Konkreettisia askeleita, osa XI. Vaihtoehtoiset asumismuodot 17. tammikuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 8

Jatketaan edellisestä aiheesta. Aihe on sen verran oleellinen taloudellista riippumattomuutta etsiessä, muodostaahan asuminen selkeästi suurimman kokonaisuuden yksityishenkilön menoista. Perinteisillä asumismuodoilla asumiskustannukset lienevät n 30-50% nettotuloista. Yritin tähän kirjoitukseen kartoittaa eri asumismuotoja, jotka jollain lailla olisivat realistisia myös täällä napapiirin tuntumassa. Olen kokeillut osaa näistä asumismuodoista ja osaa harkitsen tulevaisuudessa kokeiltavaksi.

1. Kesämökki tai muu vanha omakotitalo

Tämä on edullisimmista päästä vaihtoehtoisista asumismuodoista. Monissa suvuissa on mökki tai useampikin käytössään ja varsinkin kesäkauden ulkopuolella, niillä tuntuu olevan varsin vähän käyttöä. Mökillä asuminen on halpaa ja ekologista. Kiinteät kustannukset rajoittuvat pieneen kiinteistöveroon. Jos sähkölinjaa ja viemäröintiä ei ole, niin näistäkään ei ole mitään kustannuksia. Viemäröintiä ei tarvita, päinvastoin voi rakentaa kompostoivan WC:n + jatkokompostit, jolloin saa vielä kasveillekin sopivaa ravinnetta kaupanpäälle. Sähköistyksen voi hoitaa aurinko-, tuuli- ja aggregaattisähkön turvin. Oma auto tarvitaan usein liikkumiseen, mutta monilla auto olisi joka tapauksessa. Löytyy kyllä Suomesta mökkejä hyvien linja-autoyhteyksienkin varrelta.

Loma-asuntoa ei periaatteessa saisi käyttää pysyvään asumiseen, mutta on vaikea nähdä mitä haittaa siitä voisi kenellekään olla. Postin voi kääntää kaverin luo. Ja voihan sitä talven asua vaikka kaupungissa vuokralla töitä tehden.

Hyvät puolet:

- Hyvin edullinen, ekologinen, luonto lähellä

Huonot puolet:

- Talviasuttavuus heikompi, mukavuudet, liikkuminen, työpaikat ja kasvukeskukset usein kaukana.

2. Asunto-auto tai - vaunu tai vene

Asuntovaunu ei välttämättä ole edullisin vaihtoehtoisista asumismuodoista, mutta siinä on muutamia houkuttelevia aspekteja, joten otin sen siksi mukaan. Mobiiliasuminen on erittäin houkuttelevaa siksi, että ei ole sidottu yhteen paikkaan tai kaupunkiin. Voi liikkua mielenkiintoisten kohteiden, työpaikkojen ja ihmisten mukaan. Itse olen haaveillut jossain vaiheessa elämääni viettäväni mobiilia elämää ainakin väliaikaisesti. Asuntoauton voi hankkia n 20000-100000 euron hintaan riippuen varustetasosta. Näissä asuminen on hyvin mukavaa ja kaikki nykyajan mukavuudet ovat käytettävissä. Tilat ovat tietysti pienet, mutta se pakottaa miettimään tarkkaan, mitä tavaroita haluaa omistaa. Isolle lapsiperheelle tämä ei tietysti ole kovin hyvä vaihtoehto.

Pysyvään asumiseen tarvitaan sähköistetty kausipaikka leirintäalueella tai vastaavalla, mutta näiden vuosivuokrat ovat yleensä n muutaman sata euroa vuodessa. Ja Suomessa todellakin elää joitakin ihmisiä ympärivuotisesti asuntovaunussa.

Jos haluaa kierrellä kotimaata ja ulkomaita, niin mobiiliasuminen on erinomainen vaihtoehto.

Hyvät puolet:

- Mahtava liikkuvuus, ei ole sidottu pysyvän asunnon omistamiseen.

