Konkreettisia askeleita, osa XIII. Vaihtoehdot palkkatyölle. 31. tammikuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 4
Think outside the box!

Vapaata elämää etsiessä täytyy olla valmis etsimään ratkaisuja totuttujen mallien ulkopuolelta. Olemaan luova ja rikkomaan vakiintuneita toimintamalleja. En ole niin radikaali, että uskoisin elämän olevan mahdollista ilman rahaa. Tiedän, että maailmassa on ihmisiä, jotka ovat hylänneet rahan käytön kokonaan, mutta se vaatii jo todellista omistautumista ihanteilleen. Minulla ei ole mitään erityisestä mielipidettä rahasta. Jotkut pitävät rahaa hyvänä, jotkut pitä sitä pahana. Minulle raha on abstraktio ja jos minun pitäisi sitä jollain lailla tulkita, niin tulkitsisin sen lähinnä ajaksi ja energiaksi. Vaihdan työpanostani (joka on energiaa) rahaan (joka on myös energiaa). Häviämättömyyden lain mukaan mitään ei katoa, ainoastaan energia muuttuu toiseen muotoon. Työhöni kuluttamani ajan ja energian saan myöhemmin käyttööni rahan avulla. Rahalla voi ostaa aikaa ja muiden ihmisten energiaa. Huomaan harhautuvani sivuraiteille, sillä tämän päivän aiheena on vaihtoehdot vakinaiselle palkkatyölle ja rahan ansaitsemiselle. Kun henkilökohtainen kulutus on pystytty minimoimaan, jäljelle jää silti tietty määrä rahaa, mitä tarvitaan mukavaan elämiseen. Yksinäinen terve ihminen pystyy helposti elämään n 1000-1500 euron kuukausituloilla. Mistä tämä raha voidaan saada?

1. Osapäivätyö

12000-18000 euron hankkiminen vuodessa ei ole ongelma eikä mikään, jos pystyy järjestämään itsensä palkkatöihin. Minimitoimeentulossa on  nimittäin hyvät puolensa Suomessa. Sopivien vähennysten avulla voi tienata tuon 12000 euroa vuodessa ilman tuloveroa! Kuukaudessa käytettäväksi jää 1000 euroa, jolla yksinäinen ihminen helposti elää kohtalaisen mukavasti. Vaikka absoluuttista vapautta ei ole olemassakaan, niin 12000 euron tienaaminen vuodessa ei ole temppu eikä mikään keikkahommissa. Miehille on tarjolla rakennushommia, myyntitöitä, vuorotöitä tehtaassa, joissa tienaa helposti 2000 eur / kk. Talvet voidaan tehdä töitä ja kesät nauttia vapaudesta. Jos turvana on vanhassa työelämässä kertyneitä säästöjä, tarvitsee töitä tehdä vieläkin vähemmän.

2. Freelancer työt

Freelancerina toimiminen voi olla hyvin vapaata. Monilla meistä on ainutlaatuisia ja korvaamattomia taitoja. Melkein alallla kuin alalla voi toimia freelancerina. Esimerkkeinä kuljetus-, hoito-, opas- ja toimitusalat. Freelancerin etu on se, että hän voi valita, missä projekteissa työskentelee. Valita ne projektit, joissa tuntee toteuttavansa tarkoitustaan tai jotka ovat parhaiten palkatut. Freelancer toiminnan voi ensin aloittaa vaikka harrastuksena tekemällä asioita, joista pitää. Myöhemmin harrastuksesta saattaa tulla ammatti.

3. Yhteisöasuminen elämänmuotona

Joissain uskonnollisissa tai ekoyhteisöissä on mahdollista elää ja työskennellä ruoka- ja majoituspalkalla. Pysyvänä elämänmuotona tämä on mahdollista lähinnä suuren vakaumuksen omaaville henkilöille, mutta mielestäni kuka tahansa voi kokeilla tätä pienimuotoisesti. Kuka tietää, vaikkapa se olisi juuri Sinun juttusi! Vaikka et varsinaiseen kiinteään yhteisöön haluaisitkaan muuttaa, niin aina voit vähentää rahantarpeitasi vaihtokaupalla. Maaseudulla on yleistä vaihtaa omaa työpanosta naapureiden suorittamiin palveluksiin, autella puunkaadossa tai eläinten hoidossa. Vastineeksi voi saada vaikkapa koko syksyn perunat.

