Yksinkertaista liikuntaa 4. helmikuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 0
Terve sielu terveessä ruumiissa

Tänään ajattelin kirjoittaa liikunnasta, vaikka en mikään himourheilija olekaan. Olen aina pitänyt kävelemisestä ja pyöräilystä, kuten aiemmistakin kirjoituksista käy ilmi. Kouluaikoina lähinnä pinnasin liikuntatunneilta ja keksin tähdellisempääkin tekemistä, kuten esimerkiksi flipperin peluun ja muun hengailun. Koulun liikuntatunnit olivat liian vaativia luonteelleni, liian suorituskeskeisiä, kilpailuhenkisiä ja autoritäärisiä. Liikunta on tästä huolimatta aina ollut osa elämääni, olen viihtynyt ulkona luonnossa, kävellyt pitkiä lenkkejä maaseudulla ja kaupungissa, pyöräillyt ja uinut . 90-luvulla olin innokas rullaluistelija ja viime vuosina hiihto on viehättänyt luonnonläheisyydellään.

Viimeisen parin vuoden aikana liikunnan merkitys on kasvanut elämässäni. Olen entistä paremmin hahmottanut ihmisyyden kokonaisuudeksi, johon kuuluu sekä keho että mieli. Aiemmin en kiinnittänyt kehooni juurikaan tietoista huomiota. On hassua, miten hokemiksi muodostuneet kliseet sisältävät suuria viisauksia. "Terve sielu terveessä ruumiissa", sisältää suuren viisauden. Kun kehomme voi hyvin ja saamme tasapainoista ravintoa ja liikuntaa, niin mielemme on kirkkaampi ja puhtaampi. Vastaavasti huomaamme mielemme väsähtävän ja tylsistyvän, jos syömme raskaan aterian ja vietämme koko päivän sisätiloissa istuen. Ihminen on kokonaisuus, joka vaatii fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

Liikunnan aloittaminen ei vaadi suuria investointeja, ei tarvita kuntosalikortteja, ei satojen eurojen urheiluvarusteita. Helpointa on aloittaa pienimuotoisesti, varsinkin jos ei ole aiemmin harrastanut liikuntaa. Hyvät kengät kannattaa käydä ostamassa urheiluliikkeestä. Asiantuntevat myyjät löytävät eri jalkatyypeille sopivat kengät ja pohjalliset. Hyvät kengät kannattaa hankkia, vaikka ei olisi tarkoitus muuta kuin lähteä kävelylle. Kävely on parhaimpia liikuntamuotoja aloittelijalle. Kävely ei rasita niveliä, lihaksiamme tai sydäntämme liiallisesti, vaan juuri sopivasti aloittelijalle. Kävely nostaa kuntoamme ja hapenottokykyämme sopivan rauhallisessa tahdissa. Jo puolen tunnin reippaan kävelyn jälkeen, elimistö alkaa polttamaan rasvaa tehokkaammin. Kannattaa siis kävellä pitkiä lenkkejä vaikka hitaampaakin tahtiin, 1-2 tunnin lenkit ovat sopivia. Samalla voi nauttia maisemista ja olla osana maisemaa.

Hyötyliikunta on ekologista ja terveellistä. Saat itsellesi hyvää mieltä käyttämällä kävelemällä portaat ylös. Portaiden nouseminen vahvistaa sydäntä ja keuhkoja erinomaisen tehokkaasti. Käyttämällä julkista liikennettä säästät luontoa ja nostat kuntoasi. On tärkeää tehdä liikunnasta luonnollinen osa elämää. Joka päivä voi liikkua vähän, minimisuositus olisi 30 minuutin liikunta päivittäin. Aloittelijat voivat jakaa tuo 30 minuuttia vaikka useaankin osaan. Kun kunto on alkukankeuden jälkeen noussut, niin liikunnan määrää ja tehokkuutta voi lisätä. Liikuntaharrastuksen alussa kunto nousee kohisten. Se palkitsee positiivisesti parempana mielialana, virkeytenä ja jaksamisena. Hyväkuntoisena henkiset vaikeudet on helpompi käsitellä.

Kävelystä on hyvä siirtyä muihin lajeihin. On tärkeää muistaa myös ylävartalon lihakset. Voit harjoittaa näitä aluksi myös ilman välineitä. Kävelylenkin jälkeen keho on lämmin ja voit päättää liikuntahetken pieneen voimisteluun. Tee etunojapunnerruksia, vatsalihasliikkeitä, kyykkyliikettä. On tärkeää harjoittaa kaikkia lihasryhmiä tasapainoisesti. Peruskunnon noustua voit hankkia kävelysauvat tai mennä hiihtämään. Hiihto on uskomattoman tehokas liikuntamuoto laihduttajalle. Tunnin kevyt hiihto vastaa tunnin raskasta juoksulenkkiä. Hiihto ja sauvakävely vahvistavat koko vartalon lihaksistoa ja polttavat rasvaa myös sisäelimien ympäriltä. Itselläni kävi liikunnan lisääminen ikään kuin vahingossa. Jossain vaiheessa tehtyäni pitkiä kävelylenkkejä huomasin, että voisikin ehkä olla mukava panna välillä hieman juoksuksi. Ensi alkuun en jaksanut juosta kovin pitkiä matkoja, sitten huomasin, että olin juossut liian kovaa tahtia. Kevyellä hölköttelyllä jaksaa juosta paljon pitempiä matkoja. Intervalliharjoittelu nostaa kuntoa tehokkaasti. Oma tapani on juosta kevyesti pitempiä matkoja, välillä hieman kävellä ja juosta ylämäet mahdollisimman kovaa. Kannattaa vaihdella liikunnan rytmejä eri päivien välillä. Lihaskuntoharjoittelun intensiteettiä voi myös nostaa pikkuhiljaa. Tässä vaiheessa kuntosaliharjoittelu hyvän ohjaajan avulla voi tulla kysymykseen. Voi myös hankkia omat painot, mutta on tärkeää oppia tekemään liikkeet oikein, ettei hanki rasitusvammoja.

Liikunta ja terveellinen ruokavalio parantavat vireyttämme ja onnellisuuttamme. Jotkut voivat sanoa, etteivät löydä aikaa kehon tai mielen harjoittamiselle. On liian kiire tai väsyttää liiaksi. Aloittaminen on ehkä vaikeita. Vaikka töiden jälkeen väsyttäisikin, niin kannattaa lähteä kävelylle meren rannalle tai lumiseen puistoon. Pienen hetken kuluttua huomaat virkistyväsi raittiissa ulkoilmassa ja myös mielesi rentoutuu ja tyhjenee. Arjen murheet tuntuvat liukenevan auringonlaskun väreihin. Kehomme on temppelimme, jossa joudumme viettämään koko elämämme. Meidän täytyy pitää huolta itsestämme. Kukaan muu ei tee sitä puolestamme.

Kommentit: 0

Email again:

Lisää kommentti