Huonot puolet:

- Talviasuttavuus heikompi, pienemmät tilat, ei kaikkein edullisin tai ekologisin vaihtoehto

3. Ekoyhteisö tai muu kommuuni

Asustelin nuorempana lyhyen aikaa eräänlaisessa opiskelijakommuunissa. Asumiseen oli oma huone, mutta yhteiset tilat olivat ruuanlaittoa ja oleskelua varten. Vuokra oli vapaita markkinoita selvästi alhaisempi ja elämä oli hyvin sosiaalista. Välillä elämä taisi olla liiankin sosiaalista ainakin opiskelun tehokkuutta silmälläpitäen. Yhteisöasumista on nykyään monenlaista. On ekoyhteisöjä, opiskelijakommuuneita, perheyhteisöjä, jne. Yhteisöasumisessa usein asuminen on hyvin sosiaalista ja ideologia yhdistää kommuunissa asujia. Tämä ei tietysti sovi sellaisille ihmisille, jotka ovat tarkkoja yksityisyydestään ja esim omista tavaroistaan. Usein kommuuneissa on hankaluuksia järjestää ruuanlaitto, siivous ja muita työvuoroja, koska henkilöt ovat "taiteilijasieluisia". En halua yleistää ja toimivia kommuuneita varmasti on, mutta usein ongelmat ovat nimenomaan yhteisten töiden tasapuolisessa järjestämisessä.

Kaikkein ekologisimpia kommuuneita ovat ekoyhteisöt, joihin voi tutustua http://www.rihmasto.fi/ sivuilla. Monet ekoyhteisöt järjestävät myös tutustumisviikonloppuja töiden merkeissä, joten niihin pääsee vapaasti tutustumaan. Osa ekoyhteisöstä on osuuskunta tai osakeyhtiömuotoisia. Ekoyhteisöissä voi kokeilla eksoottisiakin asumismuotoja, kuten kota- tai jurtta-asumista.

Kokonaan oma luokkansa on uskonnollinen yhteisö, luostari tai pitkäkestoinen retriitti. Näissä yhteisten töiden tekeminen on järjestetty tehokkaasti. Päivärytmi on tiukasti ohjelmoitu. Aamuherätys on usein ennen auringonnousua ja ensimmäiset harjoitukset alkavat ennen aamiaista. Yhteisöissä usein on muutaman tunnin työvelvoite päivittäin esim. ruuanlaittoa, pyykkäystä, siivousta ja muita taloustöitä. Asuminen on hyvin edullista, joskus jopa ilmaista. Maallisesta elämästä kokonaan luopuville erinomainen vaihtoehto.

Hyvät puolet:

- Sosiaalisuus, edullisuus, "saman henkiset ihmiset", ekologisuus

Huonot puolet:

- Oma rauha ja yksityisyys pienempi, ei kovin organisoituja pl uskonnolliset yhteisöt, liikkuvuus/liikkuminen.

 

4. Kulkurielämä

Kautta aikojen on ollut ihmisiä, jotka eivät omista pysyvää asuinpaikkaa. He kiertelevät paikasta toiseen ja hyödyntävät erilaisia väliaikaisia majapaikkoja. Tekevät väliaikaisia töitä ja vaihtavat maisemaa, kun levottomuus kasvaa liian suureksi. Perimässämme on varmaankin jäänteitä muinaisilta ajoilta, kun tämä oli normaalia ja ainoa elämänmuoto. Liikuttiin riistan ja muun ravinnon perässä. Intiaanien ja aboriginaalien yhteisöissä tämä elämänmuoto on viety mielestäni tehokkaimmilleen ja kauneimmilleen. Yhteys luontoon on joka hetki läsnä. Kulkurielämä ei suinkaan ole kadonnut teollistumisen myötä, kulkureita on edelleen. Osa heistä on olosuhteiden uhreja, mutta on myös normiyhteiskunnassa menestyneitä, jotka ovat hylänneet työelämän palkkiot ja valinneet kulkurielämän sisäisen äänensä kutsumina. Kulkurielämä on äärettömän luovaa ja kustannukset ovat usein minimaaliset. Helppoa se ei kuitenkaan ole, eikä sovi kovin hyvin perheille tai heikosta terveydestä kärsiville. Päivittäiset arkiaskareet ovat hankalia, pesulla käynti ja ruuan valmistus eivät enää olekaan itsestäänselvyyksiä.

