Konkreettisia askeleita osa IV. Sijoitusten hajautus. 25. lokakuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 0
Tuottoa ei voi saada ilman riskiä

Sijoittamalla pörssiyrityksiin tai indekseihin tavoitellaan inflaation ylittävää tuottoa. Yksittäinen yritys, jopa hyvämaineinekin yritys voi mennä konkurssiin tai menettää kilpailuasemansa hyvinkin nopeasti. Hajauttamalla sijoitukset indeksisijoituksiin voidaan riskiä pienentää. Korkeampaa riskiä ja tuottoa hakiessa voidaan sijoittaa myös yksittäisiin yrityksiin. Millaisia tuottoja sitten keskimäärin voidaan sijoittamalla odottaa?

Lähteenä käytän yhdysvaltain osakemarkkinoita, mutta melko lailla samoja lukemia antavat myös muut länsimaiden osakemarkkinat. Japani tietenkin on hyvä varoittava esimerkki siitä, kuinka osakemarkkinoiden alamäki voi jatkua kymmeniä vuosia. Osakemarkkinoille sijoittaessa siis sijoitushorisontin oltava pitkä. Sanotaanko vaikka vähintään 10 vuotta. Eli osakemarkkinoille voi siis sijoittaa ainoastaan rahaa, jota ei tarvitse 10 vuoteen.

USA:n markkinat ovat antaneet seuraavia vuotuisia tuottoja keskimäärin historiansa aikana.

Rahamarkkina 4% - Huonoin 3 vuoden tappio 0%

Valtion obligaatiot 5% - Huonoin 3 vuoden tappio -25%

Large Cap osakkeet 10% - Huonoin 3 vuoden tappio -60% (30 luvun lama)

Small Cap osakkeet 12% - Huonoin 3 vuoden tappio -70% (30 luvun lama)

Tämä kertoo selkeästi sen, että korkeampaa tuottoa voi saada osakemarkkinoilta ja että riskit ovat myös korkeammat. 3 vuoden sijoitushorisontilla voitaisiin menettää siis 60% omaisuudestaan. 2007 alkanut osakekurssien alamäki oli Suomessa myös 60% luokkaa, tosin nyt ollaan jo monissa yrityksissä nousta hyvinkin paljon takaisin ylös. Suomen pörssi tarjoaa n 4-5% osinkotuottoja verrattuna 12 kk euribor korkoon, joka matelee alle kahdessa prosentissa.Maaliskuussa 2009 Suomen osakemarkkina oli erittäin houkuttelevalla tasolla

Eri omaisuuslajit ovat periaatteessa tarjonneet hajautussuojaa. Ohessa voisi olla yksi esimerkki kohtuullisen hyvää tuottoa eli n 8% vuotuista tuottoa tavoittelevasta hajautuksesta. Huonoimmillaan laskujen aikana selvittäisiin ehkä n 20-25% lovella sijoitettuun pääomaan. Jota vuosittain maksetut korot ja osingot toki myös paikkaavat. Viime vuosina tosin eri omaisuuslajien tuotokehitys on korreloinut melko vahvasti keskenään, joten hajautuksen hyödyt ovat olleet pienemmät. Talouden globalisaatio on todennäköisesti aiheuttanut tämän ilmiön. Ei voida kuitenkaan olla varmoja, onko tämä pysyvä ilmiö. Myös talouselämän syklit tuntuvat nopeutuneen 2000-luvulla.

 

 

Kuva - Esimerkki 60/40 hajautuksesta osake/korkomarkkinoiden kesken.

Kuvan mukaisella sijoituksilla voidaan kuitenkin realistisesti tavoitella inflaation ylittävää tuottoa kohtuullisella riskillä. Sijoitukset on hajautettu eri omaisuusluokkiin sekä eri valuuttoihin. Kun sijoitukset hajautetaan vielä ajallisesti esim kuukausittain säästäen, voidaan riskiä edelleen pienentää.

Jos tämän tyyppiset asiat kiinnostavat, niin kannattaa perehtyä alan kirjallisuuteen. WIlliam Bernsteinin "the Four Pillars of Investing" on kirja, jota suosittelen lämpimästi. Sanoisin jopa niin vahvasti, että jos aikoo elämänsä aikana lukea vain yhden sijoituskirjan, niin tässä se on!

Internetistä löytyy myös pilvin pimein sijoitusaiheisia blogeja. Tässä eräs suosikkini.

http://www.getrichslowly.org/blog/

 

 

Kommentit: 0

Email again:

Lisää kommentti