Kymmenen käytännön säästövinkkiä 29. lokakuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 2
Muihin vaikutuksen tekeminen tulee kalliiksi

Säästäminen on taloudellisen vapauden edellytys. Kyse ei niinkään ole kitupiikkeilystä ja kurjuudesta, vaan tietoisen elämän ulottamista myös henkilökohtaisiin talousasioihin. Henkilökohtaisten menojen pienentäminen selvästi palkkatuloja alemmalle tasolle antaa vahvaa itseluottamusta. Se tarjoaa uskoa, että selviää myös vaikeampina aikoina. Kun kulut ovat pienemmät kuin tulot, ei tarvitse myöskään ottaa kulutusluottoja, joiden korot ovat hyvin korkeat. Rahaa kertyy väkisin säästöön ja isommat hankinnat voidaan tehdä käteisellä.

Säästää voi isoissa ja pienissä asioissa. Kolme suurinta menoerää on yleisesti asuminen, kuljetus ja verot. Lapsiperheillä lisäksi myös lapset. Sen lisäksi myös monet päivittäin toistuvat pienet menot saattavat vuositasolla kasvaa suuriksi, esim päivittäinen kahvi, pulla ja iltapäivälehti 5 euroa on vuodessa jo 1825 euroa, jolla voisi mukavasti elellä ylimääräisen kuukauden.

Olen koonnut seuraavaan kymmenen käytännöllistä säästövinkkiä.

1. Älä yritä tehdä vaikutusta muihin

Tarvitseeko sinulla olla yhtä hieno auto kuin naapurillasi? Uusin puhelin, hienoimmat merkkivaatteet ja trendikkäin kuntosalikortti? Joskus hankimme asioita, jotta voisimme nostaa omaa arvoamme muiden silmissä. Valitettavasti oma arvomme vain ei nouse ostamalla hienoja tavaroita ja se tulee erittäin kalliiksi. Helpommin teet vaikutuksen muihin olemalla ystävällisempi, avoimempi ja anteliaampi. Sillä säästät myös tuhansia euroja vuodessa.

2. Oma auto on erittäin kallis ylläpitää

Jotkut meistä tarvitsevat omaa autoa, jotkut meistä eivät välttämättä autoa tarvitse. Auton ylläpitäminen maksaa satoja euroja kuukaudessa. Isoissa kaupungeissa on tehokas julkinen liikenne. Se on ekologista ja edullista. Käveleminen ja polkupyöräily on kivaa ja kasvattaa myös kuntoa. Kahden auton talouksissa voi toisesta autosta luopua. Auton ei tarvitse olla uusi, on edullisempaa ostaa käytetty auto. Käytetystä autosta ei myöskään tarvitse olla niin paljon huolissaan, jos se varastetaan tai jos se hajoaa. Auton korjauskuluissa voi säästää tekemällä asioita itse tai käyttämällä paikallisia huoltomoita. Käytettyä autoa ei tarvitse huoltaa merkkiliikkeessä. Vaikka omistaisitkin auton, voit silti käyttää useasti myös joukkoliikennettä tai polkupyörää.

3. Kulutusluotot tulevat kalliiksi

Helppo keino kasvattaa kuukausittaista kassavirtaansa on maksaa kulutusluotot pois. Jos sinulla on useita kulutusluottoja, niin kannattaa aloittaa pienimmästä luotosta ja maksaa sitä aggressiivisesti pois. Muihin luottoihin maksetaan vain minimit. Kun pienin luotto on maksettu pois, siirrytään seuravaan. Lyhyessä ajassa voi päästä velattomaksi. Velaton ihminen on vapaa ihminen!

4. Verojen minimointi

Kaikki ihmiset eivät ole käyttäneet hyödykseen kaikkia vähennyksiä, mitä verotuksessa voi tehdä. Työmatkavähennykset, korkovähennykset, kotitalousvähennys ja kirkollisvero, ovat asioita, joilla on suhteellisen helppoa saavuttaa säästöä. Kannattaa tutustua verotuksen määräytymiseen vero.fi sivustoilla. Jokainen vähennys kannattaa hyödyntää.

