Luonnollisuudesta 6. lokakuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 4

"Joen yllä kumottava kuu; petäjissä huokaava tuuli; koko pitkä yö on niin levollinen - miksi ?

Ja ketä varten ?"

- Syan-dsyeh

Ihmisten maailma on usein ajatusten täyttämä. Kaikki ihmisen rakentama ympärillämme on ollut ensin jonkun ajatuksia. Rakennukset ja autot ovat syntyneet ideoista, jotka ovat muovautuneet ajatuksiksi ja konkreettisiksi suunnitelmiksi. Lopulta ne on totetettu. Ajatuksen voima on suuri, mutta sitä suurempi vielä on ajatuksettomuuden voima. Ajatusten voimalla rakennetut talot, junat, lentokoneet, kaipaavat ajatusten voimalla tehtävää ylläpitoa ja huoltoa. Muuten kaikki rapistuu, ruostuu ja lahoaa. Lopulta kaikki ihmisen rakentama hajoaa takaisin luontoon.

 

 

Luonto ja elämä sen sijaan tapahtuu sen sijaan täydellisen ajatuksettomuuden tuloksena. Kun luontoa pysähtyy katselemaan, hämmästyy siinä vallitsevasta täydellisestä harmoniasta. Hengitämme kasvien tuottamaa happea, luovutamme hiilidioksidia takaisin luonnon kiertokulkuun. Syömme ruokaa ja juomme vettä, jonka palautamme takaisin luonnon kiertokulkuun muiden eliöiden käytettäväksi. Auringot, planeetat ja kuut kiertävät toisiaan sopusoinnussa. Täydellinen harmonia vallitsee kosmoksessa ja silti mitään näkymätöntä kättä ei ole ohjaamassa toimintaa.

Jotkut kutsuvat tätä Taoksi. Elämän voimaksi, joka ei tee mitään, se luo ja ravitsee kaikki olennot, mahtailematta kenellekään. Tekemättä mitään ja silti kaikki tarpeellinen tulee tehdyksi. On mukavaa ajatella, että tuo Tao vallitsee meissäkin. Meidän ei tarvitse huolehtia sydämemme lyömisestä, hiusten kasvamisesta, hengittämisestä. Kaikki elämässämme tarpeellinen tulee tehtyä ilman ajatusta. Me ihmiset asetamme usein päämääriä toiminnallamme, joskus olemme niin täynnä päämäärää kohti kulkemista, että itse matka unohtuu. Yritämme kuumeisesti saavuttaa tavoitteita töissä, yritämme saavuttaa tavoitteita koulussa, yritämme saavuttaa tavoitteita jopa vapaa-ajallamme. Kun tavoittelemme jotain päämäärää mielessämme, harhaudumme syrjään elämästämme. Päämäärän saavutettuamme saatamme usein ajatella, ai tässäkö tämä nyt oli? Voimme aistia riemun keskellä pienen pettymyksen. Miksi? Siksi, että päämäärä on aina mielemme tuottama abstraktio ja siten se ei ole todellista. 

Ajatukset on erinomainen työkalu ja tämä kirjoituskaan ei syntyisi ilman ajatuksia. Taipumuksemme kuitenkin on kuitenkin takertua ajatuksiin ja alkaa pitämään niitä ainoana totuutena. Ehkä meidän ihmistenkin pitäisi joskus kuunnella sisässämme olevaa luontoamme. Voimme alkaa tuntea elämämme matkaksi tai poluksi, jolla ei ole tarpeen tavoitella jotain ylevää päämäärää. Ehkäpä tärkeintä onkin vain elää. Toimia spontaanisti ja nauttien, kuten Tao. Ilman ajatuksia. Muuttua toiminnaksi.

Se voi olla hyvin vapauttavaa.

 

Hiljaa istuessa tekemättä mitään kevät tulee, ja ruoho kasvaa itsestään.

