Positiivisuuden vahvistaminen 5. maaliskuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 0

Elämästämme muodostuu sellaista, miten jokaisen päivän elämme!

 

Aristoteles tosiaan jo tuhansia vuosia sitten totesi, että olemme sitä, mitä toistuvasti teemme. Ihmisillä on vahva taipumus muodostaa rutiineja ja tapoja. Joskus nämä tavat ovat meille vahingollisia, kuten esimerkiksi tupakointi, joskus tavat ovat hyödyllisiä, kuten esimerkiksi liikuntaharrastus. On hauskaa havainnoida, kuinka helposti muodostamme tapoja. Tänä aamuna mietiskelin esimerkiksi, että käyn eräässä keskustelutilaisuudessa n kerran viikossa. Jokainen ihminen istuu aina samalla istuimella huoneessa. Nuo paikat on valikoituneet jotenkin alitajuisesti meillle sopiviksi ja kun paikka on löytynyt, niin sitä ei helpolla vaihdeta. Yhtä lailla juna-aseman laiturilla alkaa huomaamaan tietyt ihmiset, jotka kulkevat säännöllisesti samalla junavuorolla. He odottelevat junaa aina samassa paikassa laiturilla. Niin teen minäkin. Olen valinnut paikan siten, että siitä on mahdollisimman lyhyt matka kotiasemalla poistumiseen.

Tavat piintyvät meihin ihmisiin siis helposti. Suurin osa käyttämisestämme päivän mittaan on puhtaasti tapojen tulosta. Syömme tiettyyn aikaan tiettyjä ruokia, puhumme tietyllä tavalla ja teemme tiettyjä asioita. Tässä ei sinänsä ole mitään pahaa. Se helpottaa arkielämäämme ja vapauttaa energiaa muihin asioihin. On kuitenkin hyvä välillä puntaroida omaa päivittäistä elämäänsä hieman tarkemmin. On hyvä kiinnittää tietoisesti huomiota asioihin, joita tekee toistuvasti. Ovatko nämä asiat hyväksi minulle vai eivät? Onko ajattelumallini ja asenteeni elämää kohtaan positiivinen vai negatiivinen. Syytänkö ulkoisia tekijöitä omasta huonosta olosta? Ulkoisiin tekijöihin emme voi vaikuttaa. Omaan ajatteluumme ja toimintaamme sen sijaan voimme vaikuttaa. Omaan toimintaamme vaikuttaminen voi tehdä ison eron siihen, nautimmeko elämästä täysillä vai emme. Se ei ole kenestäkään muusta kiinni kuin itsestämme.

Elämästämme muodostuu sellaista, miten jokaisen päivän elämme!

Saamme muodostettua itsellemme hyviä tapoja tekemällä asioita toistuvasti. Oma lenkkeilyharrastus on tästä erinomainen esimerkki. Vielä parisen vuotta sitten ajattelin, että olen liian väsynyt töiden jälkeen lähtemään lenkille. Ajattelin, että minun pitää ensin päästä kotiin vähän lepäilemään. Tosiasiassa en sitten kuitenkaan kovin usein jaksanutkaan lähteä enää ulos. Olen muuttanut toimintaani tässä suhteessa. Nykyään, kun tulen kotiin töistä, niin vaihdan välittömästi ulkovaatteet päälle ja laitan lenkkikengät jalkaan. Teen tämän, jos olen väsynyt tai virkeä. Satoi ulkona räntää tai vaikka olisi -20 pakkanen. Jos on oikein huono ilma, niin teen sitten vain lyhyemmän lenkin. Tärkeintä on tehdä samoja asioita toistuvasti. Lenkillä ollessa hyvä mieli tulee useimmiten kuitenkin jossain vaiheessa. Kotiin tultua on iloinen mieli siitä, että jaksoi lähteä ulos. Kotona voi palkita itsensä sitten lämpimällä saunalla tai nautiskelemalla pieniä herkkuja hyvän kirjan parissa.

Hyvien tapojen muodostamisessa on positiivisten mielikuvien luominen tärkeää. Jos ajattelee, että laihduttaessa joutuu luopumaan asioista tai että se on rasittavaa, niin se ei tule onnistumaan. Jos ajattelee, että on liian kiire tai väsynyt lähtemään lenkille, niin ei sinne tule lähdettyä. Sen sijaan, jos muodostaa positiivisia mielikuvia siitä, kuinka hyvä olo omasta toiminnasta tulee, niin onnistuu varmasti. Negatiivisuus ja pelko ei motivoi ihmisiä. Jos pelko motivoisi ihmisiä, niin kukaan ei varmasti polttaisi tupakkaa tai käyttäisi huumeita. Kaikki tiedämme tiettyjen asioiden olevan vahingollisia itsellemme. Huonot tavat ovat yleensä hetkellistä hyvän olon tavoittelua oman terveyden kustannuksella tai todellisuuden pakenemista tavalla tai toisella.

Omien rutiinien murtaminen on myös välillä virkistävää. Shamanistisessa ajattelussa on tärkeää tehdä asioida silloin tällöin täysin eri lailla kuin totutusti. Jos on tottunut kävelemään aina suorinta reittiä jonnekin, voi välillä kiertää toista kautta. Lasten kanssa voi leikkiä vaikka takaperin kävelyä. Tai kävellä siten, että tuijottaa suoraan ylös taivaalle. Rutiinien murtaminen lisää luovuttamme ja saa meidät paremmin kosketuksiin intuitiomme kanssa. Tärkeintä on säilyttää positiivinen ja iloinen mieli elämään. Pyrki sitten luomaan itselleen hyviä rutiineja tai pyrkimään eroon haitallisista tavoista. Tärkeää on olla tietoinen omista ajatuksistaan ja tunteistaan ja tehdä asioita välillä täysin päinvastoin kuin aiemmin. Se pitää mielen virkeänä ja elinvoimaisena.

Kommentit: 0

Email again:

Lisää kommentti