Hyvät puolet:

- Täydellinen vapaus ja liikkuvuus, ei omistamisen taakkaa, luovuus ja seikkailu, uudet tilanteet ja ihmiset

Huonot puolet:

- Turvattomuus, talvella hankalaa Suomessa, hankaluus, ei pysyviä kontakteja, muiden ihmisten arvostus.

 

Vaihtoehtoisia asumismuotoja siis riittää perinteisen vuokra- tai omistusasumisen rinnalle. Kaikki ovat selkeästi edullisempia kuin perinteinen asuminen, mutta vaativat myös henkistä näkökulman muutosta asumiseen. Muitakin vaihtoehtoja on, kuten esimerkikiksti talovahtina toimiminen tai liittyminen puolustusvoimien palvelukseen, mutta ne ovat jo selvästi marginaalisempia vaihtoehtoja. Vaihtoehtoisen asumisen kokeilu voi kuitenkin väliaikaisesti kokeiltuna piristää elämää ja jotkut ihmiset ovat jääneet kerran kokeiltuaan sille tielleen. Itsetuntemusta ja luovuutta em vaihtoehtojen kokeilu varmasti kasvattaa. Kaikille ne eivät tietenkään sovi eri syistä johtuen. Mikä sopisi sinulle?

Kommentit: 8

Pekka
Hei ! Olen seurannut blogiasi mielenkiinnolla jonkin aikaa. Itsellä on herännyt samantyyppisiä ajatuksia yksinkertaisesta elämästä ja oravanpyörästä irtautumisesta. Noista asumismuodoista olen miettinyt kesämökillä asumista. Minulla on talviasuttava hirsimökki joen saaressa. Sähköt tulee aurinkopaneelilla ja vesi kaivosta. Talveksi pitäisi olla agregaatti ja paljon polttopuuta. Veden sulattaa lumesta tai hiihtelee aikansa kuluksi kuuden kilometrin päästä huoltoasemalta. Elämiseen riittäisi 500 kuussa helposti jos luopuisi perhe-elämästä ja asuisi erakkona.Onnistuisi ympärivuotinen asuminen ja eläminen jo peruspäivärahalla. Tämä on ollut kiehtovana vaihtoehtona jo kahdeksan vuotta,siitä asti kun mökki hankittiin. Mutta. Loisiko siinä sitten itselleen uuden oravanpyörän polttopuiden tekemisestä, veden hakemisesta ja kaikesta välttämättömästä häärimisest. Ehkä se olisi kuitenkin mielekkäämpi kuin tämä nykyinen kulutushysteriaoravanpyörä. Tuota ajatusta on kuitenkin kiva elätellä takaraivossa jos menee asiat kovin hanttiin eikä jaksa kahtakymmentä vuotta odottaa vanhuuseläkkeelle pääsyä. Kenties kuitenkin parasta on kouluttaa itseään tyytyväisyyteen näissä nykyisissä oloissa ja koettaa muovata niistä mahdollisimman mielekkäät ja tyydyttävät.
Vapaakulkija
Vaikea sanoa tulisiko siitä uusi oravanpyörä :-) Siksi en rohkaisekaan ketään tekemään jotain tiettyjä ratkaisuja, ainoastaan pohtimaan minkälainen elämä itsekullekin olisi mielekästä. Sen verran kokemusta on maalla asumisesta itsellä, että yhden talven polttopuiden hankkimisesta ja veden hakemisesta on vaikea saada 8 tuntia päivässä kuluttavaa oravanpyörää aikaiseksi. Pikemminkin 8 tuntia kuukaudessa riittäisi polttopuihin, jos moottorisaha on käytettävissä :-) Mutta viimeisessä lauseessasi on hieno totuuden siemen, miksi hakea vapautta ja onnea jostain muualta kuin nykyisestä elämäntilanteesta ja nykyhetkestä. Voiko ulkoisia olosuhteita muuttamalla saada aikaan onnea?
Antti
