Riko rutiinit - ole vapaa! 11. elokuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 4

"Hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia."

- Albert Einstein

Elämämme yleisimpiä asioita ovat erilaiset rutiinit. Rutiineihin kulutamme aikaa suuren osan elämästämme. Rutiinit ovat tärkeitä helpottamaan asioiden hoitamista ja luomaan turvallisuuden tunnetta, mutta samalla ne kahlitsevat vapauttamme ja estävät luovuuttamme. Vapaus ja luovuus eivät ole mitään itsemme ulkopuolisia asioita vaan täysin subjektiivisia ja sisäisiä. Myös rutiinit ovat meidän itsemme luomia kahleita.

Lomani aikana rikoin monia rutiineja ja luovuin tekemistäni suunnitelmistani. Peseydyin silloin, kun huvitti. Söin, kun oli nälkä. Välillä vietin päiväkausia tekemättä mitään "hyödyllistä". Makailin rannalla ja tuijottelin pilviä. Joskus jumppailin tai harjoitin Chi Kungia, joskus taas en. Luin ydinfysiikkaa ja tein kokeita elektroniikalla. Lauloin. Monia näistä asioista en ole tehnyt vuosikymmeniin. Oloni oli rento ja iloinen. Totta kai välillä oli myös huonoja päiviä, jolloin mikään ei tuntunut onnistuvan, mutta ne päivät kuuluvat jokaisen elämään.

Uskon, että rutiinit ovat loogisen aivopuoliskon tuottamia. Ne kuuluvat ihmisen rationaaliseen puoleen. Valitettavasti tuo rationaalinen puoli itsessäni ei ole kovin hauska eikä luova. Olen huomannut esim, että nämä kirjoitukseni eivät synny rationaaliselta puoleltani. Useimmiten kirjoitus syntyy hiljaisesta mielestä ja pulppuilee näppäimille kuin itsestään. Kirjoittaessani en varsinaisesti ajattele, vaan annan sanojen tulla vapaasti. Hauskuus ja luovuus ovat sanomattoman tärkeitä elementtejä elämässä. Ne kulkevat vapauden kanssa käsi kädessä. Vapaan ihmisen on oltava pakostakin luova ja tarkasteltava maailmaa muullakin kuin järjellä. Vapaan ihmisen on ymmärrettävä tämän absurdin maailman huumoria. Vapaan ihmisen on riemuittava kamppailusta väistämättä saapuvaa kuolemaa vastaan. Kuolemaa, joka juuri tekee elämästä niin kauniin.

 

 

Luovuus ja vapaus syntyvät hiljaisista hetkistä meren rannalla. Auringonsäteiden loistaessa pilvien välistä. Tällaisina hetkinä elämässämme ei ole rutiineita, vaan pelkkää olemassaoloa. Elämä ei kuitenkaan ole pelkkää olemista, vaan myös erilaisten asioiden tekemistä. Tekemällä asiat aina samalla tavalla etäännymme elämästä ja muutumme suorittajiksi, automaateiksi ja koneiksi. En halua olla automaatti.

Olen tehnyt tietoisen päätöksen rikkoa joka päivä rutiineja. Se on helppoa, muutosten ei tarvitse olla suuria, vaan on helppo aloittaa pienillä asioilla. Aamukahvin sijaan voi juoda teetä, pitää kuppia oikean käden sijaan vasemmassa, istua eri tuolilla tai huoneessa aamiaisella. Peseytessä voi välillä ottaa jääkylmän tai tulikuuman suihkun, voi harjata hampaat vasemmalla kädellä (on muuten hankalaa), voi nukkua pää jalkopäässä tai mennä välillä jopa telttaan nukkumaan. Voi pukeutua, solmia kengännauhat ja mennä ulos silmät kiinni. Pienet muutokset arkielämässä avaavat luovuuttamme ja saavat meidät näkemään maailman hieman eri vinkkelistä. Asioiden painopisteet muuttuvat. Meitä ei enää vallitse ehdoton varmuus asioiden olemassaolosta. Kaikki on häilyvää.

