Vapauden perusteista 28. syyskuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 0
Vapaus on sydämen vapautta

Aiemmin ajattelin, että vapauden perusta olisi raha. Raha antaisi vapauden tehdä mitä huvittaa, hankkia mitä huvittaa ja ylipäätään olisi ratkaisu kaikkeen. Olen kuitenkin päätynyt siihen, että suurin vapauden este olemme me itse.

Olemme tapojemme, rutiiniemme ja kasvatuksemme vankeja. Näihin vapauden esteisiin pureutuminen voi johtaa todelliseen kehitykseen ja kasvuun. Vapaa mieli on vapaa vankilassakin. En siis näe itsetarkoituksellisena esim palkkatyöstä luopumista. Päinvastoin moni ihminen saattaa olla hyvinkin tyytyväinen työhönsä ja nauttii onnellisuudesta sekä vapaudesta työssään. Palkkatyöstä luopuminen ei siis ole ratkaisu, jos edelleen on oman mielensä vanki.

Tietyt ulkoiset asiat kuitenkin estävät vapautta. Luettelen tässä mielestäni tunnetuimpia. Näihin asioihin voi olla suhteellisen helppo pureutua ja saavuttaa lisää onnellisuutta elämässään.

  

 

1. Velkaantuminen

Yksittäisistä asioista suurimmaksi vapauden esteeksi näkisin velkaantumisen. Varsinkin, jos kyse on velkaantumisesta kulutustavaroiden hankintaan. Kulutusluottojen korot ovat korkeita ja kulutusluottojen maksut syövät kuukausittaista kassavirtaa. Ensisijainen prioriteetti on on maksaa kaikki kulutusluotot pois.

2.Muut (taloudelliset) sitoumukset

Näillä tarkoitan esim kalliita jatkuvia kuluja, kuten lehti- ja muut tilaukset, harrastemenot ja muut vastaavat kulut. Hyvä lähestymistapa on käydä kuluerä kerrallaan läpi ja miettiä, että saako jostain kuluerästä vastaavan määrän hyötyä / arvoa. Lehdet ja kirjat voi lukea kirjastossakin, moottoripyörällä voi olla kiva ajella, mutta onko 500 euron kuukausittainen meno sen arvoista? Itse olen minimoinut kaikki jatkuvaa kassavirtaa nakertavat menot minimiin.

Toisaalta sitoumusten ei tarvitse aina edes olla taloudellisia. Joillain ihmisellä voi olla niin paljon harrastus- ja yhdistystoimintaa, että ei jää aikaa omalle itselleen. Kannattaa käydä läpi omia sitoumuksiaan ja miettiä antavatko vai vievätkö ne meidän kallisarvoista energiaamme.

3. Yksinkertaistaminen

Tämä on erittäin laaja käsite. Se koskee niin konkreettisia ja abstrakteja asioita. Onko kotisi siisti ja yksinkertainen. Onko sinulla aina kiire? Miksi sinulla on kiire? Onko elämämme levollista ja rauhallista? Mitä rauhallisemmassa ympäristössä elämme sen, onnellisimpia ja vapaampia olemme. Henry Thoreau kirjoitti jotenkin näin "Älkööt asiamme ole kuin sata, tuhat tai miljoona, vaan pikemminkin yksi, kaksi ja kolme. Yksinkertaisuus, yksinkertaisuus, yksinkertaisuus."

Maailmalla on liike jota kutsutaan termillä Voluntary Simplicity. Pyritään elämään yksinkertaisemmin ja luonnonmukaisemmin. Luovutaan turhista tavaroista, luovutaan liiallisesta television katselusta, luovutaan kiireestä ja hektisistä harrastuksista. Hyvin pian huomaa rauhan kasvavan elämässä.

Joku viisas sanoi muinoin. "Asioista ei ole tule täydellisiä, kun ei ole enää mitään lisättävä, vaan kun ei ole enää mitään, minkä voisi ottaa pois."

4. Itsensä kohtaaminen

Hyvä ystäväni sanoi eilen hienosti, että hän on koko ajan pysynyt samana. Joudumme elämään itsemme kanssa koko elämämme. Työtoverit, ystävät ja parisuhteetkin voivat kadota, mutta yksi ei katoa. Se olemme me itse. Pysähdy päivittäin ja tutustu siis itseesi. Kysy itseltäsi joka päivä "Mikä minä olen?" "Mihin olen menossa?" "Onko tämä asia minulle hyväksi?".

Jotkut kokevat joogan, luonnossa liikkumisen tai meditaation hyväksi. Hengitys kulkee mukanamme syntymästämme kuolemaan. Voit istua joka aamu kymmeneksi minuutuksi ennen töihin lähtöä ja vain keskittyä siihen miten hengitys kulkee ruumissaamme. MItä silloin ajattelen ja tunnen? Kohtaa itsesi ja ympäröivä todellisuus sen sijaan, että juoksisit sitä karkuun.

5. Muiden ihmisten kohtaaminen

Muilta ihmisiltä voi oppia paljon. Joskus emme aina kuuntele muita ihmisiä, edes niitä kaikken läheisimpiä. Pysähdy kuuntelemaan muita. Joskus voit pysähtyä auttamaan jotain ihmistä. Joskus voi pysähtyä puhumaan jonkin tuntemattoman ihmisen kanssa. Sellaisia hetkinä voi yllättyä joskus hyvin iloisesti. Joskus voi lähteä yksin matkalle ja tutustua uusiin ihmisiin.

Jokaisessa ihmisessä on jotain arvokasta, hyvää ja opettavaista. Usein parhaimpia opettajiamme eivät ole ne ihmiset, joiden kanssa on mukavaa ja helppoa olla. Usein "hankalat" ihmiset saattavat opettaa meille itsestämme kaikkein eniten. Henkilökohtaisesti eniten olen kasvanut ihmisten kanssa, joiden kanssa olen joutunut pois omalta mukavuusalueeltani. Olen joutunut kysymään itseltäni syitä käytökseeni ja reaktioihini.

Olemme kaikki toistemme opettajia.

Yhteenvetona

Vapauden perusta on meillä kaikilla omakohtainen ja erilainen. Edellä mainitut asiat ovat olleet itselleni tärkeitä. Jokaisen pitää mielestäni pysähtyä kysymään itseltään, että mitä haluan elämässä. MItkä asiat ovat minulle tärkeitä? Vastaukset eivät ehkä ole niin tärkeitä, kuin itse kysymykset :-)

Kommentit: 0

Email again:

Lisää kommentti