Tarkoitus 16. marraskuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 0
"Ihminen on sitä mitä hän itsestään tekee" - Jean-Paul Sartre

 

Mielestäni vapauden etsintä ja tarkoituksen löytäminen elämälleen käyvät käsi kädessä. Internetissä on paljon sivustoja, jotka käsittelevät henkistä vapautumista, uskoa ja uskonnollisuutta. Minun kirjoitukseni eivät ole uskonnollisia eikä tarkoitukseni ole käännyttää ketään mihinkään. Uskon, että jokainen ihminen löytää syvempää sisältöä ja henkisyyttä elämään omalla tahdillaan, jos niin on tarkoitettu. Toisaalta internetissä on paljon sivustoja, jotka käsittelevät pelkästään talousasioita, ekologiaa tai palkkatyöstä vapautumista. Omat kirjoitukseni eivät käsittele pelkästään taloudellisia tai työhön liittyviä asioita.

Omassa elämässäni näen näiden kahden aiheen kietoutuvan toisiinsa hyvin vahvasti. Palkkatyöstä luopuminen ei ole itseisarvo ellei ole löytänyt elämälleen syvempää tarkoitusta. Toisaalta pelkkä henkisen vapauden etsintä ilman konkreettista toimeentuloa ei tunnu myöskään todelliselta vaihtoehdolta. Ei ainakaan minulle, koska olen vastuussa myös omista lapsistani. Uskon, että monet ihmiset saattavat kamppailla vastaavien kysymysten äärellä. Henkisen vapauden saavuttaminen vaatii muutoksia mielessä. Se vaatii harjoitusta ja konkreettisia toimenpiteitä. Yhtä lailla taloudellisen vapauden saavuttaminen vaatii harjoitusta ja konkreettisia toimenpiteitä. Se mikä yhdistää näitä polkuja omalla kohdallani on tarkoitus.

Kuva - Elämä voi olla parhaimmillaan kuin kaunista unta - hereillä.

Tarkoituksella en tarkoita mitään yleistä ja abstraktia elämän tarkoitusta. Olen pikemminkin sitä mieltä, että jokainen ihminen luo itse oman tarkoituksensa kykyjensä ja kiinnostuksen kohteidensa mukaisesti. Elämän tarkoitus mielestäni yksinkertaisesti on elää. Elää antoisaa elämää tehden asioita, joita rakastaa. Elää tietoisena jokaisena hetkestä. Olen huomannut, että elämä itsessään on oikeutus ja ilo kaikelle. Monet meistä pohdiskelevat kuoleman jälkeistä elämää ja elämän tarkoitusta. Itse totean sen olevan aivan turhaa. Tulevaisuuden pohdiskelu ei ole elämää. Se on unissakävelyä, johon yhteiskunnassamme on helppo vajota. Meidät kasvatetaan ja koulutetaan elämään tulevaisuudessa nykyhetken sijaan. Kukaan ei opeta meitä toteuttamaan omaa tarkoitustamme ja elämään hetkessä. Yhteiskunnassamme vallitsevat henkiset ongelmat, kuten rikollisuus ja päihteet, voivat hyvinkin johtua tarkoituksettomuuden tunteesta.

Tarkoituksen löytäminen elämälleen on siis mielestäni erittäin tärkeää. Tarina kertoo kolmesta kivenhakkaajasta, jotka kulkuri kohtasi matkallaan. Ensimmäiseltä kivenhakkaajalta kulkuri kysyi "Mitä teet?". Kivenhakkaaja vastasi "Hakkaan näitä kiviä". Toiselta kulkuri kysyi samaa. Kivenhakkaaja vastasi "Hakkaan näitä kiviä, jotta saan elatuksen itselleni ja perheelleni.". Kolmannelta samaa kysyessään, kivenhakkaaja vastasi silmät loistaen "Rakennan taivaaseen asti ulottuvaa katedraalia <insert god name here>". Tarina on mielestäni erinomainen! Ihmisen asenteesta ja henkilökohtaisesta tarkoituksesta syntyy elämälle sisältö ja syvempi onni.

Kuinka oman tarkoituksen voi sitten löytää? Henkilökohtaisesti olen alkanut löytämään tarkoitustani hiljentymisen ja mietiskelyn kautta. Tarkoituksen voi löytää vain tutustumalla ja ystävystymällä oman itsensä kanssa. Olen myös alkanut esittämään itselleni kysymyksiä. Mitä haluan? Missä olen hyvä? Mikä on jännittävää tai mikä tekee minut onnelliseksi? Mistä asioista olen kiinnostunut? Mistä asioista olin kiinnostunut lapsena? Monet ihmiset kadottavat tarkoituksensa hektisissä arkirutiineissa. Tarkoitus hautautuu syvälle sisimpään ja olotila saattaa tuntua siltä, että mitään tarkoitusta ei ole. Tarkoitus kuitenkin lymyilee syvällä sielussamme ja tyytymättömyyden tunteemme elämässä saattaa johtua siitä yksinkertaisesta syystä, että emme toteuta tarkoitustamme.

Jokainen meistä voi löytää tarkoituksen elämälleen. Tarkoituksen täyttämä elämä on elämää parhaimmillaan. Elämällä elämää täydesti ja tekemällä asioita, joita rakastaa, saavuttaa syvää tyytyväisyyttä ja onnea elämään. Kannattaa alkaa kyselemään itseltään, missä ja millaista elämää haluaa viettää kymmenen vuoden päästä. Haluaako elää elämäänsä kuin unissakävelijä? Vai haluaako elää täydesti. Nyt. Tänään.

 

Kommentit: 0

Email again:

Lisää kommentti