Vinkkejä yksinkertaisempaa ruokailuun. 13. joulukuuta

Vapaakulkija · Kommentit: 1
Olet, mitä syöt.

Ravinto on tärkeimpiä asioita elämässä. Itse olen vähän turhankin perso hyvälle ruualle, mutta olen myös tiedostanut terveellisen ruokavalion merkityksen, niin henkiselle kuin ruumiilliselle hyvinvoinnille. Joulun lähestyessä on ehkä hyvä muistuttaa itseään joistakin ruokaan liittyvistä asioista.

1. Syö monipuolisesti

Ihminen tarvitsee rasvoja, proteeinia, kuituja, hivenaineita ja vitamiineja. Hyvä ruokavalio sisältää runsaasti vihanneksia ja hedelmiä, kalaa, kanaa ja kokojyväviljoja. Puolet päivittäin syödystä ruuasta tulisi olla vihanneksia ja hedelmiä. Liiallista hiilihydraattien ja kovien rasvojen syöntiä kannattaa välttää.

2. Syö riittävän usein

Aineenvaihdunta toimii paremmin, kun syö pieniä annoksia. Tärkeimmät ateriat päivittäin ovat aamiainen,lounas ja päivällinen. Näiden välissä voi syödä hedelmiä välipalaksi. Aineenvaihdunta toimii parhaiten, jos syö n 2-3 tunnin välein.

3. Syö hitaasti

Henkilökohtaisesti tämä on minulle edelleen vaikeaa. Opin huonoille tavoille työelämässä jo 20v sitten. Lounaat ja aamupalat tuli hotkittua nopeasti. On erittäin tärkeää syödä hitaasti ja tietoisesti. Keskittyä nauttimaan ruuan mausta ja rakenteesta. Hitaasti syöminen varmistaa sen, että ei tule syötyä liikaa.

4. Vähennä lihansyöntiä

Punaisen lihan syönti ei ole välttämätöntä, vaikka ei haluaisikaan kasvissyöjäksi. Punainen liha on vaikeasti sulavaa, epäterveellisempää ja lisäksi sen kasvattaminen vaatii paljon enemmän resursseja kuin siipikarjan ja kalan kasvattaminen.

5. Käytä kauden vihanneksia ja muita antimia

Suomessa on paljon marjoja ja vihanneksia, jotka ovat edullisia ja terveellisiä. Mustikat ja puolukat ovat erittäin terveellisiä ja sisältävät runsaasti syöpiä ehkäiseviä flavonoideja. Juurekset ovat edullisia ja myös antavat mukavaa vaihtelua ruokavalioon. Itse hankittu ja lähiruoka on ekologisesti parempi vaihtoehto kuin kalliit tuontiherkut.

6. Vältä sokeria, suolaa ja rasvoja

Sokerinen ja liian suolainen tai rasvainen ruoka ovat pahimpia terveysriskejä. Näiden ainesosien liiallinen käyttö johtaa metaboliseen oireyhtymään, kakkostyypin diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Suolan käyttö ei ole välttämätöntä ruuan valmistuksessa. Itse en ole vuosiin käyttänyt suolaa ruuan valmistuksen yhteydessä. Valitettavasti suolaa tulee paljon ravintolaruuan ja einesten yhteydessä. Kannattaa siis tarkkailla myös salasuolan saantia. Sokeriset herkut voi korvata hedelmillä ja marjoilla.

7. Mittauta verenpaineesi ja kolesterolisi

Jos olet epävarma omasta terveydentilasta ja kärsit liikakiloista, ei ole haitaksi mitata omat arvonsa. Lääkäri ja terveydenhoitaja kyllä kertoo, mikäli on tarvetta muuttaa ruokailutottumuksiaan.

8. Harrasta säännöllistä liikuntaa

Liikuntaharrastus ei tarkoita välttämättä hiki päässä urheilua ja kallita kuntosalikortteja. 30 minuutin reipas liikunta kolme kertaa viikossa on erittäin hyödyllistä elimistölle. Reipas kävely on tervellistä ja ei kuluta niveliä. Jos kävelet yli 30 minuuttia reippaasti, elimistösi alkaa myös polttamaan rasvaa. Rasvanpoltto jatkuu vielä liikuntasuorituksen jälkeenkin, jos et heti täytä itseäsi hiilihydraateilla. Vaikka liikuntasuoritukset jäisivätkin vain 30 minuuttiin tai alle, ne voimistavat sydäntä ja keuhkoja, sekä pitävät sinut terveenä. Lievä ylipaino ei ole kovin vaarallista, jos harrastaa säännöllistä liikuntaa. Hyötyliikunta on kivaa, eikä vaadi suuria ponnistuksia. Voi kävellä portaat, kulkea pyörällä/jalalla töihin, tehdä puutarhatöitä.

9. Käytä terveyspommeja harkiten

Monissa antimissa on yllättäviä terveysvaikutuksia. Sienissä on runsaasti D-vitaaminia, joka meille suomalaisille on erityisen tärkeää. Tumma suklaa kohtuullisesti nautittuna alentaa kolesterolia ja nostaa serotoniinitasoja, punainen lihakin on varsin terveellistä fileenä, kananmunissa on erittäin runsaasti vitamiineja ja hivenaineita, avocadot ovat myös erittäin terveellisiä kohtuudella nautittuina. Avainsana tässä lieneekin kohtuus. Kaikki edellämainitut ravintoaineet ovat erittäin terveellisiä kohtuudella nautittuina, mutta hyvinkin epäterveellisiä liiallisesti käytettyinä.

10. Nauti ruuasta

Kaikki ilo ja nautintoa tuottava on elämässämme tärkeää ja nostaa elämänlaatua. Mikäpä sen mukavampaa kuin nauttia ruuasta ja sen valmistuksesta hyvässä seurassa naurun kera. Se on taatusti terveellistä ja nostaa hyvinvointiamme. Sen sijaan oman tyhjyyden täyttäminen epäterveellisen ruuan tai karkkien napostelulla johtaa päinvastaiseen lopputulokseen. Kaikessa toiminnassa on hyvä muistaa keskitie ja kohtuus, niin myös syömisessä.

Kommentit: 1

niklas
thoreau oli kasvissyöjä.. ei rääkätyn kanan lihakaan ole välttätöntä :)
Email again:

Lisää kommentti