Mieli ja ajatus 9. joulukuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 2

Olen muutaman viikon tehnyt kokeita itselläni. Psykologisia kokeita, joista tärkeimpänä on ollut säännöllisen aamumeditaation väliaikainen lopettaminen. Meditaatioon käsitteenä liitetään joskus monenlaista mystiikkaa ja leimaa. Se ei kuitenkaan ole muuta kuin ympäristön, hengityksen, oman ruumiin ja mielen havannointia. Meditaatiolla uskotaan olevan positiivisia vaikutuksia terveyteen ja jotkut uskovat esimerkiksi historiallisen Siddartha Gautaman eli Buddhan "valaistuneen" meditaation avulla. En ota tässä mitenkää kantaa siihen, mitä valaistuminen on, mutta omakohtaisesti voin todistaa meditaation positiiviset vaikutukset mielenterveydelle.

Mielen toiminta kiinnostaa minua. Usein kuvittelemme hallitsevamme tunteemme ja ajatuksemme. Elämme kuvitelmassa, että hallitsemme omaa elämäämme ja ympäristöämme. Ihmisen mieli on varmaan jollain lailla oman elämänsä summa, eikä pelkästään sen, vaan myös kaikkien edeltävien sukupolvien elämän summa. Olemme kasvatettu tietyllä tavalla, olemme koulutettu tietyllä tavalla ja joka päivä olemme vuorovaikutuksessa ympäristömme kanssa; muiden ihmisten, median ja ympäröivän luonnon kanssa. Kaikki tämä vuorovaikutus nykyhetken ja menneisyyden tapojen kanssa vaikuttaa mieleemme ja itse asiassa tekee siitä, mitä se on. Mieleemme on helppo vaikuttaa esimerkiksi mainosten, poliittisen propagandan ja ihan vaan arkipäiväisten kehujen ja moitteiden avulla. Tasapainoisenkin ihmisen saa helposti pois tolaltaan haukkumalla häntä päivittäin työpaikalla tai vastaavasti jonkun ihmisen voi tehdä hyvin onnelliseksi kehumalla häntä säännöllisesti.

Tämä kaikki on mielestäni kiintoisaa siinä suhteessa, että se osoittaa tosiasian, että todellisuudessa emme hallitse mieltämme. Emme omista ajatuksiamme ja mielipiteitämme sanan varsinaisessa merkityksessä. Meissä nousee erilaisia tunteita ja impulsseja, joiden syntymekanismeista on itse asiassa hyvin vähän tietoa. Mieli käy jatkuvaa vuoropuhelua itsensä kanssa, tunteita ja ajatuksia tulee ja menee ja hyvin pienellä osalla niistä, on mitään suurempaa merkitystä olemassaolomme kannalta. Olen aiemmin kirjoittanut siitä, miten kaikki ihmisen rakentama on ajatusten tulosta. Yhtä lailla kaikki hyvä ja paha maailmassa on ihmisen ajatusten tulosta. Onko pohjimmiltaan eroa siinä, miten eri ihmisten ajatukset muokkautuvat tietynlaiseksi toiminnaksi. Pystymmekö itse vaikuttamaan siihen, mihin suuntaan elämämme kulkee. Ihmisen tietoisuus, joka erottaa meidät eläimistä, voidaan käsittää tietynlaiseksi perisynniksi. Ajattelumme on monin tavoin kaiken hyvän ja pahan alkujuuri.

Länsimainen ihminen antaa suuren painon ajattelulle ja käsitteellistämiselle. Pelkkä älykkyys ja nokkeluus ei kuitenkaan taida riittää onnellisen ja tasapainoisen elämän elämiseen. Ajatteluamme ja viisauttamme tarvitaan ohjaamaan myös rakkautta ja myötätuntoa. Muuten ajattelumme johtaa meidät elämään itsekästä ja piittaamatonta elämää. Kun muistamme, että kaikki kaupungin kadulla kävelevät ihmiset ovat pohjimmiltaan samalla lailla rakennettuja kuin me itse, voimme ehkä herättää itsessämme myötätuntoa ja ystävällisyyttä toisiamme kohtaan. Onko pohjimmiltaan eroa omassa kärsimyksessä ja puistossa makaavan pummin kärsimyksessä? Ihmiseen on sisäänrakennettuna valtavan voimakas itsekkyys. On helppoa kävellä kärsivän ihmisen ohi piittaamatta hänestä, mutta emmekö usein koekin syvällä sisimmässämme tällöin pienen pistoksen itsessämme. Meidän kaikkien sisällä taitaa kuitenkin palaa hyveen valo.

Pystymme kehittämään itsessämme olevaa hyvettä tietoisella elämällä. Pelkästään kuuntelemalla omaa sisintämme ja luottamalla intuitioomme, voimme elää onnellisempaa elämää. On päiviä jolloin meidän pitää keskittyä itseemme ja on päiviä, jolloin emme jaksa huomioida lähimmäisiämme. On lohdullista ajatella, että sisällämme kuitenkin palaa aina tuo pieni valo. Joskus se palaa voimakkaammin, joskus heikommin. Talven pimeyden keskellä tuo liekki saattaa joskus tuntua aika voimattomalta. Onneksi kuitenkin lähestyvä joulu antaa meille mahdollisuuden ruokkia sitä ja antaa sille uutta polttoainetta.

Kommentit: 2

Mus leucopus
Kirjoitat niin kauniisti. Tuo viimeinen kappale sopisi mielestäni johdannoksi tai aloitukseksi uuteen joulutarinaan. Tunteiden ralli ja päivittäisdraamat pyörittävät ihmisiä työpaikoilla ja kotona. Moni olisi onnellinen oppiessaan, että ne eivät ole pakollisia, vaan pikemminkin ilmentymiä vääristyneestä elämäntavastamme. Mistäköhän syystä esimerkiksi meditaatiota ei opeteta jo peruskoulussa?
Vapaakulkija
Mistä syystä kouluissa opetetaan taloustiedettä, mutta ei säästämistä ja oman talouden hallintaa? Miksi kouluissa opetetaan biologiaa, mutta ei käytännön taitoja metsässä tai kasvimaalla? Miksi opetetaan uskontoja, mutta ei anneta käytännön harjoituksia?
Email again:

Lisää kommentti