Lasten kanssa leikkiessä on helppo pelleillä ja tehdä asioita. Voi kävellä takaperin tai sivuittain. Voi yrittää seistä päällään tai puhua tytön äänellä. Työmatkalla voi kiinnittää huomiota siihen, miltä tuoksuu, seuraavana päivänä siihen miltä kuulostaa, seuraavana päivänä miltä maa tuntuu jalkojen alla. Voi kävellä eri reittejä, ajaa pyörällä, olla menemättä tai tulematta.

Rikkomalla rutiinit astumme samalla uuteen maailmaan. Maailma on sama, mutta kuitenkin eri. Eri päivinä maailma näyttäytyy meille erilaisena, uutena, täynnä jännitystä. Tämä erilaisuus ja jännitys vapauttavat meissä positiivista energiaa, joka tekee arjen iloisemmaksi. Lopulta se vapauttaa meidät. Kannattaa kokeilla!

Kommentit: 4

paavohalo
Hei! Hienoja ajatuksia rutiineista. Rutiinit voivat todellakin kahlita ihmistä. Monesti todella rutinoitunut ihminen ei kykene tekemään mitään rutiiniensa ulkopuolelta, mistä seuraa ettei hän koskaan poistu "mukavuusalueeltaan", jolloin elämä passivoituu huomattavasti. Tahtoisin kuitenkin mainita toisen näkökulman rutiineihin. Itse näen selkeät rutiinit pidemminkin luovuuden apuna kuin esteenä. Kun päivittäin toistuvat asiat - syöminen, nukkuminen, mahdollisesti kuntoilu, jne. - tehdään vakiintuneina aikoina aina saman rutiinin mukaan, vapauttaa se aivot ajattelemasta tällaista toistuvaa toimintaa. Mikäli esim. herään joka aamu 05:00, käyn heti suihkussa ja syön aamupalan, ei minun tarvitse uhrata pienintäkään ajatusta mihinkään edellämainituista, sillä ne tulevat rutiineina kuin itsestään. Tämä pätee muihinkin rutiineihin. Näin ollen ajatukseni ja luovuuteni ovat "vapautettuja" keskittymästä päivittäin toistuviin asioihin, jolloin voin keskittyä täysin korkealentoisempiin ja luovempiin ajatuksiin. Tällä tavoin selkeät ja jopa hieman "kahlitsevat" rutiinit voivat itseasiassa auttaa olemaan luova. Itse näkisin rutiinien muodostuvat ongelmaksi pidemminkin silloin, mikäli ihminen ei kykene milloinkaan juostamaan rutiineistaan edes pakon edessä tai tuntee pahaa oloa, jollei pystykkään tiettynä päivänä pysymään kaikissa rutiineissa. Ajoittainen tietoinen rutiinien rikkominen ei kuitenkaan lienisi pahaksi kenellekkään. Hienoja ajatuksia tässä postissa, ja koko blogissa yleensä :)
Vapaakulkija
Hei ja kiitos kommentistasi! Olet oikeassa, että rutiineista on paljon myös hyötyä,ne mm vapauttavat aikaa. Asioissa on aina useampia puolia. Itsellänikin on toistuvia rutiineja, pyrin kuitenkin rutiinien "sisällä" tekemään pientä vaihtelua, jotta mieli säilyisi koko ajan virkeänä. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän tuntuu olevan vaarana jämähtää rutiineihin.
Jouni
Pettymys. Luulin todella hienon etusivun luettuani, että tässä etsitään oikeaa vapautta ja elämää. Tässä ei kuitenkaan olla lähelläkään sitä. Sitten tuli pörssianalyysit ja kaiken kukkuraksi tuotteen myyntiä! Ihmettelin, miten nämä sivut ovat päässeet Vihreän puolueen linkkilistaan?
Vapaakulkija
Valitettavasti en voi ottaa vastuuta siitä kuka linkittää blogiani eri sivustoille. Enkä tiedä mitä oikea vapaus ja elämä on. Etsin vapautta omassa elämässäni omilla keinoillani. Onnea sinulle omaan etsintääsi!
Email again:

Lisää kommentti