Konkreettisia askeleita, osa XV. Vararahasto 19. helmikuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 0
Ei vara venettä kaada.

Vararahasto on olennainen osa taloudellista riippumattomuutta. Itse asiassa se on mielestäni välttämätön ja ensisijainen säästökohde. Edellisessä artikkelissa olikin kerrottu keinot alkupääoman keräämiseen. Kun alkupääoma on kerätty, niin siitä suurin osa kannattaa siirtää vararahastoon. Vararahasto on tarkoitettu puskuriksi odottamattomien tilanteiden ja hankintojen vuoksi. Koska velkaa kannattaa välttää kuin ruttoa, niin vararahaston pitää olla riittävän suuri, jotta isommatkin hankinnat voidaan tehdä ilman kulutusluottojen ottamista. Suosittelisin vararahaston kooksi minimissään 3 kuukauden elinkustannnukset käteisenä. Kun säästämisestä on tullut tapa, niin suosittelisin kasvattamaan vararahaston koon kattamaan 1-2 vuoden elinkustannukset käteisenä.

Vararahaston tärkein funktio on pitää meidät velattomina ja tasoittaa arkielämän kolhuja. Työpaikan ja arkielämän suhteen ei tarvitse stressata, kun tietää, että pärjää ilman yhteiskunnan tukea pitkän aikaa. Vararahasto antaa mahdollisuuden tehdä edullisia hankintoja, jos hyviä tilaisuuksia osuu eteen. Lomamatkan, auton tai uuden kodinkoneen hankinta sujuu vaivattomasti ja usein on mahdollista säästää merkittäviä summia, kun voi rauhassa tehdä hankintoja. Töiden etsiminen työttömyystilanteessa sujuu myös mukavammin, kun ei tarvitse stressata työn löytymisestä eikä myöskään tarvitse ottaa heti ensimmäistä tarjottua paikkaa vastaan. Pitemmille ulkomaan matkoillekin on helppo lähteä, kun toimeentulo on turvattu pitkäksi aikaa.

Vararahastosta on siis lukuisia merkittäviä hyötyjä. Miten vararahaston varat sitten kannattaa sijoittaa? Ehdoton vaatimus on pitää vararahasto mahdollisimman likvidissä muodossa. Käytännössä tämä tarkoittaa pankkitalletusta ja lyhyitä määräaikaistalletuksia. Kannattaa pyytää eri pankeista korkotarjouksia eri pituisille määräaikaistalletuksille. S-pankin tuottotili on myös ollut varsin kilpailukykyinen. Tällä hetkellähän lyhyet korot ovat historiallisen alhaalla, mikä ei houkuttele rahamarkkinasijoituksiin, mutta vaihtoehtoja ei ole. Vararahaston pitää olla käteistä rahaa. Korkotilanne kyllä normalisoituu  pitkällä aikavälillä. Määräaikaistalletuksista voi saada hieman parempaa korkoa, joten vuoden vararahaston voi porrastaa esimerkiksi seuraavasti. 3 kuukauden varat pidetään pankkitilillä. Loput jaetaan 3kk, 6kk ja 12 kk määräaikaistalletuksiin. Määräaikaistalletukset voi määritellä automaattisesti uusiutuviksi.

Jos matkustaa tai muuten viettää aikaansa paljon ulkomailla, kannattaa osa vararahaston varoista sijoittaa myös muihin valuutoihin kuin euroon. Toki kotimarkkina-alueen valuutassa kannattaa pitää suurin osa varoista, mutta kannattaa pitää valuuttoja myös niiden maiden valuutoissa, joissa matkustelee tai tekee muita hankintoja. Vararahaston ylläpitäminen eri valuutoissa mahdollistaa myös pienten tuottojen saamiseen. Esimerkiksi dollari ja ruotsin kruunu ovat olleet historiallisen edullisilla tasoilla viime aikoina. En tietenkään suosittele valuuttakeinottelua, mutta mikäli käyttää muitakin valuuttoja kuin omaansa, niin miksi ei hankkisi valuuttoja silloin, kun niitä on mahdollista ostaa edullisesti.

Vararahasto on siis olennainen etappi matkalla kohti taloudellista riippumattomuutta. Vararahasto toimii luonnollisena osana henkilökohtaista sijoitusallokaatiota myöhemmässä vaiheessa. Vararahaston voi sisällyttää korkosijoitus-osuuteen sijoitusallokaatiossa. Jos sinulla ei ole vielä vararahastoa, niin suosittelen ehdottomasti aloittamaan säästämisen sitä varten.

 

 

Kommentit: 0

Email again:

Lisää kommentti