4. Yrittäminen

Oman yrityksen perustaminen voi olla hyvin antoisaa. Toisaalta se voi huonoissa olosuhteissa ja heikolla etukäteisvalmistelulla olla myös suoranainen katastrofi. Joka tapauksessa maailma on täynnä tilaisuuksia innokkaalle yrittäjälle. Kukaan ei voi komennella sinua, eikä kertoa koska pitää aloittaa ja lopettaa työpäivä. Teet asiat omaan tahtiisi. Oman yrityksen perustaminen ei välttämättä vaadi mitään suuria innovaatioita. Ehkä osaat tehdä jonkin asian hieman paremmin tai halvemmalla kuin muut. Ehkä tunnet ihmisiä, jotka olisivat valmiita käyttämään palveluksiasi. Ehkä olet valmis tekemään asioita, joita muut eivät viitsi, halua, osaa tai ehdi. Oman yrityksen perustaminen vaatii tosin hieman paperisotaa ja taloustaitoja, kirjanpito on edellytys yritystoiminnalle, mutta ei ole vaikea asia opeteltavaksi. Tuotteiden myynti internetin kautta on nykyään helppoa eikä vaadi suuria markkinointikustannuksia.

5. Kauppa ja myynti

Kauppa se on joka kannattaa! Monilla meistä on harrastuksia ja asiantuntemusta, jota voi muuttaa rahaksi. Esimerkkinä voisi mainita taide- tai antiikkiharrastuksen, keräilyharrastukset (kuten numismatikkaa ja filatelia). Ennen kuin aloitin luopumaan laajemmassa mittakaavassa omaisuudestani, harrastin vanhojen rahojen keräilyä. Jossain vaiheessa haaveilin jopa antiikkiliikkeen perustamisesta. Tätä haavettani en sentään toteuttanut, mutta mukavia sivutuloja olen kuitenkin hankkinut ostamalla ja myymällä vanhoja tavaroita. Internetissä on helppo ostaa ja myydä erilaisia asioita. Ulkomailta voi usein ostaa tuotteita edullisemmin kuin Suomesta. Tätä hintaeroa voi käyttää hyödykseen ja tienata hieman ylimääräistä.

6. Sijoittaminen

Ahkeralla säästämisellä saadut pääomat kannattaa laittaa tuottamaan. Anna rahan tehdä työtä puolestasi ja opiskele sijoittamista. Sijoittaa voi indeksirahastoihin, yksittäisiin yrityksiin tai esimerkiksi vuokra-asuntoihin. Sijoittaminen on oikeastaan yksi kaupanteon muoto. Tavoite on ostaa sijoitusinstrumentteja, jotka tuottavat säännöllistä kassavirtaa, kuten vuokra- tai osinkotuloja, pitkällä tähtäimellä. 12000 euron kassavirran vuodessa tuottaa 300 000 pääoma 4% tuotolla. Jos pääsee 8% tuottoon, pääomavaade putoaa 150 000 euroon. Osingot ja vuokratuotot edelleen sijoittamalla pääsee nauttimaan "korkoa korolle" efektistä.

Rahan tienaamiseksi on siis olemassa lukuisia vaihtoehtoja. Vakituinen palkkatyö ei ole ainoa keino tienata elämiseen tarvittavat rahat. Edellä luetuista vaihtoehdoista jokin voisi sopia myös sinulle. Itse kannatan useiden tulovirtojen mallia. Pienistä puroista voi syntyä iso virta. Tulovirta voi muodostua sijoittamisesta, osapäivätyöstä ja freelancer-hommista. Tällä tavalla ei myöskään ole niin riippuvainen yksittäisestä tulonlähteestä. Muitakin tulolähteitä on kuin edellä mainitut. Keksitkö sinä uusia tulonlähteitä? Tärkeintä on alkaa etsimään vaihtoehtoja luovasti. Elämäkin voi olla mielenkiintoisempaa, jos palkan tienaamistakin on tehty seikkailu.

