Salkkuraportti maaliskuu 2010 8. maaliskuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 0

On aika käsitellä mallisalkun kehitystä ensimmäisen kvartaalin ajalta. Mallisalkkuhan perustettiin joulukuun puolivälissä esimerkiksi asset allocation modelista. Suurin osa sijoituksista on toteutettu Vanguardin ETF:llä, lisänä OMXHex indeksiosuus ja euromääräinen korkosijoitus. Salkku on hajautettu myös eri valuuttojen kesken, koska Total World ja Emerging Market indeksit sisältävät laajasti eri maailman markkina-alueita, olkoonkin että ETF:n noteerausvaluutta on USD. On myös huomioitava se, että osingoista ja koroista ei ole maksettu mallisalkussa veroja. Tuotot ovat absoluuttisia.

Salkun kehitys on ensimmäisen neljänneksen aikana ollut varsin suotuisa. Suurin tekijähän on tähän ollut Yhdysvaltain dollarin vahvistuminen, joka on vaikuttanut siten, että vaikka monet USA indeksit eivät olekaan paljoa nousseet, niin voittoa on tullut dollarin liki 10% vahvistumisesta joulukuuhun. Salkun kokonaistuotto on 7.17% ensimmäiseltä neljännekseltä, josta osinko- ja korkotuottoja on hieman alle 1%. Muu tuotto on tullut valuuttakurssien- ja indeksien positiivisesta kurssikehityksestä.

Jokainen salkun omaisuuslaji on kehittynyt suotuisasti. Parasta tuottoa on antanut US kiinteistöindeksi ja OMXHEX25 indeksi, jotka ovat tuottaneet n 12% kolmessa kuukaudessa. Vuosituotoksi muutettuna tämähän on hurjat 48%! Tuskin jatkossa näemme näen kovaa tuottoa. Heikoiten on kehittynyt euromääräinen korkosijoituksemme, joka on sijoitettu kokonaisuudessaan S-pankin tuottotilille vuosikorolla 1,25%. Tällä hetkellä en näe järkeväksi sijoittaa korkosijoituksia pitkiin korkoihin. Otan siis näkemystä korkojen nousun puolesta enemmän kuin niiden laskusta.

Osinkoja salkku on ehtinyt tuottamaan jo 1109,7 dollaria, joka euroiksi muutettuna on 810,31 euroa. Salkun omaisuuslajien välisissä suhteissa ei ole tapahtunut isoja muutoksia näin lyhyessä ajassa. Positiivinen kehitys on koskenut kaikkia lajeja paitsi korkosijoitusta ja omaisuuslajien allokaatio on hyvin lähellä aloitusallokaatiota. Salkun rebalansointiin ei siis ole tarvetta.

Alla olevassa kuvassa on salkun tilanne yksityiskohtaisesti eriteltynä. Palaamme seuraamaan mallisalkun kehitystä jälleen kesäkuussa. Jos jotain veikkauksia pitäisi esittää, niin näkisin osakemarkkinoiden kehityksen jatkuvan edelleen positiivisena. Korot ehkä hieman nousevat, mutta eivät merkittävästi. Huomatkaa kuitenkin, että tämä kaikki on vain arvailua. En kehoita käyttämään tätä esimerkkisalkkua omien sijoitusten pohjana. Sijoituspäätökset tulee tehdä aina itse ja henkilökohtaiseen riskitasoon suhteutettuna.

 

 

 

Kommentit: 0

Email again:

Lisää kommentti