Onko elämäsi onnellista ja tasapainoista? 5. elokuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 0
Elämänpyörässä pyöritään, antaa kaikkien pyörien pyöriä vaan.

Seuraan säännöllisesti myös muiden kirjoittajien blogeja. Tämän päiväiseen artikkeliin sain innoituksen Celestine Huan loistavasta blogista. Voit tutustua siihen tästä linkistä:

http://celestinechua.com/blog/2010/08/life-wheel/

Jotta elämä olisi onnellista ja tyydyttävää, sen pitää olla monipuolista eri osa-alueilla. Tässä ideassa ei sinänsä ole mitään uutta ja mullistavaa, ymmärrämme sen vaistomaisesti. Tarvitsemme ystävyyssuhteita, rakkautta, taloudellista hyvinvointia, fyysistä ja henkistä kuntoa, henkisyyttä, mielekästä työtä, älyllisiä haasteita, kehittymistä ja anteliaisuutta. Haluamme toteuttaa tarkoitustamme ja kasvaa ihmisinä. Ainakin suurin osa meistä haluaa. Aiheesta on tehty psykologisia tutkimuksia pitkään ja on todettu, että ihmisen elämässä pitää olla ainakin seuraavat asiat kohtalaisen hyvällä mallilla:

1. Terveys ja fyysinen aktiviteetti

2. Perhe ja ystävät

3. Henkinen kasvu ja usko(nto)

4. Talous

5. Rakkaus

6. Vapaa-aika ja viihde

7. Työ ja ura.

Celeksen artikkelin upea idea on jakaa elämän osa-alueet kymmeneen lohkoon ja yhdistää ne ympyrän muotoon. Kukin osa-alue arvioidaan arvosanalla yhdestä kymmeneen ja yhdistetään pisteet seuraavaan tapaan. Alla olevassa kuvassa on oma arvioni elämän osa-alueista nyt ja vähän yli kaksi vuotta sitten, jolloin olin vaikeassa murrostilanteessa elämässäni. Ero on huikea. Itse asiassa en oikeastaan ole aiemmin tajunnutkaan kuinka paljon elämäni on muuttunut positiiviseen suuntaan viime vuosien aikana. Ulkoiset olosuhteet nimittäin ovat pysyneet melko lailla samoina.

 

 

Aiemmassa elämässäni ei ollut sijaa rakkaudelle, henkisyydelle, henkilökohtaiselle kasvulle enkä juurikaan antanut yhteiskunnalle panostani muuta kuin työn kautta. En harrastanut säännöllistä liikuntaa kävelyretkiä lukuunottamatta. Olin lihava. Elämäni oli melko raha- ja työkeskeistä. Janosin tuohonkin aikaan jo vapautta, mutta lähestyin vapautta enemmänkin taloudellisena ja työhön liittyvänä kysymyksenä kuin kokonaisvaltaisena elämän ja asenteen muutoksena.

Olen itse asiassa melko hämmästynyt siitä kuinka tasapainoista elämäni juuri tänään on. Ne puolet elämässäni, jotka aiemmin olivat heikoimpia, tuntuvat tänään olevan niitä vahvimpia. Elämäni on sosiaalisempaa, siinä on rakkautta ja tunnen antavani enemmän elämälle kuin aiemmin. Taloudellinen tilanteeni on hieman huonompi, mutta olen havainnut, että en välitä rahastakaan ja eläkesäästämisestä niin paljon kuin aiemmin. Uskon, että elämä kantaa, jos uskaltaa seurata vaistoaan. Elämäni ei siltikään ole millään lailla täydellistä, perheeni kanssa minulla on eniten parannettavaa tulevaisuudessa, kuten myös muissakin ihmissuhteissani. Ne ovat elämäni heikoimmat osa-alueet. Tunnen kuitenkin niidenkin olevan tällä hetkellä riittävän hyvässä kunnossa, jotta voin tuntea itseni tyytyväiseksi.

Jos tavoittelet vapautta ja tasapainoista elämää, niin tässä sinulla on oiva työkalu oman elämäsi arviointiin! On mielenkiintoista tehdä elämän eri osa-alueiden arviointi muutaman vuoden välein. Tavoitteena on saada kaikki osa-alueet vähintään tyydyttävälle tasolle ja nimenomaan kehittää osa-alueita, joissa on selvästi muita alhaisemmat pisteet. Jos jollakin alueella on erittäin korkeita lukemia ja jollain hyvin alhaisia, se voi kertoa siitä, että elämästä on tullut yksipuolista ja ahdistavaa.

Vanhoista käyttäytymismalleista voi olla vaikeaa murtautua ilman ulkopuolista apua. Tarvitsemme kaikki muita ihmisiä ja henkistä kasvua. Niitä voi löytyä sukulaisista, ystävistä, vertaisryhmistä ja harrastusten parista. Vapauden ja onnellisen elämän tavoittelussa tarvitsemme tietoista mieltä ennen kaikkea. Halua elää tässä hetkessä, ei menneisyydessä, ei tulevaisuudessa. Tarvitsemme voimaa kohdata omat pimeät puolemme ja tunnustaa heikkoutemme. Kun kiinnitämme huomiomme näihin elementteihin ja toimimme niiden kehittämiseksi, saavutamme onnellisen ja tasapainoisen elämän.

Kommentit: 0

Email again:

Lisää kommentti