Konkreettisia askeleita, osa XIX. Valmistautuminen sapattivapaalle. 14. huhtikuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 0

Työelämästä vapautuminen vaatii suunnittelua ja konkreettisia toimenpiteitä. Harva pystyy hetken mielijohteesta irtisanoutumaan töistä ja lähtemään Tahitille maalaamaan tauluja alastomista alkuasukastytöistä, kuten Paul Gauguin teki.Maailma menetti yhden lukuisista pörssivälittäjistä, mutta sai loistavan taiteilijan. Valitettavasti Gauguin kuoli tyypillisen taiteilijakuoleman vain 54-vuotiaana. Mutta varmasti hän nautti elämästään enemmän Polynesiassa kuin Pariisin hektisissä pörssisaleissa. Kuten Neil Young sanoo, "It's better to burn out than to fade away".

Nykyaikoina burn outin tosin voi saada myös työelämässä, joten pienet tauot työelämästä voivat tehdä hyvää. Pysyvästi eläkkeelle jäänti voi olla hyvä vaihtoehto niille henkilöille, joille on kertynyt paljon omaisuutta, mutta tavallisen palkansaajan kannalta ongelma on se, että suuren omaisuuden säästämisessä menee vuosikymmeniä, joten välttämättä vapaudesta ei ehdi nauttimaan, ainakaan henkisesti ja fyysisesti terveenä. Itse olen lähestynyt tätä ongelmaa siten, että pyrin jäämään pienelle tauolle työelämästä ensi keväänä. Viimeksi pidin 1 1/2 v pituisen tauon työelämästä viisi vuotta sitten.

Pitipä sitten taukoa työelämästä tai luopuu väliaikaisesti palkkatyöstä, niin muutamia valmistautumistoimenpiteitä kannattaa tehdä.

 

1. Suunnittelu ja budjetointi

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ensin pitää määritellä tarkasti sapattivapaan pituus ja laskea tarkat kuukausittaiset kustannukset koko vapaan ajaksi. Elämä on täynnä yllätyksiä ja kun on laskenut kuukausibudjetin, niin on hyvä laskea päälle 20% varmuusmarginaali odottamattomia kuluja varten. Jos laskee vaikka kuukausittaiset kulut 1500 eur, niin puolen vuoden budjetti olisi 9000 eur. 20% varmuusmarginaalilla kokonaisbudjetti olisi 10.800 eur.

2. Lainojen ja kulutusluottojen takaisinmaksu

Velkojen lyhennykset syövät käytettävissä olevaa kassavirtaa, joka muutenkin on alhainen, koska palkkatuloja ei ole. Ehdoton edellytys on huolehtia siitä, että kaikki kulutusluotot on maksettu pois. Ideaalitilanne on, jos asuntolainankin pystyy maksamaan kokonaan pois, mutta tällä hetkellä voi pyytää myös lyhennysvapaita kuukausia, koska korkotaso on hyvin alhainen.

3. Kiinteiden menojen minimointi

Kun palkkatuloa ei ole käytettävissä on ehdottoman tärkeää minimoida kaikki jatkuvat menonsa. Käytännössä tämä voi tarkoittaa lehtitilausten, kaapeli-TV:n, kuntosalin, ym jatkuvien palveluiden peruuttamista. Mikäli lähtee matkoille, niin oman asunnon voi laittaa vuokralle. Töihin liittyvät kulut (jotka voivat olla satoja euroja kuussa) jäävät automaattisesti pois. On myös hyvä totutella hieman vaatimattomampaan elämäntyyliin; valmistaa itse ruuat, jättää isot hankinnat pois jne.

4. Tulojen hankkiminen

Elämä on huomattavasti helpompaa, jos sapattivapaalla ollessaan, saa jotain tuloja. Sapattivapaalla on hyvä tilaisuus myydä turhat tavarat vaikka nettihuutokaupoissa. Pienetkin korko-, osinko- ja vuokratulot auttavat tasoittamaan taloudellisesta tilannetta. Mukavan harrastustoiminnan voi yrittää muuttaa rahaksi tai vaihtoehtoisesti voi tehdä välillä pieniä hanttihommia saadakseen lisätuloja.

5. Toiminnan suunnittelu vapaalla

Sapattivapaasta saa enemmän irti, jos on suunnitellut valmiiksi ohjelmaa ja mielekästä tekemistä vapaan ajaksi. Meitä ihmisiä kiinnostaa eri asiat, joten mitään yleispäteviä neuvoja on tässä vaikea antaa. Kannattaa kuitenkin kirjoitella paperille ylös asioita, joita aikoo vapaan aikana toteuttaa. Liikaa tekemistä ei kannata haalia, vaan keskittyä korkeintaan kolmeen itselleen tärkeään asiaan. Esimerkkinä voin käyttää omaa suunnitelmaani. Aion keskittyä kirjoittamiseen, Japanissa ja/tai Aasiassa matkustamiseen & meditaatioon sekä hankkia lisätuloja erään harrastukseni avulla. Liikunta ja vihannesten viljely kuuluu muutenkin osana elämääni, mutta vapaalla tulen varmasti panostamaan näihin enemmän.

Yllä mainituista asioista huolehtiminen on varmasti tärkeintä. Henkilökohtaisesta elämäntilanteesta riippuen on varmasti muitakin suunniteltavia asioita. Tulen kirjoittamaan aiheesta enemmän, kun oman sapattivapaan ajankohta lähestyy. Siihen on kuitenkin niin pitkä aika, että tällä hetkellä keskityn mielummin keväästä nauttimiseen ja pitkän kesäloman suunnitteluun. Haaveilu tekee hyvää, joten ehkä sinäkin löydät näiltä sivuilta jotain työkaluja omien haaveittesi toteuttamiseen!

 

Kommentit: 0

Email again:

Lisää kommentti