Kommentit: 4

Mus leucopus
Olen miettinyt sitä, että pienillä tuloilla voi kyllä elää, mutta vanhuuden turvaaminen onkin jo toinen juttu. Tällä hetkellä työelämälähtöiset eläke-etuudet eivät ole ainakaan noususuunnassa. 1500 euron kuukausituloilla ja eläke minimaaliseksi, ellei ole sitten noita sijoituksia tai muuta rahavirtaa (perintöjä, lottovoittoja jne.) 1500 euron kuukausituloista on myös vaikea pistää säästöön ainakaan tuota 300 000 euroa, ei ainkaan kovin lyhyessä ajassa. Ja sitten tietysti perhe ja lapset tuovat aina omat haasteensa. Näitä mietittyäni olen tullut siihen johtopäätökseen, että hienointa on jos voi pitää päätoimisesta päivätyöstään niin paljon, että ei muuta harkitsekaan. Työstähän voi oppia pitämäänkin joskus ;)
Vapaakulkija
Hyvä huomio! Eläkejärjestelmä on sellaisessa myllerryksessä, että kukaan ei tiedä millaisia eläkkeitä meille maksetaan 20-30 vuoden kuluttua. Suosittelisin tässäkin varautumaan omalla toiminnalla tulevaisuutta varten. Säästämällä tulevaisuutta varten ja opettelemaan tulemaan toimeen vähemmällä kulutuksella. Perustarpeiden tyydyttämiseen tarvittavat tulot ovat kuitenkin melko alhaiset.
vapaaksi heittäytynyt
Olen heittäytynyt keikkatöiden varaan, tavoite on sen verran haalia töitä että saa laskut ja asuntolainan hoidetuksi. Eläkettä en mieti, koska elämä on nyt. Jos niikseen tulee asunnon eli talon voin myydä eläkkeellä pankille elinikäisellä hallintaoikeudella (siis itselleni) ja rahat on siinä paremmin turvassa kuin missään muualla... Otin lopputilin päästyäni ensi kertaa 20 vuoden työuran jälkeen parempiin töihin, peräti 40 000 euron vuosituloille. Niistä jäi käteen ihmeen vähän. Nyt kun ei ole tietoa tämän vuoden tuloista, tilasin äkkipäätä 30 000 euron verokortin, joka on hyvin optimistinen ja yliampuva tämän vuoden tuloille. Jo siinä järkytti tieto, että 40 tonnin tuloilla veroja ja muita maksuja meni 10 000 ja ja 30 tonnin kortilla alle viisi tuhatta. Eli 25%:n nousu bruttotulossa aiheuttaa 50%:n nousun veroissa ja muissa maksuissa, ilmanko näissä maisterin hommissa ei sitten juuri enempää käteen tullut kuin töissä ennen akateemisia hommia. Eli käytännössä ei kannata vaivautua, ellei aio tuplata sitä parin tonnin kuukausipalkkaa, koska jos käteen jää 200 enempi se kyllä sitten työmatkaan ja ruokailuun menee eikä edes riitä. Eikä yhtään huoleta että millä sitä elää, kyllä sitä jotain pientä aina ja jääpä turha krääsä ostamatta. Aina se surkean työilmapiirin ja työpaikkakiusaamisen sivusta katsomisen voittaa, mieluummin köyhä kuin nöyrä! Mahdollista, kun mitoittaa asuntolainan eli torppansa sellaiseksi, että lainanmaksu on halvempaa kuin pienen maalaiskylän kaksion vuokra. Vapaus ennen kaikkea, en aio enää hakea enkä vastaanottaa vakituisia palkkatöitä, koska se tarkoittaa nykyään samaa kuin sielunsa ja elämänsä työnantajalle myyminen, ja mulla on parempaakin tekemistä!
Yrittelijä
Yrittäjämäinen toiminta - oman osaamisen tai ajan myynti ei enää tänä päivänä vaadi kovaa paperisotaa, sillä yritysideaansa voi testata useammankin laskutuspalvelun kautta. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että byrokratia ja paperisota ulkoistetaan asiaan vihkiytyneelle yritykselle. Tietysti ulkoistaminen maksaa, mutta useinkin paperisota vie enemmän aikaa ja hermoja kuin mitä itse tekemällä säästäisi. Sitäpaitsi ulkoistamalla tuon ajan voi käyttää tehokkaasti. Vapaaksi heittäytyneelle: Itse olen "eläkkeen" järjestänyt niin, että allokoin tietyn % osuuden palkasta ja sijoitustuloista syrjään kunnes eläke koittaa. En luota Suomen politikkoihin ihan niin paljon, että jättäisin toimentuloni heidän mielivallan alle.
Email again:

Lisää kommentti