- Zenrin

Kommentit: 4

mia
hei vain! Mielenkiintoisia ajatuksia sinulla. On totta että päämäärä hakuisuus on varsin turhaa.Se että sen ja sen jälkeen olen onnellinen; kun minulla on esim omaisuutta, sitten kun olen lomalla maailman äärissä jne.. Elämä on tässä ja nyt. Se ei tarvitse kummempia kommervenkkejä. Mutta ajatukset ovat tärkeitä. Itse on tajuttava, että tämä hetki on merkityksellinen, itse se on posiitiivisuus löydettävä omasta olostaan ja kaikesta muusta huolimatta. Jokaisen olisi havahduttava siihen mikä on oikeasti tärkeää, ei todellakaan se maailman harhakuvien perässä juoksu, vaan se, että pyrkii tuntemeen itsensä ja ne joskus raadollisetkin puutteensa. Ja silti viihtyä ajatuksiensa kanssa, vasta sitten voi ymmärtää muitakin paremmin. Ajattelemattomuus on laajemmalti aika monen pahan alku ja juuri. Joskus kyllä ajelehtiminen ilman ajatuksia on palkitsevaa. Voimia päivääsi Sinullekin, mukavaa että saan lukea ajatuksiasi!
Vapaakulkija
Kiitos Mia kannustuksesta! Ajattelen hyvin samoin elämästä. Ajatukset ovat tärkeitä ja olennainen osa elämäämme. Ajatteluun takertuminen ja sen pitämistä todellisuutena sen sijaan halusin tuoda esille. Ajatus on kuin kuuta osoittava sormi. Se ei ole itse kuu. Ajattelemattomuus on monen pahan alku ja juuri. Allekirjoitan tuon täysin. Sen sijaan ajatuksettomuus on jotain muuta. Ajatuksettomuudella tarkoitan hetkiä, jolloin toimii täysin luonnollisesti esim urheilusuoritus, soittaminen, tanssiminen, laulaminen tai vaikka kirjoittaminen :-) Tai sitten ei toimi ollenkaan ja vain on olemassa. Spontaanin ajatuksettomuuden tilassa en voi kuvitella kenenkään tekevän mitään, joka vahingoittaisi muita. Ajattelemattomuus ei useinkaan ole niinkään sitä, etteikö olisi ajatellut. Vaan pikemminkin sitä, että on ajatellut "harhaisesti" ja huijannut itseään tekemään jotakin, jonka on perusteellut itselleen virheellisesti. Tämän huomaa lasten kanssa helposti. Syvällä sisimmässään tietää tehneensä väärin, vaikka sanoo "että en ajatellut tekeväni väärin".
mia
hei taas. tuopa on hieno oivallus- ajatuksettomuus. Siihen tuntuisi hienolta upota ja ajelehtia tuulten mukana. Ajattomuus kuulunee myös hieman siihen samaan kastiin, monet hyvät asiat ovat ajattomia, olosuhteista riippumattomia, eikö? Lasten kanssa etenkin pitää olla täysillä hetkessä mukana, ja hyvä niin, on tarpeellista välillä siirtää "järkevät" ajatukset sivuun ja pohtia perusprobleemeja, kuten vesilätäköiden hauskuutta ja miksi niissä useimmiten kastuu kokonaan? Tilanteet, kuten sanoit, joissa toimii luonnollisesti, ovat kaiketi ajatuksettomia, tai niitä joista todella nauttii. Antaa vain mennä, täysillä. Silloin toiminta vie mukanaan ja aikakin menettää merkityksensä, ainakin hatkeksi. Sitä minä kaipaan. Että saisi aikaa enemmän, en tarkoita tätä itsekkäästi. Kun olisi enemmän aikaa olla hiljaa, voisin antaa enemmän muillekin. Omatunto on kummallinen seuralainen, sitäkin voi yrittää huijata väärillä perusteluilla, ja silti tietää että kenties ollaan väärällä tiellä. Onneksi kuitenkin voi valita oman suhtaumisensa ympäröivään maailmaan, ja viihtyä näissä ohikiitävissä hetkissä ja -ajatuksissa.
Vapaakulkija
Ah, tuo vesilätäköiden täydellinen hauskuus, märkyys, kura ja kiemurteleva kastemato, mitä riemua! :-)
Email again:

Lisää kommentti