Markkinoita tuijottavat miehet 18. elokuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 0
"Dear Mother Earth... I will drink your blue waters... and eat your green skin." - Lyn Cassady, The Men Who Stare at Goats.

 

Ensimmäisen vuosipuoliskon tulokset alkavat olla melko lailla pulkassa. Pörssikurssit ovat nousseet maaliskuun 2008 pohjalukemista hurjia lukemia ja yritykset ovat raportoineet roimia tulosparannuksia. USA:n teollisuustuotannon ja tuottajahintojen kasvu on ollut odotettua voimakkaampaa. Voidaanko lama nyt julistaa päättyneeksi? Taidan olla luonteeltani hieman skeptinen, sillä itse en ole vielä kovin vakuuttunut siitä, että globaali talous olisi kestävällä pohjalla. Eniten minua ihmetyttää se, että alhaisesta korkotasosta huolimatta kuluttajahinnoissa ei näy inflaation merkkejä. Pikemminkin päinvastoin, sillä monissa kuluttajatuotteissa olemme saaneet todistaa jopa alenevia hintoja. Matala korkotaso tullee säilymään vielä ainakin vuoteen 2012 asti. Yhdysvaltain ja EU:n keskuspankit pumppaavat elvytysrahaa markkinoille tähtitieteellisiä määriä. Siitä huolimatta inflaatio ei ota käynnistyäkseen. Onko edessämme Japanin kokema deflaatiokierre?

Valitettavasti deflaatio koskee ainoastaan kuluttajahintoja. Reaaliomaisuuden hinnat sen sijaan ovat paisuneet mielestäni jo absurdeille arvostustasoille. Esimerkiksi kulta maksaa yli 1200 dollaria unssilta. Kullan hinta  on noussut dollareissa 17.9% ja euroissa 11.9% vuodessa viimeisen 10 vuoden ajan. Kullan hinnan voimakas nousu kertoo epäluottamuksesta globaalia taloutta kohtaan. Vanha rintamamiestalo Espoosta maksaa helposti 400-500 000 euroa. Keskipalkkaisen pariskunnan on otettava velkaa satoja tuhansia euroja ennätysalhaisella korkotasolla ostaakseen omakotitalon. Satojen tuhansien eurojen velka tarkoittaa käytännössä vuosikymmenten mittaista velkavankeutta, jossa suurena riskinä on korkotason nousu.

Taloudellisesta vapautta etsivien on vaikea löytää tällä hetkellä tuottavia sijoituksia. Pitkät korot ovat ennätysalhaalla, kiinteistöjen hinnat hipovat pilviä,  euroalueen ongelmat tuovat valuuttaan heikkoutta - pahat kielet puhuvat jopa eurovaluutan hajoamisesta, raaka-aineiden hinnat ovat korkealla. Osakkeet tarjoavat kohtuullista osinkotuottoa verratttuna pitkään korkoon, mutta markkinat ovat mielestäni hinnoitelleet jo yritysten tulosparannukset melko lailla kursseihin. Talouden globalisoituminen tekee sijoitustuottojen hakemisen entistä vaikeammaksi. Pääomat liikkuvat mikrosekunneissa toiselle puolelle maapalloa. Helppoa tuottoa ei tunnu olevan tehtävissä.

Epävarmoina aikoina hajautuksen merkitys nousee entistä suuremmaksi. Taloudellista riippumattomuutta ei kannata jättää pelkästään pelkkien markkinoilta saatavien sijoitustuottojen varaan, vaan riippumatonta elämää haluavan tulee sijoittaa myös muihin vaihtoehtoihin. Perustarpeiden ylläpitoon kannattaa panostaa. Kannattaa hankkia perustaidot viljelyksestä, kalastuksesta ja metsästyksestä. Viljellä kasvimaata joko omalla tai vuokrapalstalla. Oman ammattitaidon ylläpitäminen jollain tärkeällä erityisalalla tuo varmasti panostuksen moninkertaisena takaisin. Pienimuotoisen yritys- tai freelance-toiminnan harjoittaminen pitää mielen virkeänä ja voi tuoda tärkeitä lisätuloja. Vuokratuottojen hankkiminen voi toimia hyvänä osana hajautettua sijoitussalkkua. Samaten tarkkaan harkitut yksittäiset osakesijoitukset voivat puoltaa paikkaansa, mikäli saavutettavissa on hyvä ja tasainen pitkän ajan osinkotuotto. Lämmitys- ja sähköenergian omavaraisuuteen kannattaa pyrkiä vaikka alkuvaiheessa polttopuita keräämällä ja asentamalla aurinkopaneelit. Vaihtoehtoja luovalle mielelle on lukuisia. Tärkeää on huolehtia siitä, että oman ja perheen toimeentulo ei ole pelkästään yhden kortin varassa. Korkotason alhaisuus antaa meille hyvän tilaisuuden lyhentää velkaa tehokkaasti. Henkilökohtaisesti pyrin pääsemään velasta kokonaan eroon, vaikka se voisi olla perusteltua joissain pääomasijoituksissa.

Päätin eilen suhtautua kokonaisvaltaisemmin taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen. Aikaisemmat painotukseni ovat ehkä liiaksi painottuneet markkinoilta haettaviin sijoitustuottoihin. Valuutat, hinnat ja osakekurssit ovat pohjimmiltaan abstraktioita, politiikan ja yhteiskunnan rakenteet voivat murentua nopeassakin ajassa. Multa, metsä ja järvi ovat sen sijaan konkreettisia sijoituksia elämiseen. Henkilökohtaisten taitojen ylläpitäminen on 100% varma sijoitus. Velattomuus on todellista käsin kosketeltavaa riippumattomuutta. Mitä vähemmän tarvitsee antoisan ja täysinpainoisen elämän elämiseen, sitä rikkaampi on sielultaan.

Pohjimmiltaan vapauden saavuttamiseen ei tarvita euroakaan. Vapaus on tila, joka saavutetaan oman mielemme sisällä. Tämä helposti unohtuu arkielämän syövereissä ja laskuja maksellessa. Meidänkin pitäisi pyrkiä oman elämämme sotureiksi ja jediritareiksi, kuten hauskassa elokuvassa "Vuohia tuijottavat miehet". Saavuttaa taloudellinen riippumattomuus tuijottamalla tiukasti herra Osakemarkkinaa silmästä silmään. Elokuva tosiaan kannattaa katsoa, se poikkeaa Hollywoodin valtavirrasta. Valitettavasti ihan kaikkea hauskuutta ei ole elokuvasta ole saatu irti kutkuttavasta aihepiiristä ja lahjakkaasta näyttelijäkaartista huolimatta. Soveltunee kuitenkin mainiosti tämän blogin lukijoille! 

 

 

 

Kommentit: 0

Email again:

Lisää kommentti