Terve. Hyvä blogi sulla. Mistä löytyy konkreettisia askeleita osat V,VI,VII ja VIII? Olen viimeisen viikon aikana lukenut tusinaa eri talous/säästöblogia ja se todella on avannut minun silmäni. Ikää minulla 23v ja nyt olen herännyt säästämiseen/sijoittamiseen. Muutaman virheen olen jo huomannut tehneeni, Suurin niistä oli autolaina, Vielä 4 vuotta maksettavaa 320e/kk ja kasvaneet autovakuutus. Järkyttävä määrä rahaa menee nyt hukkaa, kun halvemmallakin autolla olisin pärjännyt yhtä hyvin. Tärkeintä varmaan on, että aloitan nyt. Hätärahastoon olen muutaman satasen saanut. Tämän vuoden aikana ajattelin saada sinne kasaan 3000e. Tästä on hyvä jatkaa ja jatka sinä samaan malliin.
Vapaakulkija
Moi, kaikki blogin kirjoitukset löytyvät Valitsemalla ylävalikosta Blogi ja klikkaamalla sitten sen alla näkyvään linkkiin Blogi (muutan otsikkoa selkeämmäksi saman tien). Siirrän myös arkistoon vanhoja juttuja, ne tulee hieman viiveellä. Kiitos kiinnostuksesta! Hyvällä alulla sinä kuitenkin olet, koska olet noin nuori. Virheistähän sitä parhaiten oppii :-)
Hanski
Hei, talviseen Suomeen lämpimästä Nandi ja Luo kansojen parista eli päiväntasaajalla olen Kenian ylängöillä. Ks. Google/NANDI HILLS. Liikkuvaa elämäntapaa näen Livenä päivittäin..mm polttopuiden hankkinen vaatii energiaa ja aikaa? Kuvat kertokoot tulevassa näyttelyssä omaa tarinaansa vaihtoehtoisesta elämästä haaveileville! HAUSKAA JOULUA 2010. t. Freelance-kuvaaja. HANNU HAMUNEN. FACEBOOK.
Puolukka
TV:stä tuli tammikuun alussa jänniä asumisvaihtoehtoja esittelevä ohjelma , siinä lähes kotamaisia pikku taloja , junavaunusta tehty asunto , nostokurjen päällä auringon mukaan kääntyvää koti ym , ym noin keskimäärin .Siis pointti oli siinä miten pienessäkin asunnosa voi olla tosi suloisaa , Suomen sääolosuhteet vaikuttaa tietty mutta ihme ettei täällä ole juurikaan mitään pienempiä vaihtoehtoja elämiseen yleensä. Maalle , lähelle luontoa elämään olisi mieli .
Stadilainen Amsterdamissa
Hei vaan! Asumme mieheni kanssa Amsterdamissa ja olemme etsineet pientä taloa isolla tontilla Suomesta johon muuttaa loppuelämäksemme. Ajatuksenamme on pyrkiä mahdollisimman pitkälle omavaraisuuteen. Mukanamme muuttaa ystävämme Tanskasta ja harkinnan alla on perhe Helsingistä. Moista tilaa ei kahden ihmisen voimin pyöritetä, se on selvä ja siksipä perustammekin pienen "kommuunin" työvoiman lisäämiseksi. Olemme täysin kyllääntyneitä oravanpyörään, jossa nyt asumme. Aamulla töihin, illalla kaupan kautta kotiin ja pyykit koneeseen, ruoanlaittoa....parin tunnin kuluttua nukkumaan ja aamulla sama rulla taas. Tahdomme pois pois pois tästä! Tavoitteenamme on ostaa talo kesän loppuun mennessä ja sen jälkeen kerätä varat muuttoon sekä paikan päällä käyttöön; esimerkiksi eläinten hankkimiseen ja remonttiin. Kun perusasiat saadaan rullaamaan, rakennetaan kullekin perhekunnalle oma talo oman rauhan takaamiseksi ja pidetään alkuperäinen talo yhteisenä tilana. Näin lyhyesti kerrottuna, halusin kantaa oman rikkani kekoon ja antaa teille toivottavasti pientä toivon hitusta :) On se mahdollista, vaatii paljon työtä ja hikeä, mutta palkitsee kyllä hyvin myös! Tsemppiä, unelmat on toteuttamista varten!! :D
Klaus
Tuus käymään saunomassa niin poristaan. Kovasti tuntuu olevan samanlaisia ajatuksia. Asustelen Kuopiossa omassa sähköttömässä saaressa ite pykäämässä jalasmökissä.. Olisi mukava keskustella samanhenkisten kanssa. Youtubesta löytyy jotain pätkää kanavalta klausssi123..
Email again:

Lisää kommentti