5. Lykkää isoja ostopäätöksiä.

Kun olet hankkimassa kalliimpia tavaroita, niin älä tee ostoksia hetken mielijohteesta. Mieti aina etukäteen, miksi ja mitä varten olet hankkimassa jotain tavaraa. Tee hintavertailuja internetissä, jotkut tuotteet saa halvemmalla ulkomailta kuin Suomesta. Nuku vähintään yksi yö ennen ostopäätöstä. Parasta olisi lykätä ostopäätöstä kahdella viikolla. Jotkut tarpeet ovat kuviteltuja ja häviävät itsellään ajan kanssa.

6. Päivittäistavarat

Tee ostoslista asioista, mitä oikeasti tarvitset. Osta vain listalla olevat tuotteet. Impulssiostokset ovat turhaa rahanmenoa. Älä mene nälkäisenä ruokakauppaan!

7. Ruoka

Kokkaa itse! Ruuassa on helppo säästää, kun ostaa tarjouksesta isoja määriä edullisia tuotteita. Kokkaa suoraan raaka-aineista. Ruoka on terveellisempää ja tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin einekset tai puolivalmisteet. Myös lisäaineita on vähemmän. Viikon ruokalistan voi suunnitella etukäteen ja hankkia tarvittavat tuotteet kerralla. Se on myös ekologisempaa. Tarkista aina käyttöpäivämäärät ja kilohinnat. Isoin pakkauskoko ei aina olekaan se edullisin.

8. Käytä kirjastoa

Kirjoja ei tarvitse ostaa ja lehtiä ei tarvitse tilata. Kirjastossa käynti on ilmaista hupia. Sieltä saa elokuvia, musiikkia, kirjoja ja lehtiä. Joskus kirjastossa voi törmätä mielenkiintoisiin ihmisiin. Kirjaston säännöllinen käyttö on joka tapauksessa erinomainen säästökeino.

9. Vaatteet

Merkkivaatteet on kalliita ja eivät laadultaan ole välttämättä sen parempia. Vaatteita saa edullisesti alennusmyynnistä. Kirppareilta saattaa tehdä edullisia löytöjä. Kannattaa hankkia mielummin laadukkaita ja käyttöä kestäviä vaatteita kuin viimeisintä muotia.

10. Sähkö ja kommunikaatio

Kilpailuta sähkösi. Sammuta laitteet ja valot aina kun et tarvitse niitä. 60 W hehkulamppu maksaa 15 euroa vuodessa, jos se on päällä 8 tuntia päivässä. Kilpailuta operaattorisi. Langaton laajakaista tulee usein halvemmaksi kuin kaapeliyhteys.

Kommentit: 2

Vinkki 11
Hyvä vinkki voisi olla myöskin, että älä hanki kalliita kalusteita. 6000 euron sänky ja 10 000 euron sohvakalusto ei välttämättä tuo joka eurolle lisälaatua.. Huutokaupoista saattaa löytää myös yllättävän hyvää tavaraa ja halvalla. Myös design tavaroita.
Mus leucopus
Erinomaisia vinkkejä nuo kaikki. Suuri syy velkaantumiseen monella on tuo kaiken haluaminen. Tuntuu, että elämä ei ole minkään arvoista, jos ei saa juuri tuota kameraa tai kännykkää, saappaita tai lomamatkaa. Omia haluamisia kannattaa tarkastella suurennuslasin kanssa: miksi juuri nyt lomamatka tuntuu minusta välttämättömältä kun muutkin menot ovat suurimmillaan? Miksi auto, miksi niin suuri asunto? - Suuri mahdollisuus säästää monille on tarkastella myös asumistasoaan - haenko vain mielikuvia hakeutumalla tietyille asuinalueille, etsimällä turhia neliöitä silloin kun ratkaisuna voisi olla entisten vähien neliöiden raivaaminen turhista tavaroista.
Email again:

Lisää kommentti