Konkreettisia askeleita osa VIII. Puutarhanhoito. 8. joulukuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 0
"Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään niin tärkeää ole" - Kiinalainen sananlasku

Omavaraisuuden kasvattaminen ruuan suhteen on ehkä helpointa aloittaa puutarhanhoidosta ja viljelystä. Talvella puutarhatöitä ei juurikaan ole, mutta siksi onkin mukavaa aloittaa suunnittelemaan tulevan kevään puutarhaa, mitä lajikkeita, miten ja milloin? Puutarhanhoitoa voi harjoitella, vaikka ei olisikaan omaa kasvimaata tai kesämökkiä. Voit kenties päästä tuttavan kasvimaalle tai vuokrata kaupungilta oman puutarhapalstan edullisesti. Kerrostalon parvekkeella voi helposti viljellä esimerkiksi tomaatteja, yrttejä ja vaikkapa uudet perunatkin säkissä omaksi iloksi. Tärkeintä ei mielestäni ole tavoitella heti alkuun suuria ja tehokkaita viljelyksiä, vaan pikemminkin perehtyä mukavaan harrastukseen ja nauttia siitä, että voi saada aikaan jotain konkreettista. Muistan aina, kun viljelin ensimmäiset tomaattini siemenestä ja vaalin niiden varttumista. Kun kesällä sitten sain katsoa tuoretta tomaattia, haistella sen tuoksua ja ihastella elämän ja kasvun ihmettä konkreettisesti, minut valtasi suuri ilo. Puhumattakaan sitten kun sain syödä ensimmäisen makean tomaattini. Se oli monin verroin paremman makuinen, kun kaupan vihannestiskiltä ostettu. Mikä parasta, saatoin olla varma siitä, että viljelyssä ei oltu käytetty mitään lisäaineita tai kemikaalisia lannoitteita.

 

Kuva - kasvimaan ei tarvitse olla iso aluksi

 

Kannattaa aloittaa pienimuotoisesti. Valita muutama helppohoitoinen lajike ja keskittyä niihin. Omia makumieltymyksiä kannattaa kuunnella. Itse olen vannoutunut tomaattien ystävä, joten oli luonnollista aloittaa niistä. Peruna ja sipuli ovat helppoja saada onnistumaan. Monet yrtit ovat monikäyttöiä ja helppoja kuivattaa tai pakastaa pitempiaikaiseen käyttöön. Yrttien viljelyssä myös hinta/laatusuhde on hyvä, koska monet yrtit maksavat melko paljon kaupasta ostettuna. Juureksista löytää helposti viljeltäviä ja säilyviä lajikkeita. Pitkällä tähtäimellä monet marjapensaat ja hedelmäpuut antavat parhaimman sadon. Kannattaa perehtyä alan kirjallisuuteen ja ehkä kysellä neuvoa joltain puutarhanhoitoa harrastavalta ystävältä. Työpaikoilla on usein viherpeukaloita, joiden kanssa voi keskustella. On olemassa myös erilaisia harrastepiirejä, joissa harrastetaan vihannesten kasvatusta.

 

Kuva - Sadonkorjuun hedelmiä

Tärkeimmät asiat, mitä vaaditaan onnistumiseen, on aurinko, maaperä ja riittävä, mutta ei liiallinen kastelu. Auringon suhteen paras ilmansuunta olisi etelä, puutarhan tulisi saada suoraa auringonvaloa ainakin muutama tunti päivässä, mielellään vähintään neljä tuntia. Jos voi valita, niin aamupäivän valo on ehkä parempaa kuin ilta-aurinko.  Maaperän tutkiminen on myös kohtalaisen tärkeää, tietyt lajikkeet viihtyvät PH-arvoiltaan eri tyyppisissä maaperissä, neutraali maaperä sopii yleisesti hyvin. Eri ravinnepitoisuuksien selvittäminen voi olla myös hyödyllistä. Parveke- ja ruukkupuutarhuria tämä ei niinkään koske, koska tarvitsemansa mullan voi ostaa säkeissä. Kasteluun kannattaa panostaa, puutarhanhoito on pitkäjänteistä puuhaa, joten säännöllinen kastelu on tärkeää. Poissaolojen aikana voi pyytää ystäviltä apua tai voi jopa rakentaa automaattisia kastelujärjestelmiä.

Puutarhanhoito ja viljely ei välttämättä ole taloudellisesti kovin kannattavaa varsinkaan ensi alkuun. Vihanneksia voi ostaa toreilta ja kaupoista edullisesti. Sen sijaan taitojen opettelulle ei voi antaa rahallista arvoa. Kriisitilanteessa puutarhaharrastukseen käytetty aika ja raha maksaa itsensä monin verroin takaisin. Harrastuksesta saatava ilo ja terveysvaikutukset ovat merkittäviä. On mukava syödä itse kasvatettuja vihanneksia, kun tarkalleen tietää, mitä suuhunsa laittaa. Puutarhanhoidossa saa raikasta ulkoilmaa ja myös mukavasti kevyttä liikuntaa. Parasta kuitenkin viljelyn harrastamisessa on elämän ja kasvun ihmeen todistaminen. Kaupan tiskillä ostettuihin tuotteisiin voi helposti suhtautua itsestäänselvyyksinä, mutta kun omakohtaisesti näkee kuinka paljon vaivaa ja huolenpitoa yhden tomaatin kasvattaminen vaatii, suhtautuu ehkä ruokaankin kunnioittavammin. Ei osta niin paljoa turhaan ruokaa tai varsinkaan heitä sitä haaskuuseen.

Kommentit: 0

Email again:

Lisää kommentti