräpäyksessä. Hyvä kuningas pannaan vankilaan ja pahikset pitävät pitävät valtaa. Avaruusalus lentää mustaan aukkoon ja dinosaurukset eivät kuolleetkaan sukupuuttoon. Leikkiä voi kyllä aikuistenkin seurassa hätätilassa. Lapsuuden leikkejä voi hyvin kokeilla vanhempanakin. Miten olisi ruutuhyppely, polttopallo tai piilosilla olo?

6. Liikunta

Liikunta ja urheilu on myös ilmaista ja hauskaa. Voi pelata jalkapalloa tai golfia. Voi harrastaa jousiammuntaa tai biljardia. Voi mennä hiihtämään, kävelemään tai juoksemaan. Joskus iltapäivällä voi tuntua siltä, että ei jaksaisi mennä ulos. Kannattaa vain laittaa ulkovaatteet päälle ja mennä liikkumaan. Vartin päästä väsymys on jo unohtunut. Kaupan päälle saa ilmaiset endorfiinit ja hyvän mielen.

7. Kirjasto ja museot

Kirjastoissa on vaikka mitä! On elokuvia, musiikkia, tietokirjoja, romaaneja, runoja, internettiä, taidenäyttelyitä, esitelmiä. Kirjasto on varmaan hinta-laatu suhteeltaan parhaimpia paikkoja maailmassa. Suomi on täynnä paljon muutakin ilmaista tai puoli-ilmaista ajanvietettä. On museoita, gallerioita, puutarhoja. Museoita on hyvin eksoottisiakin. On sähkötieteellisiä museoita (kuinkas muuten), rautatie-, ilmailu-, luonnontieteellisiä museoita. Jokaiselle löytyy varmasti jotakin.

8. Elokuvat

Joskus on mukavaa katsella muiden elämää. Vaikka kuinka eläisimme tässä hetkessä, niin on mukava katsella ja kuunnella tarinoita. Parhaat elokuvat herättävät meissä monia ajatuksia ja tunteita, jotka kestävät kauan elokuvan päättymisen jälkeenkin. Elokuviin meneminen on kokemus sinänsä. Laajakangaselokuva mahtavalla äänentoistolla lisää hyvän elokuvan vaikuttavuutta. Kotonakin voi katsella elokuvia. Joskus on mukava katsella suosikkielokuviaan uudestaan tai käydä vuokraamassa joku klassikko vuokraamosta.

9. Taide

Taidetta ei kannata jättää pelkästään taiteilijoille. Kaikissa meissä pulppuilee luovuuden lähde. Se pitää vaan päästää valloilleen. Miksi et kokeilisi kirjoittaa runoja, maalata vesiväreillä tai laulaa suihkussa. Naapuritkin varmaan ilahtuisivat. Käy ostamassa nokkahuilu tai melodica. Tai bongorummut. Löydä sisäinen rytmisi!

10. Oleilu ja vetelehtiminen

Halvin, hauskin ja yksinkertaisin vapaa-ajan muoto on oleminen. Nalle Puhkin sanoi, että joskus on hauskaa vaan tehdä "ei-mitään". Oleilla voi missä tahansa. Voi mennä torille oleilemaan taikka joen rannalle. Voi istua puistonpenkillä ja katsella sorsia. Huoltoaseman kahvilaan voi mennä oleskelemaan. Tuijotella pöydässä näkyviä likatahroja ja kuunnella lasten itkua ja naurua. Kotona vasta voikin oleilla. Voi kävellä päämäärättömästi ympäriinsä ilman housuja. Jos ujostuttaa, niin voi laittaa kalsarit jalkaansa. Voi istua hiljaa paikallaan. Voi seistä päällään. Kunhan vain on.

Kommentit: 0

Email again:

Lisää kommentti