Henkilökohtainen inflaatio 30. joulukuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 2
Mm maailmankaikkeus laajenee

 

Tein koko vuoden tilinpäätöksen noin vartti sitten. En malttanut odottaa huomiseen, joka oikeasti on vuoden viimeinen päivä. Nyt oli sopiva rauhallinen hetki kotona käyttää taulukkolaskentaa ja laskea eri menoluokkien saldot. Perverssiä, tiedän, mutta jotkut ihmiset saavat nautintoa myös numeroiden pyörittelystä. Laskutoimituksia edistää Red Hot Chili Peppersin musiikki, joka tuntuu antavan puhtia  oikeanpuoleiselle aivopuoliskolle ja yllättävää kyllä juuri äsken soi vuodenaikaan sopivasti Snow (hey oh). Excelin käyttö on erinomainen väline karsimaan liiallinen runollisuus, johon tunnun säännöllisesti sortuvan.

Mutta laskelmien lopputulokset olivat varsin mielenkiintoisia. Ilokseni voin todeta, että elämäni kokonaiskustannukset rahallisesti olivat 10% pienemmät kuin vuonna 2008. Keskimäärin olen kuluttanut kuukaudessa 1800 euroa. Joku voi pitää tätä isona rahana,mutta pääkaupunkiseudulla asuvana ja kahden lapsen isänä olen varsin tyytyväinen tulokseen. Lisähuomiona voi todeta, että elinkustannukseni ovat myös 10% alemmat kuin vuonna 2003, jolloin aloitin henkilökohtaisen inflaatioprosenttini seuraamisen. Keskimäärinhän vuosittainen inflaatio on ollut noin neljän prosentin luokkaa, joten minua tyydyttää kovasti se, että pystyn elämään 10% alhaisemmilla kustannuksilla kuin kuusi vuotta sitten. Keskimääräisen inflaation mukaan kustannukseni pitäisi olla 26% suuremmat kuin vuonna 2003.

Henkilökohtaisen inflaatioprosentin laskeminen on helppoa, jos olet pitänyt kirjaa menoistasi eri kategorioiden mukaisesti. Itse käytän seuraavia pääkategorioita menojen ja inflaatioprosentin seuraamiseen; Ruoka, Vaatteet, Sähkö, Asumiskulut, Työkulut, Lapset, Terveydenhoito, Vapaa-aika, Kuljetus. Vuonna 2009 olin pystynyt alentamaan kustannuksia kategorioissa: Ruoka, Työkulut, Terveydenhoito, Kuljetus. Kuljetukseen liittyvät säästöt olivat merkittäviä, sillä olen käyttänyt joukkoliikennettä ahkerasti ja pystynyt veloittamaan km-korvauksia työajoista. Kasvua oli kategorioissa: Sähkö, Lapset, Vapaa-aika.

Saavutuksesta tekee vielä merkittävämmän sen, että tunnen viettäneeni huomattavasti täydempää elämää vuonna 2009 kuin 2008. Olen viettänyt sosiaalisempaa elämää, nähnyt enemmän maailmaa, syönyt terveellisemmin, liikkunut enemmän, nauttinut luonnosta enemmän. Jotain olen tehnyt vähemmänkin, nimittäin kuluttanut vähemmän energiaani työelämään tai siitä murehtimiseen. Henkilökohtaisen inflaatioprosentin laskeminen siis hienosti konkretisoi viime vuoden kehityksen kohti yksinkertaisempaa elämää.

Miten lukija voi sitten laskea henkilökohtaisen inflaatioprosentin? Se edellyttää kirjanpitoa kaikista menoista ehdottoman rehellisesti. Kirjanpidon voi toteuttaa taulukkolaskentaohjelmalla tai ruutuviholla. Löydät aiemmista blogi-kirjoituksistani lisää artikkeleita koskien henkilökohtaista kirjanpitoa. Kannattaa jakaa menoerät noin kymmeneen pääkategoriaan, jolloin voi seurata myös eri kategorioiden kehittymistä. Kuukausitasolla on hyvä vetää yhteen kuukausittaiset menot eri kategorioissa ja vuositasolla laskea kuukausittaiset saldot yhteen. Kun dataa kertyy vuosien varrella, kirjanpidon anti tulee selkeästi esiin. On hyvin mielenkiintoista seurata eri meno- ja tulolajien kehitystä. Otetaan kaikki tavoitteeksi alittaa tuo vuosittainen neljän prosentin inflaatio!

Kommentit: 2

Yasmn
Hyvää Uutta vuotta sinullekin! Kirjanpitoa täälläkin tehdään..Jokaisella on perversionsa.. :) itse teen vuosittain rahallisen kirjanpidon sijasta jonkin sortin kehittymisen kirjanpitoa eli teen yhteenvedon siitä, mitä mukavia asioita olen viimeisen vuoden aikana tehnyt ja seuraavalle vuodelle yhteenvedon siitä, mitä haluaisin tehdä, Ensi vuoden yhteenvedon yritän tehdä niin, että listalle tulisi asioita, joita todella haluan sisimmissäni tehdä ja karsia pois asiat, jotka liittyvät johonkin ympäristön velvoitteeseen. Viime vuodesta iso kiitos sinulle! Hyvät keskustelut kanssasi on auttanut minua paljon ja tuntuu, että olen jollain tasolla löytänyt itseni uudestaan. Tämä itsensä löytäminen on johtanut siihen, että viime vuoden aikana olen tehnyt paljon asioita, joita en edes muistanut pitäväni ja joita olen tietämättäni kaivannut. Niitä on lukuisia, mutta esimerkkinä ajatusten ja ideoiden ylöskirjaamista ideakirjaseen. Lisäksi olen saanut sinulta kasan hyviä kirjoja luettavaksi, minkä voi laskea kokonaan uudeksi harrastukseksi. Kiitoksia sinulle näistä ja hyvästä blogista!
Vapaakulkija
Tuohan on hyvä idea kehittymisen kirjanpito! Täytyypä itsekin ottaa moinen käyttöön! Kas kun ei ole aiemmin tullut puheeksi. Tuhannet kiitokset myös itsellesi kuluneesta vuodesta! Sinä olet tehnyt monin tavoin viime vuodesta tosi kivan!
Email again:

Lisää kommentti