Kävely 26. tammikuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 0

"Jos olet valmis hylkäämään isäsi ja äitisi, veljesi ja sisaresi, vaimosi ja lapsesi ja ystäväsi enää koskaan heitä näkemättä – jos olet maksanut velkasi, tehnyt testamenttisi, järjestänyt asiasi ja olet vapaa mies – niin olet valmis kävelylle."

Henry Thoreau - (Kävelemisen taito kirjasesta)

Kävely on hauskaa, kävely on terveellistä, kävely on edullista. Kävellä voi yksin, kaksin tai ryhmässä. Kaupungissa voi kävellä, metsässä voi kävellä, maalla voi kävellä, kuussakin on kävelty ja väitetään, että vettenkin päällä on kävelty. Monet suuret filosofit ja taitelijat ovat olleet vannoutuneita kävelijöitä, hyvänä esimerkkinä Henry Thoreau ja Jack Kerouac. Kävelemällä asiat tapahtuvat luonnollista rytmiä, kävelijä on luonnollinen osa ympäristöä ja maisemaa, ei metallilaatikossa kiitävä irrallinen objekti.

Kävely on edullisin matkustusmuoto. Ei voi valittaa matkustamisen kalleutta, kun voi laittaa kengät jalkaansa ja lähteä kävelemään kohti uusia maisemia ja seikkailuita. Pienellä harjoittelulla voi kävellä 40-50 km päivässä. 20-25 km aamulla ja 20-25 km illalla. Välillä voi pysähtyä ongelle, makoilemaan niitylle katsomaan ohikiitäviä pilviä tai käydä syömässä jossain viehättävässä maaseutukahvilassa. Jos on kävelyseuraa, niin voi rupatella keveästi, keskustella syvällisesti tai olla vaiti. Muutamassa päivässä voi kävellä kaupungista toiseen, jos on aikaa ja halua. Kävellen huomaa luonnon pienimmätkin yksityiskohdat. Ruohikossa kiiltelevät kastepisarat, lepattelevat kaaliperhoset, pusikosta karkaavat rusakot. Kävellessä tuntee sateen ja tuulen kasvoillaan, seuraavassa hetkessä lempeän kesäauringon lämmön, joka kuivaa kosteuden pois. Yöllä voi nukkua teltassa, kesäöinä riittää pelkkä makuupussi. Aamuyön varhaisina tunteina herääminen hiljaisessa metsässä voi olla melko maaginen kokemus.

Kävely on erinomaisen terveellistä. Reippaasti kävellessä (6-7 km/tunti), elimistö kuluttaa n 400 kcal. Parin tunnin kävelyllä voi kuitata siis yhden pizzan tai muun raskaan aterian. Kävely vahvistaa sydän- ja verenkiertoelimistöä sekä lisää luuston kestävyyttä. Raitis ulkoilma tekee hyvää keholle ja mielelle.  Kävely ei rasita niveliä ja lihaksia, niin paljon kuin raskaammat urheilulajit. Jos haluaa parantaa kuntoaan ja haluaa minimoida urheiluvammat, kävely on erinomainen vaihtoehto. Lisää tehoa kävelyyn saa hankkimalla kävelysauvat. Näin yläruumiskin osallistuu rasvanpolttoon. Jos kävelee kesäisin vähissä vaatteissa, voi saada lisäksi kauniin rusketuksen.

Kävely voi olla äärimmäisen henkinen kokemus. Ennen kävelylle lähtöä mieli voi olla täynnä vihaa, hermostuneisuutta tai muita negatiivisia tunteita. Kun kävelee rauhallisesti luonnon keskellä ympäristöä havainnoiden, voi huomata negatiivisten tuntemusten pikku hiljaa katoavan. Kävellessä voi tarkkailla omaa hengitystään, omia ajatuksia ja tunnetiloja. Välillä kävellessä tulee jaksoja, jolloin mieli tyhjenee täydellisesti. Nämä hetket ovat kaikkein antoisimpia, aistii vain ympäröivän luonnon ja kävelyn rytmin.  Kävellen pääsee paikkoihin, joihin ei muilla kulkuneuvoilla pääse. Yhtä lailla kävellessä voi saavuttaa sellaista henkistä yhteyttä ympäröivään luontoon, että se muuten ole mahdollista. Monissa uskonnoissa on jonkinlainen käsite pyhiinvaelluksista. Itse en lukeudu minkään uskontokunnan edustajaksi, mutta selvästi kävely voi herätellä ihmisessä uinuvan pyhyyden henkiin. En tosin osaa kertoa, mitä pyhyys on, se pitää vain itse kokea lähtemällä pitkälle kävelylle.

Ei meidän silti tarvitse hylätä entistä elämäämme, perhettä ja lapsiamme, lähteäksemme kävelylle. Testamentinkaan teko ei ole välttämätöntä. Voimme tehdä palveluksen itsellemme ja maailmalle, lähtemällä kävelylle töihin, kirjastoon tai ruokakauppaan. Välillä voimme jättää auton parkkipaikalle tai olla käyttämättä bussia. Isot muutokset yhteiskunnassa on helppo aloittaa ottamalla pieniä askeleita kohti ekologisempaa elämäntapaa. Jos haluaa muuttaa oman elämänsä terveellisemmäksi, niin se on helppo aloittaa vaikka heti tänään. Sulkemalla television ja lähtemällä pienelle kävelylle kirpeään pakkaseen.

Kommentit: 0

Email again:

Lisää kommentti