Konkreettisia askeleita, osa I. Kirjanpito. 2. lokakuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 0
Tiedätkö minne rahasi menevät?

Jotta voisit tavoitella mielen vapauden lisäksi myös taloudellista vapautta, sinun on tiedettävä nykytilanteesi. Tulevaisuutta ei voi suunnitella tuntematta nykytilannetta. Useasti ystäväpiirissä tai työpaikkojen kahvikeskusteluissa kuulee kommentteja "tili tuli, tili meni", "ei oo rahaa". Samanlainen olin itsekin nuorena miehenä. Palkapäivänä oli kivaa ja muutama päivä sen jälkeen, mutta loput kuukaudesta meni kituutellessa ja tuskaillessa.

Miksiköhän näin? No siksi, että ihmisillä ei ole konkreettista käsitystä omasta rahan käytöstään. Ihmiset saattavat luulla tietävänsä taloudellisen tilanteensa, mutta todellisuus on toista maata. Kuinka sitten voi saada selville, mihin rahat menevät? No tietenkin pitämällä kirjaa tuloista ja menoista. Jokainen yritys on velvollinen pitämään kirjanpitoa jo lain puitteissa. Miksi eivät yksityiset ihmiset? No tietenkin siksi, että meistä muovataan kuluttajia heti lapsesta asti. Katsokaapa vaikka joskus lasten aamu-tv:n mainoksia. Leluista tehdään niin houkuttelevia, että realismi on kunnolla kateissa. 5-vuotias poikani alkaa jo pikkuhiljaa ymmärtämään, että mainoksissa esitetyt tuotteet eivät olekaan todellisessa elämässä sitten enää yhtä hienoja ja kivoja, kun ne on kaupan hyllyltä ostettu.

Kirjanpidolla on helppo päästä selville, mihin rahat menevät. Sen ei tarvitse olla elämän mittainen projekti. Voit pitää kirjaa menoistasi lyhyemmän jakson ajalta. Suosittelen kuitenkin vähintään kolmen kuukauden jaksoa. Kirjanpitoa voi pitää ruutuviholla tai tietokoneella taulukkolaskentaohjelmalla. Itse suosin jälkimmäistä, koska se antaa monia mahdollisuuksia tilastointiin ja tiedon säilytykseen.

Kannattaa luoda peruskategoriat, joihin menot kirjataan. Esimerkiksi asuminen, auto, lapset, vakuutukset, ruoka, kodinhoito, terveydenhoito, vapaa-aika, matkustaminen, korot, verot, jn. Halutessaan voi jaotella yksityiskohtaisemmallekin tasolle. Ehdottoman tärkeää on olla rehellinen itselleen. Vapautta ei voi saavuttaa epärehellisyydellä. Oli kyse sitten mielen vapaudesta tai taloudellisesta riippumattomuudesta.

Kuun lopussa lasketaan eri kululajien summat yhteen ja katsotaan, onko kulut pienemmät kuin menot. Jos näin on, niin hyvä. Jos menot ylittävät tulot säännöllisesti, niin ongelmaa pitää lähteä korjaamaan. Mikäli menot ylittävät tulot, ollaan luoton puolella. Luotot taas tietävät korkeita korkoja, jotka edelleen johtavat menojen kasvuun ja siten kurjistumisen kierteeseen.

Vaikka tulot olisivatkin suuremmat kuin menot, voidaan havaita, että joihinkin asioihin menee suhteettoman paljon rahaa. En ota kantaa siihen, mihin kukin ihminen haluaa rahaansa kuluttaa, mutta itse kysyn itseltäni, että saanko itselleni arvoa, hyötyä ja iloa jokaista kuluttaamaani euroa kohtaan. Jos vastaus on ei, niin silloin kyseistä kulua pienennetään. Hyvä esimerkki tästä on sanomalehtitilaus. Aloin kysymään itseltäni, että miksi ylipäätään tilaan sanomalehteä. En ehtinyt lukemaan niitä aamulla, ne veivät tilaa ja keräsivät pölyä kämpilläni, vapaa-aikana koin, että minun pitäisi lukea lehteä. Oli helppo tehdä päätös ja peruuttaa lehtitilaus. Säästin rahaa ja sain hyvän mielen kaiken päälle.

Jokainen kuluerä kuormittaa mieltämme ja talouttamme. Ensimmäisiä askeleita kohti vapautta, on saavuttaa tietoisuus siitä, mihin rahaa kuluttaa. Joku ihminen saattaa havaita, että kuluttaa suurimman osan tuloistaan baariin. Tällöin voi kysyä, että miksi käyn baarissa ja saanko siitä niin paljon iloa, että teen esim yhtämitttaisesti viikon töitä, että pääsen joka viikonloppu baariin? Jos tuntuu siltä, että baarissa käymisestä saa arvoa, niin hyvä. Jos taas menot tuntuvat ylen suurilta, niin voi tehdä muutoksia käyttäytymiseensä. Voi esimerkiksi alkaa järjestää juhlia kotonaan seurapelien ja kotiviinin merkeissä :-)

Taloudellinen vapaus alkaa tietoisuudesta. Ota konkreettinen askel kohti vapautta aloittamalla kirjanpito! Voit yllätykseksesi huomata, että se on kivaa puuhaa! Oli se kivaa tai ei, niin voit olla varma, että se tulee tuomaan sinulle yllätyksiä ja parantamaan taloudellista tilannettasi huomattavasti...

Kommentit: 0

Email again:

Lisää kommentti