Pyöräily 8. huhtikuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 0

Pyöräily ei ehkä ole aivan niin hauskaa ja helppoa kuin kävely, mutta hyvänä kakkosena se tulee omalla listallani parhaista liikkumistavoista. Jotkut äärimmäisyysihmiset ovat pyöräilleet koko talven, mutta itse kaivoin polkupyörän kellarista viime viikonloppuna. Pyörätiet ovat jo suurimmaksi osaksi kuivia ja ajettavassa kunnossa. Ilmatkin ovat riittävän lämpimät jo pyöräilyyn, ainakin jos huolehtii kerrospukeutumisesta ja tuulta kestävistä varusteista.

Pyöräily on tehokasta ja ekologista. Alle 20 kilometrin matkat taittuvat nopeasti ja mukavasti polkupyörällä. Pyöräillessä saa raitista ilmaa ja auringonvaloa, joilla on lukuisia positiivisia terveysvaikutuksia. Pyöräily on hyvää liikuntaa, eikä se rasita niveliä niin paljon kuin juoksu. Pyöräillessä sydän ja keuhkot saa mukavasti harjoitusta, mutta olo tuntuu mukavammalta ja kevyemmältä, koska raikas tuuli viilentää ja puhaltelee ihon kuivaksi hiestä. Pyöräily on yksi parhaimpia liikuntamuotoja sydämen vahvistamiseen. Pyöräillessä saa mukavasti auringonvaloa ja D-vitamiinia tasaisesti joka puolelle. D-vitamiini on tärkeää ihmisen immuunijärjestelmälle ja estää osteoporoosia, eturauhas- ja rintasyöpää. Pyöräily tekee myös hyvää selkälihaksille ja nivelille, vaikka tätä ei heti tulisi ajatelleeksi.

Pyöräily on myös suunnattoman ekologista. Varsinkin kaupungissa pyörällä pääsee ruuhka-aikaan liikkumaan nopeammin kuin autolla, ilman saasteita. Parkkipaikaa ei tarvitse etsiä eikä myöskään maksaa. Matka töihin voi olla pyöräillen hauskaa verrattuna bussissa tai junassa istumiseen. Pyöräily vähentää stressiä ja työpäivän alku on huomattavasti energisempi pienen happihypyn ja liikunnan jälkeen. Myös aineenvaihdunta lähtee heti aamusta kivasti käyntiin. Tanskassa pyöräilijät ovat yhteiskunnan erityisessä suojeluksessa. Pitää muistaa, että tanskalaiset ovat tutkitusti myös maailman onnellisimpia kansoja, hyvä Tanska!

Oman polkupyöräni ostin 2000 markalla 11 vuotta sitten. Kevytrunkoinen 21-vaihteinen pyöräni on edelleen uutta vastaavassa kunnossa. Kuukausikustannus pyöräilystä on ollut huoltoineen vähän yli 3 euroa / kuussa. Vaihteet ja jarruvaijerit ovat edelleen alkuperäiset. Ainoastaan renkaita ja jarrupaloja on pitänyt vaihtaa. Pyörälläni olen ajellut tuhansia kilometrejä vuodessa. Polkupyörä onkin toiseksi tärkein kapistus omalla tavaralistallani. Itse asiassa olen valmis luopumaan lähes kaikista muista tavaroistani paitsi tietokoneesta ja polkupyörästä.

Polkupyörällä voi myös matkustaa mukavasti pitempiäkin matkoja. Mikä olisi mukavampaa kuin pyöräillä hiljaisia maalaisteita ympäri kaunista Suomea? Voi keskittyä maisemiin ja rauhalliseen etenemiseen. Pyöräillessä on osa maisemaa ja maailmaa, ei ulkopuolinen katsoja peltilaatikossa. Matkalle voi lähteä yksin tai ryhmässä. Yöpyä voi teltassa tai majataloissa. Kesällä voi riittää pelkkä makuupussi puun juurella. Tulevana kesänä aion pyöräillä kesämökilleni Turun saaristoon vanhaa kuninkaantietä pitkin. Matkan varrella on monenlaista hauskaa nähtävää. Upea Mustion linna, Raaseporin linnanrauniot, Fiskarsin taiteilijakyllä  ja vaikka mitä. Yöpyä aion Teijon retkeilyalueella ja Fiskarissa. Kiirettä ei ole mihinkään 50 km päivämatkat riittävät varsin mainiosti.

Nyt joka iikka kaivamaan pyörät kellarista ja keväthuoltoa tekemään. Tarkistetaan renkaat, vaijerit ja jarrupalat. Öljytään pyöränavat, ketjut ja vaihteet. Tsekataan lampun ja heijastimien toiminta. Sitten ei muuta kuin kypärä päähän ja menoksi!

Kommentit: 0

Email again:

Lisää kommentti